Печелете, докато се обучавате в схеми на чиракуване

imagesВисококачествените стажове и схеми за чиракуване могат да бъдат полезни инструменти, които да направят прехода от училище към работа по-гладък и да снабдят младите хора с уменията, от които се нуждае пазарът на труда.

Печелете, докато чиракувате

Светът се променя бързо, и ако искате да напреднете в професионален план, трябва да актуализирате и своите умения. За целта обаче, не е нужно да седите в класната стая по цял ден – има и други начини на обучение, които могат да ви допаднат.

Чиракуването е истинска работа, съчетана с обучение, така че можете да печелите пари, докато учите, а накрая ще придобиете и определена квалификация.

Чиракуването ви въвежда в практическата работа, докато се учите от старши специалист или експерт и от новак ви превръща в професионалист.

Можете да кандидатствате за участие в схеми за чиракуване, ако:

– живеете в Англия

– сте над 16 години

– не сте в редовна форма на обучение

Продължителността на тези схеми е между 1 и 4 години. Те обхващат 1200 вида професии в редица области – от инженерна индустрия до финансова помощ, от ветеринарна медицина да счетоводство.

Може да прочетете повече за възможните различни видове чиракуване и професии в раздела за чиракуване на уебсайта GOV.UK.

Ако сте заинтересувани от схемите за чиракуване, но все още не разполагате с необходимите умения и опит, за да можете да се възползвате от тях, то стажа може да бъде за вас. Стажовете набират сила и популярност през последните години – появяват се все по-често в обявите за работа и по кариерните форуми. Тази форма на заетост е чудесна за повечето компании, защото така те получават мотивиран, необременен и гъвкав труд. За студентите пък това е шанс да се сдобият с практическо обучение и трудов опит, както и да подобрят уменията си. Стажът може да ипродължи от 6 седмици до 6 месеца.

Ключови ползи

Напредък в кариерата – проучванията показват, че работодателите признават и ценят чиракуването, така че с упорита работа можете бързо да се издигнете в йерархията.

Придобиване на търсени квалификации – схемите за чиракуване са златен стандарт за учене чрез работа.

Придобиване на професионални умения –  учите се от старши специалисти или експерти и работите заедно с опитен персонал, за да получите необходимите умения.

Получавате заплата – средната работна заплата за чирак е £170 на седмица.

Качествено обучение – придобивате опит по време на работа, като в същото време се обучавате извън работното място.

Искате да знаете повече?

Гледайте видео: Чиракуване – по-добро бъдеще

Кариера

Работодателите наистина ценят чиракуването. Те знаят, че ако сте преминали през тази форма на заетост, вие ще имате уменията, от които се нуждаят. В резултат на което кариерата ви може да се развие бързо.

Чиракуването ще се отрази положително и на бюджета ви. Хората, които имат ниво Advanced в чиракуването (Advanced Level Apprenticeship) печелят средно с над £100 000 повече по време на кариерата си, отколкото тези, които нямат.

От този момент нататък, следващия ви ход зависи само от вас. Можете да събирате UCAS точки, да учите за придобиване на Технически Сертификат, да продължите образованието си в колеж или университет.

В зависимост от настоящите ви умения и квалификации, има три нива на чиракуване, за които можете да кандидатствате:

Средно ниво (ниво 2) – Intermediate level apprenticeship

Ниво за напреднали (ниво 3) – Advanced level apprenticeship

Висше ниво (ниво 4 или по-високо) – Higher apprenticeship

Можете да разберете повече за възможните нива на чиракуване, както и за видовете работни места, които може да получите чрез програмите за чиракуване, в този документ, дело на Националната служба за чиракуване – Видове чиракуване (PDF: 100KB размер на файла).

Вашият работодател и доставчик на обучение

Вашият работодател осигурява обучение на работното ви място и плаща заплатите ви. Вие ще работите заедно с него и ще се учите от някои от най-добрите в бизнеса.

Доставчикът на обучение може да бъде колеж, организация за обучение или университета, и той се грижи за останалата част от обучението ви. То може да продължи определен по-дълъг период, като в този случай обученията се провеждат най-често веднъж седмично, или в продължение на няколко дни, за кратък период от време (block-release).

Чрез програмите за чиракуване вие ще добиете едновременно практически опит и знания, необходими за всички аспекти на работата.

Кандидатстване за свободните места

Посетете раздела за чиракуване на уебсайта GOV.UK, за да потърсите и кандидатствате за свободни работни места за чиракуване.

Във всеки един момент съществуват хиляди работни места в различни сектори на индустрията в Англия. Можете да кандидатствате за толкова, колкото искате.

Можете да получите съвет за това как да попълните формуляр за кандидатстване за чиракуване на страниците на сайта GOV.UK в раздела How to write a winning apprenticeship application.

За повече информация

Искате ли да търсите свободни места в схеми за чиракуване? – Изтеглете приложението за търсене AV, за iPhone и Android.

Гледайте най-новите клипове в канала за чиракуване в YouTube.

Ако трябва да направите оплакване, свързано с вашето чиракуване, кликнете върху линка по-долу:

2 Comments to “Печелете, докато се обучавате в схеми на чиракуване”

  1. How to track the location of the other person’s phone without their knowledge? You will be able to track and monitor text messages, phone calls, location history and much more. Free Remote Tracking and Recording of Husband’s Phone Cell Phone Spy. Best Apps to Download for Free to Spy on Another Phone. https://www.xtmove.com/

  2. Mobile Phone Monitoring App – hidden tracking app that secretly records location, SMS, call audio, WhatsApp, Facebook, Viber, camera, internet activity. Monitor everything that happens in mobile phone, and track phone anytime, anywhere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *