Пет неща, които не трябва да правите в офиса

Пет неща, които не трябва да правите в офисаПочти всеки служител в офис иска да работи в комфортна и приятна среда, да поддържа приятелски взаимоотношения с колегите си и да е подложен на възможно най-малко стрес. Но няма как да постигнете това, ако допускате някои грешки. Вижте кои са те и се стремете да ги избягвате:

Говорене на висок тон

Зависи какво точно работите, но повечето офиси са сравнително тихи и говоренето на висок тон и викането нарушава покоя на останалите и може да бъде наистина дразнещо за тях.  Дори да сте нервирани от обстоятелствата, излезте и се успокойте, след това се върнете обратно на работното място. Ако водите диалог с друг човек и той ви дразни и затова повишавате тона, просто го помолете да излезете навън, за да довършите разговора си.

Опити за завързване на приятелства

Професионалните и личните взаимоотношения са две различни неща и повечето ви колеги вероятно го знаят. Именно заради това някои от тях могат да се подразнят, ако забележат, че отчаяно се опитвате да завържете приятелство с тях. В опитите си вероятно им досаждате, те не могат да си вършат работата добре и в края на краищата вместо да бъдете с тях поне в добри колегиални отношения, те няма да искат дори да разговарят с вас.

Подмазване на шефа

Всеки иска да бъде любимец и дори приятел на своя шеф, дори да не си го признава. Все пак внимавайте, ако сте решили да се издигнете в очите му, защото ако му се подмазвате прекалено отявлено и напористо, ще си навлечете гнева на колегите. Вероятно на някое от предишните ви работни места е имало такъв подмазвач, който ви е дразнил? Е, спомнете си какво сте си казвали за него и как сте го гледали – така ще гледат и вас, ако прекалявате с натягането.

Нарушаване на личното пространство

В някои офиси пространството е ограничено и служителите седят един до друг, което им дава директен визуален контакт върху работата и компютрите на колегите им. Ако и при вас е така – не го правете, колкото и да ви се иска. Всеки трябва да има своето лично пространство и да уважава това на колегата си. Не поглеждайте в чуждите документи и монитор, не подслушвайте разговори и не се включвайте в такива, освен ако не са ви поканили да го направите.

Дискутиране на заплатата

Има компании, които изрично упоменават в договорите си забраната за коментиране на заплатата между служителите. Подобни разговори действат демотивиращо, водят до клюки и интриги в екипа, а също така могат да развалят отношенията ви с колегите, в случай че взимате повече пари от тях. Всеки сам договаря работните си условия, така че не се бъркайте в работата на другите.

One Comment to “Пет неща, които не трябва да правите в офиса”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *