Пет професии, които в близко бъдеще ще бъдат заменени от новите технологии

1Съвременните технологии са заменили доста професии с времето, а с темповете, с които се развиват със сигурност ще заменят още много в близко бъдеще. В тази статия ще ви представим пет професии, за които е най-вероятно да започнат да се вършат от машини в близките 10-20 години:

1.       Шофьори

По прогнозите на специалистите транспортът на стоки и пътници ще стане напълно автоматизиран след около 20 години. Тогава масово ще се произвеждат превозни средства с напълно автоматично управление. Следователно шофьорите ще станат излишни.

2. Счетоводители

Те ще изчезнат след около 15 години. Тенденцията да се предава все по-голяма част от счетоводната дейност на компютри вече се наблюдава през последните няколко години. Счетоводните програми, работещи въз основата на изкуствения интелект, ще станат толкова съвършени и евтини, че няма да има нужда от хора, които да вършат счетоводната работа.

3. Помощен персонал

Помощният персонал на специалистите ще бъде заменен от новите технологии след около 10 години. На всички юристи, стоматолози, консултанти и т.н. ще им бъде по-лесно да работят с автоматизирани помощници. Те не излизат в отпуска и болнични, няма вероятност да напуснат внезапно и работят много по-бързо и точно.

4. Служители в туристически агенции, паркинги и др.

Според прогнозите, след около 15 години няма да има служители, които събират такси. Ще изчезнат и други подобни видове касиери.

По паркингите масово ще навлязат автомати, които ще проследяват кога колата е паркирана и автоматично ще взимат пари за времето на престоя от собственика на автомобила. Тенденцията вече се наблюдава от няколко години, най-вече в големите градове по света.

Служителите в туристическите агенции и др. подобни бюра също ще бъдат заличени от новите технологии. На хората няма да им се налага да ходят на място, а ще разглеждат оферти и ще плащат онлайн, директно от уюта на своя дом.

5. Преводачи

Специалистите очакват преводачите да изчезнат в близките 15 години.  Това не значи, че хората ще станат полиглоти или ще говорят на един език. Просто новите технологии ще навлязат активно в тази област. Въпрос на време е да се създаде софтуер или машина за точен и ефективен превод на писмена и устна реч. Хората, които ще работят като преводачи бавно и славно ще се оттеглят, за да направят път на компютрите.

One Comment to “Пет професии, които в близко бъдеще ще бъдат заменени от новите технологии”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *