Пет съвета, които да ви помогнат да вършите служебните си задължения в срок

Пет съвета, които да ви помогнат да вършите служебните си задължения в срокВсеки служител рано или късно се сблъсква с прекомерно многото на брой служебни задължения и краткия и често непосилен за изпълнение срок. Независимо от това дали в службата сте получили нова задача, която представлява предизвикателство за вас, или извършвате до болка познатите си ежедневни неща, ако работното ви време никога не е достатъчно, за да свършите всичко, то петте съвета, които ще ви представим в тази статия ще ви бъдат от полза.

  1. Направете си списък със задълженията и ги вършете от най-важни към по-маловажни

Първото нещо, което ще ви помогне да си вършите работата в срок, е всяка сутрин преди да започнете работа да си съставите списък със задълженията, които трябва да свършите до края на работния ден. Най-горе в него подредете най-важните задачи като постепенно надолу в списъка слагате все по-маловажните. След това ги изпълнявайте в реда, в който сте ги подредили. Така дори и да не успеете да свършите всичко, ще сте сигурни, че работодателят ви няма да остане прекалено недоволен, заради това, че нещо важно и приоритетно не е било свършено.

  1. Определете си време, за което всяка задача от списъка ви трябва да бъде свършена

За да не се получава така, че всеки ден вие вършите само най-важните си задължения, а за по-маловажните никога не ви стига работния ден, рано или късно ще трябва да започнете да прилагате и тази практика. Очевидно за нея трябва да имате повече опит, защото няма как да знаете кое колко време ще ви отнеме, освен ако не сте го правили многократно досега. Когато вече имате някаква представа коя задача колко време ви отнема, в списъка си напишете срещу всяка за колко време трябва да бъде свършена. Гледайте да разделите времето между задачите, така че да не надвишава работните ви часове за деня и изпълнявайте по плана, за да сте сигурни, че накрая няма да ви остане несвършена работа.

  1. Разпределяйте маловажните задачи през всички дни от седмицата

Когато в един ден имате повече маловажни задачи, а в друг никакви, можете да ги разпределите така, че да ги свършите през цялата работна седмица, а не само за един ден. Така те ще бъдат свършени, но същевременно ще ви остава достатъчно време през работния ден за да направите важните неща и евентуално ако излезе нещо важно, което трябва да се свърши в последния момент.

  1. Не поемайте повече задачи, отколкото можете да свършите

Бъдете реалист и никога не поемайте повече задачи за деня, отколкото знаете, че може да свършите. Дори и да съумявате да се справяте с всичко преди края на работния ден, шансът да вършите задълженията си по-зле отколкото обикновено е голям. Затова дори и да искате да изпъкнете в очите на работодателя си, това не е начинът. Заложете на качеството за сметка на количеството – това също ще бъде оценено.

  1. Не се страхувайте да поискате помощ

Няма нищо страшно или срамно в това да помолите за помощ, независимо дали се обръщате директно към някой колега или към работодателя, за да ви назначи помощник. Когато забележите, че не се справяте с всичките си задължения и тази тенденция се запазва, вместо да бързате и да се чудите как да свършите всичко, просто поискайте помощ, без да се притеснявате, че някой ще ви укори за това.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *