Оцеляване при работа от къщи

Това да работите от къщи е една от големите мечти на много хора – избягвате блъсканицата в градския транспорт, пестите време от пътуването, пишете в компютъра си всеки ден по пижама (докато поглеждате от време на време какво дават по телевизията). Можете да отваряте хладилника и да похапвате когато си искате. Всъщност, реалността може да е съвсем друга.

Благодарение на подкрепата на местната община, Джесика Уилямс, собственик на The BritPop Bakery, работи и управлява своя бизнес от къщи. Тя споделя някои подробности, за които не сте се сетили, когато си представяте как изглежда работата от къщи.

Според нея, хората, които работят от къщи всъщност работят повече часове, от части и заради това, че искат да покажат, че могат да работят достатъчно ефективно и от къщи.

Освен това достъпа до работното място е много лесен. По този начин работещите от къщи в стремежа си да свършат повече работа, сядат да работят и след вечеря, понякога през нощта или сутрин рано, веднага щом се събудят. Когато си толкова близо до работа е трудно да се откъснеш от нея – работата увлича.

Джеси Уилямс забелязва това, както и тъмните кръгове под очите си навреме. Тук тя споделя няколко техники за това как ефективно да работите от къщи, без да се превръщате в човек, който е забравил да се погрижи за външния си вид. Самата Джеси прилага тези трикове, когато работи от къщи. Според нея това й помага да бъде по-продуктивна, тъй като когато човек е уморен неговата продуктивност намалява.

  1. Промяна на пейзажа

Когато работите от къщи, често се появява т.нар. „треска, появяваща се след дълго стоене на закрито“. Вие се събуждате, храните работите и спите в дома си. Това лесно ви води към състояние, в което сте склонни да не излизате от жилището си в продължение на дни.

За да се справите с това, работете на друго място колкото е възможно по-често. Достатъчно е дори да отидете в кафенето отсреща. Смяната на пейзажа е абсолютно наложителна. Ще се учудите от ефекта, който оказва това върху вашата продуктивност.

  1. Избегнете компютъра

Веднъж след като си свършите работата за деня, изключете компютъра си. Не си и помисляйте само да затворите капака на лаптопа си и да го оставите в „спящ“ режим. Изключете го с копчето за изключване и не го включвайте отново до сутринта.

Това ви носи три ползи. Първо – това действие ви осигурява край на работния ден и от тук нататък започва вашето лично време. То също ви освобождава от извинението „само да си проверите пощата“ по някое време след вечеря. И накрая – това дава на компютъра (и на очите ви) почивка.

Когато изключите компютъра си, правете нещо друго. Вземете си вана, сгответе или направете каквото и да е, не изискващо употребата на компютър. Установете ясна граница между работата и свободното си време.

  1. Вземете си почивка по време на работа

Ако забележите, че вниманието ви се отвлича от работата, вземете си 10-минутна почивка. Едно от най-големите предимства на работата от къщи е, че можете сами да определяте кога да си направите почивка.

Не се поддавайте на изкушението да прегледате фейсбук профила си, ако наистина ви е трудно да се съсредоточите върху работата си, по-добре е да станете от компютъра. Направете си чай, погледнете през прозореца или направете нещо друго, което не изисква стоене пред компютъра. След около 10 минути ще се почувствате ободрени и след като отново седнете да работите, ще ви е много по-лесно да се съсредоточите. Тази почивка може да ви помогне много, но не позволявайте 10-минутната ви почивка да се превърне в двучасова.

  1. Установете раници

Един от най-честите проблеми на работата от къщи е, че вие се превръщате в перманентно зает в очите на вашите приятели и близки. След известно време те престават да ви търсят за да хапнете по обяд или за да се видите на кафе, поради факта, че вие винаги сте заети и постоянно отклонявате техните покани.

Но за сметка на това, ако оставите включен вашият скайп, фейсбук, гугъл или другите си профили за през деня, вашите приятели могат да се свързват с вас, когато те самите имат свободно време. Понякога това също може да ви разсейва, а за да избегнете това, направете решима на скайп в режим „невидим“, за да можете да работите съсредоточено. Ако не го направите, може да изгубите съсредоточеност и в такъв случай работата ви ще се удължи повече.

  1. Създайте си рутинност

Според Джеси, най-важното е да си създадете рутинност. Настройте алармата на часовника си да ви събужда сутрин по едно и също време, установете си часове за работа за почивка и за край на работния ден.

Когато сутрин станете, действайте така, сякаш ще тръгвате за работа – станете, измийте се и се облечете. Ако закусвате, направете го, пийте кафе. Ако имате къде да се разходите за десетина минути, направете го. Чак тогава седнете на компютъра да работите.

Създаването на режим ви помага да се съсредоточите и така работата ви не се проточва чак толкова, колкото ако се разсейвате постоянно. Режима ще ви помогне и да бъдете по-продуктивни.

Колкото и да работите, не си позволявайте да използвате работата като извинение да се разхождате цял ден по пижама.

18 Comments to “Оцеляване при работа от къщи”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *