Особености на професията „Търговец на щанд на открито“ във Великобритания

www.iskam.co.uk
www.iskam.co.uk

Смятате ли, че сте познавач на  храната? Или мечтаете да  създадете свой собствен ресторант – но не може ли да се убедите, че часовете и ужасните заплати са за вас?
Ако е така, никога не е имало по-добро време да се оставят настрана страховете и да започнете реализацията на вашата идея. Благодарение на непрекъснато нарастващата култура на “попа”, сега има много начини да се включите и да печелите пари от работата в хранително-вкусовата промишленост. Най-хубавото е, че можете да го направите на непълен работен ден или през уикенда, така че дори не трябва да се отказвате от работата си.
Но как всъщност да бъде реализирана тази дейност? Какви са разходите? От кои лицензи имате нужда? И как можете да започнете да печелите от бизнеса си?
Лесно е да бъде забравено, че дори някои от най-големите и най-успешните имена в бизнеса са започнали от със скромен старт. „Маркс и Спенсър“ например стартират своята дейност от пазарите.
Ако имате намерение да създадете собствен щанд на пазар или на улицата, почти винаги ще е необходимо да започнете първо от общинската служба по местоживеене. Всяка от тях има различни правила и тарифи, подробностите за които, ще намерите на техните уебсайтове. Но където и да живеете, съществуват някои ключови въпроси, за които трябва да помислите, преди да започнете.

Какви са правилата?
Лицензиране

Ако мислите за създаването на пазарен щанд, има редица правила, които трябва да спазвате.
Първо правило – преди да започнете продажбите, ще ви е необходим лиценз от вашия местен съвет, за да позиционирате щанда си. Задължително трябва да имате такъв, независимо дали влизате в установен пазар или ще се позиционирате на „улицата“.
Имате възможност да избирате между три временни или случайни, постоянни и помощни лицензи, но независимо от документа от вас се очаква да осъществявате “видим контрол над щанда” за по-голямата част от работната седмица (51% от времето). За обработка или подновяване на заявлението обикновено се заплаща и административна такса.
Разходите варират в зависимост от тарифите на местните общини, които трябва да имат списък с таксите на своя уебсайт.

HELP4BG предлага различни видове счетоводни услуги, включително и счетоводство за самонаети

Данъци
Като самонаето лице, трябва да се регистрирате въз основа на самооценка в рамките на три месеца от началото на търговията. Ако не го направите, това може да доведе до тежка глоба.
Най-лесният начин да се регистрирате е онлайн в Данъчната служба (HM Revenue & Customs). Всичко, което трябва да направите, е да изпращате данъчни декларации направени въз основа на самооценка в края на всяка данъчна година, като предоставите подробности за доходите и капиталовите печалби.
Ако работите алтернативно с пазарен щанд, бихте могли да платите твърде малко данъци, ако Данъчната служба (HMRC) не е уведомена, че имате две работни места. Възможно е да платите по-малко данъци, от необходимото, ако това, което печелите от двете си работни места, ви прави данъкоплатец с по-висок процент, но данъкът ви се приспада от второто работно място по основната ставка.
Това може да доведе до разминаване с дължимото по закон и при проверка могат да бъдат начислени лихви и наказания.
Както и при всички фирми, ДДС е другото данъчно облагане, което трябва да познавате като търговец.
Ако оборотът ви достигне прага (70 000 паунда от 2010 г.) за период от 12 месеца или по-малко, ще трябва да се регистрирате по ДДС в Данъчната служба (HMRC). От януари 2011 г. ДДС е 20%, което означава, че ако вашите стоки са стандартни, 20% от вашите продажби ще бъдат платени на Данъчната служба (HMRC). Вие имате възможност и да възстановите ДДС, който сте платили при покупките си. Важно е да водите счетоводство още от самото начало и да запомните, че след първата година на търговия ще бъдете задължени да подадете данъчна декларация в Данъчната служба (HMRC).

HELP4BG предлага различни видове застраховки, включително и застраховка за бизнеса

Застраховка
Обществената застраховка “Гражданска отговорност” е законово изискване за всеки, който създава пазарен щанд. Тя покрива рискове при случай на катастрофа или нараняване на клиентите по време на търговския процес.
Какво друго можем да споменем?
Като пазарен търговец, който продава стоки на обществени места, непременно спазвайте Постановлението за търговските операции. Правилата са много прости: не продавайте фалшиви стоки и не описвайте неправилно продуктите си.
Търговците на храни трябва да са запознати със законодателството в областта на хигиената, както и с регулаторния контрол на температурата при продажбата и транспортирането на храни.
Също така, законът изисква да имате лиценз за продажба на напитки или храни на пазарите.
Според Агенцията по хранителни стандарти, стопанските субекти в хранителната промишленост трябва да се регистрират пред съответния местен орган най-малко 28 дни преди да започнат да търгуват. Определянето на датата на първоначалната инспекция се назначава конкретно от местния орган.
Най-добре е да не купувате стоки или оборудване (като например мобилни ремаркета, генератори и т.н.), докато не бъдете информирани за резултата от кандидатурата ви.
Какво ще продадете?
Това е моментът, в който пазарните проучвания идват на място.
Вероятно е най-добре да започнете, като извършите обширни проучвания за това, което вече се продава на пазарите във вашия район, както и за конкуренцията, с която ще се сблъскате от вече съществуващите щандове.
Обикновено е добра идея да създадете ниша за себе си. Например, ако на пазара, на който смятате да работите, няма рибарски щанд, вероятно ще бъде по-лесно да си осигурите място като продавач на риба и рибни продукти. Ако обаче обичате да печете и продавате сладкарски изделия, но на пазара има много подобни щандове, ще ви се наложи да преодолеете по-голяма конкуренция, за да постигнете желания успех. Същото така ако на пазара, на който имате намерение да продавате, съществува щанд с подобни на вашите продукти, възможно е да се откажете от дейност на този конкретен пазар.
Разбира се, ако вече имате специална дейност – отглеждате собствени зеленчуци или правите компоти по тайната рецепта на баба – е най-разумно да отидете с това, което ви е познато. Начините на продажба също са важни, така че помислете внимателно как ще направите така, че да се откроите от тълпата.
Разходи
Цената за създаване на пазарен щанд зависи до голяма степен от това, което продавате и колко често планирате да търгувате.
ПРИМЕРИ ЗА РАЗХОДИ
Следните разходи се отнасят за търговците на пълен работен ден на пазара на Донкастър:
Седмичен наем за щанд плюс електроенергия: договаря се с пазарната администрация.
Пазарните наеми започват от £ 90 на седмица.
Бизнес тарифи: Договаря се с данъчната администрация по местоживеене.
Понастоящем се дава облекчение за малкия бизнес. В зависимост от обстоятелствата е възможно освобождаване до 100%.
Безопасност на храните: Документът се получава от отдела по безопасност на храните на местната община или от частна компания.
Цената е за:
Ниво 1 – £ 15.00 + ДДС,
Ниво 2 – £ 20 + ДДС,
Ниво 3 – £ 135 + ДДС.
Търговците са задължени да сключват застраховка “Гражданска отговорност” , като полицата е на стойност £ 55 за покритие до 5 милиона паунда.
Повечето пазари предлагат сергии, но някои не го правят, особено ако не са постоянни пазари, така че, съветваме ви да проверите седмичната търговска преса и публикации за реклами на производителите на щандове.
Другите разходи могат да включват закупуване на превозно средство за ежедневното транспортиране на стоки до пазара, застраховка “Гражданска отговорност”, а ако планирате да наемете и персонал, ще ви е необходима работодателска застраховка “Гражданска отговорност”.
Докато повечето търговци на пазара предпочитат да търгуват само с пари в брой, някои които продават по-скъпи стоки, смятат, че е полезно да разполагат с устройства за картово разплащане.
Макар че в началото това може да изглежда като друг ненужен разход, според Дарън Ловат, тези търговци, които предлагат тази услуга, са в състояние да продават повече стоки. Макар че това отнема малък процент от вашите продажби, тези устройства могат да насърчат повече клиенти да купуват вашите продукти, особено ако същите не носят пари в брой.
Федерацията на търговците на националните пазари (The National Market Traders Federation), предлага на своите членове устройства за картово разплащане с отстъпка.

HELP4BG предлага различни видове  услуги за бизнес, включително и  регистрация на LTd  и регистрация UTR

Как да започна?
Последното препятствие при подготовката на новото ви пазарно лоби е избирането на самия пазар, на който искате да търгувате и осигуряването на място в него.
Използвайте страницата- http://www.townandcountrymarkets.co.uk/home/market-traders/market-traders-legal-info.html и се свържете с организацията „Градовете и пазарите в страната“, която може да ви помогне да намерите подходящо място за новия ви щанд. Същата помощ можете да получите и от Федерацията на търговците на националните пазари (The National Market Traders Federation). Ако търсите пазар на фермери, намерете най-близкия до вас в: www.localfoods.org. Друга възможност е да се обърнете към местната община, която ще ви насочи дори към най-малките пазари във вашия район. Обикновено можете да намерите и списък на нейния уебсайт, който също трябва да съдържа всички разходи.
Според Ейми Линдзи от Бизнес Донкастър, която работи на пазара на града, март месец е подходящ, за да си наемете щанд. След коледните продажби, този месец се счита за начало на възходящ период за продажбите.
Може да се наложи да започнете като обикновен търговец, което би могло да означава да стоите на опашка рано сутринта, чакайки да се появи свободен щанд.
Какво друго трябва да знаете
Никога не подценявайте това колко трудно е да се продава и по цял ден да е необходимо да се стои на крак. Повечето пазарни търговци започват своя ден неприятно рано и могат да имат трудни моменти, преместване на продукцията и бавно напредващ ден.
С оглед на това, запасите от стоки са от ключово значение. Не бихте искали да свършите стоките си твърде рано, защото ще загубите печалби, но също така не искате да ви остава твърде много нетрайна стока, защото губите пари. Балансът и преценката колко стока да предвидите, може да се окажат едни от най-трудните предизвикателства пред вас. Накрая, въпреки че може да изглежда очевидно, ще трябва да имате голям ентусиазъм за работа с хора.
Както обяснява Линдзи: “Накратко, за да сте успешен пазарен търговец, трябва да сте приятелски настроен и с приятна външност. Полезно за вас ще бъде, да имате имате чувство за хумор и да можете да общувате с различни видове хора”.
Един типичен ден за пазарен търговец, според Линдзи, може да включва:
– ранни сутрешни екскурзии до пазара на едро за закупуване на пресни продукти,
– посещение на други доставчици или складове и съгласуване на цените на стоките,
– разтоварване на микробуса и подреждане на щанда,
– позициониране зад щанда и разговори с клиентите, които включват съвети и насърчаване към покупка,
– вземане на пари и връщане на ресто,
– опаковане на щанда в края на деня,
– преглед на останалата стока и решение какво е необходимо да се достави на следващия ден,
– поддържане на записи за закупени и продадени стоки, включително данни за ДДС.
Необходимо е да решите и дали работата на вашия пазарен щанд ще бъде хоби на непълно работно време или ще работите постоянно. Някои пазарни търговци заемат щанд всеки ден или се преместват от пазар на пазар, за да продават стоките си. Други се появяват само веднъж седмично или на всеки две седмици.

ПОВЕЧЕ ЗА НАШИТЕ УСЛУГИ НА: https://iskam.co.uk/

За връзка с нас: HELP4BG – тел. 077 8606 7076, 0208 144 8408 или пишете на имейл [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *