Пет съвета за запазване на баланса между работата и личния живот

Work Life Balance signpostВсеки от нас има поне един близък, приятел или познат, който изглежда успешен във всичко. Най-често тайната на този човек е в умението да спазва добър баланс между работата и личния си живот. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат и вие да постигнете такъв баланс и да станете по-успешна личност:

1. Обмисляйте пътуването си до службата

Може всяка сутрин да започвате деня си с най-здравословната закуска и силно, зареждащо ви с енергия кафе, но ако се налага да пътувате дълго в препълнения градски транспорт или да седите в колата си в задръстванията по пътя, хубавото утро вече няма да ви се вижда толкова хубаво и още преди да сте отишли на работа ще сте заредени с негативна енергия.

Ако смятате, че няма начин да избегнете задръстванията или пътуването в препълнения градски транспорт, значи изобщо не сте прави. През пролетта, лятото или винаги когато времето навън е по-хубаво, можете да пътувате до работа с колело. По този начин не само, че ще избегнете задръстванията, а и ще се заредите с енергия за цял ден. От значение е и факта, че колелото е екологично чист транспорт, който ще ви помогне да опазите околната среда.

Ако пък работното ви място се намира близо до дома ви, можете да се разходите до там. Така ще спестите пари за пътуване, ще избегнете задръстванията, чакането по спирките и навалицата, а освен това ще се погрижите за доброто си здраве.

В случай, че работата ви е далече и няма как да се възползвате от горните съвети, просто тръгнете за работа малко по-рано, когато още няма много хора и трафикът не е голям.

2. Провеждайте своите срещи онлайн

Имате бизнес среща в друг град? Не е задължително да губите време и пари в път. Можете да проведете своята среща онлайн, като използвате видеовръзка.

Изследванията показват, че през последните десет години броят на фирмите, които предпочитат да използват онлайн видеовръзка, вместо да присъстват лично на срещи, се е увеличил с 42 процента.

Сега хората все по-активно използват мобилните устройства и интернет за решаването на делови въпроси, затова е много лесно да бъде организирана и проведена среща, без да ви се налага да пътувате до конкретно място. Можете да се свържете със своя клиент, колега или партньор, независимо от това къде се намирате в момента.

3. Проучете възможностите за гъвкаво работно време

Съществуват доста начини да имате гъвкаво работно време: да работите на непълен работен ден, да работите от вкъщи, да помолите за по-гъвкав график през част от времето и др.

В света съществува тенденция работодателите да предлагат на своите служители все повече възможности да работят отдалечено и сами да избират работното си време и през кои дни от седмицата да работят.

Смятате, че това не е възможно във вашата компания? Попитайте, може пък да се окаже, че грешите. Ако вашата работа не изисква постоянното ви физическото присъствие, можете да поговорите със своя началник или работодател, да ви позволят понякога да работите от вкъщи или да идвате на работа в различни часове. За да докажете, че няма да загубите своята производителност, предложете да ви се даде изпитателен срок с новия ви график и докажете, че наистина сте прави.

4. Определяйте своите приоритети

Често, вместо да решаваме важните служебни задачи, ние се захващаме със спешните –  тези, които повече не могат да се отлагат. Но точно важните задачи бутат напред нашето дело и нашето развитие. Решението на важните задачи ни носи най-голямо удовлетворение от работата.

Затова един от най-важните навици на човека, който умее да намира баланс между работата и личния живот, е умението да определя приоритетите си и да бъде организиран.

5. Намерете вътрешно спокойствие

Лесно е да се хвърлите през глава във всекидневните дела и да забравите за всичко останало, но както на всеки човек, така и на вас понякога ви е необходима почивка. Малката почивка е това, което веднага ще ви върне енергията и желанието за работа. Ще се изненадате какъв ефект върху вашата работоспособност може да има една малка пауза от работата.

Искате винаги да бъдете енергични и да повишите трудовия си ентусиазъм? Планирайте някакво специално събитие през свободното си време. Съзнанието, че с всяка изпълнена задача наближавате нещо радостно и желано, ще поддържа вашата енергия и добро настроение.

One Comment to “Пет съвета за запазване на баланса между работата и личния живот”

  1. Быстровозводимые строения – это современные сооружения, которые различаются высокой быстротой строительства и мобильностью. Они представляют собой конструкции, заключающиеся из эскизно созданных составных частей или же компонентов, которые имеют возможность быть быстрыми темпами смонтированы на территории застройки.
    [url=https://bystrovozvodimye-zdanija.ru/]Завод быстровозводимых конструкций[/url] обладают гибкостью а также адаптируемостью, что дозволяет легко преобразовывать а также модифицировать их в соответствии с потребностями покупателя. Это экономически продуктивное и экологически надежное решение, которое в последние годы получило широкое распространение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *