Плюсове и минуси при търсене на работа чрез вестници, агенции и онлайн търсачки

Плюсове и минуси при търсене на работа чрез вестници, агенции и онлайн търсачкиЕвелина Средовска,

www.thebestjobever.co.uk

В тази статия ще направим един сравнителен общ преглед на плюсовете и минусите при търсене на работа чрез вестници (Loot, Evening Standard, Jobs & Careers, местните вестници, издавани от общината, и др.), агенции и онлайн търсачките, по някои основни показатели като: достоверност на публикуваната информация, работа, близка до търсената от нас, фийдбек (т.е. времето, за което това търсене би дало резултат), особености на процедурата за ползване на въпросния посредник, и др.

Да кажем, като за начало, че независимо къде се намираме по света, най-ефективният метод е т.нар. „word of mouth”, т.е. препоръката от уста на уста. Ако познавате някого в индустрията, в която бихте искали да работите, най-логичният ваш първи ход е да го попитате за съвет или дали знае за компании, които имат свободни позиции.

По подобен начин работи LinkedIn – всеки може да препоръча другия на работодател, когото познава. Тази опция в LinkedIn се нарича “introduction” (представяне) и има ефекта на професионалната препоръка.

Други популярни методи са да се търси в интернет, да се направи регистрация в агенция, в Job Centre Plus (Бюрото по труда), да се следи за класифицирани обяви във вестниците и т.н.

Вестниците

Вестниците предимно се използват, за да се рекламират работни позиции, с които се цели да се информира специфична група потенциални работници, които иначе не биха научили за тази тяхна наличност. Напоследък вестниците се използват по-рядко от търсещите работа поради причината, че повечето от апликационните форми се правят онлайн. Аз лично не използвам вестници, когато помагам на моите клиенти да си намерят работа, защото не смятам, че са достатъчно ефективни. Но това не означава, че те не работят като допълнителен канал за информация въпреки модерните тенденции всичко в живота ни да става онлайн.

Агенциите

Преди да се запишете към някоя агенция, трябва да знаете каква е тя. Recruitment Agencies са тези агенции, които ви търсят работа към даден работодател. По принцип те взимат комисиона от работодателя, за да намерят “пра- вилния” човек за свободната позиция.

Employment Agencies са тези агенции, към които след като се регистрирате и ви намерят работа, те се превръщат във ваш работодател, като всички плащания минават през тях, въпреки че работното ви място няма нищо общо с тях.

Агенциите могат да бъдат доста полезни най-вече, когато искаме да започнем бързо. Но едно от основните неща, когато се регистрирате, е да бъдете постоянни и упорити. Трябва да се обаждате постоянно (един път седмично е може би достатъчно) и да проверявате дали има нещо подходящо за вас. Причината е, че те регистрират стотици кандидати всеки ден и има голяма вероятност бързо да ви забравят някъде из купищата документи и регистрации. Затова обаждайте им се с една достатъчна периодичност, за да им покажете, че сте сериозни и че все още си търсите работа.

Търсене на работа онлайн

Лично аз предпочитам да използвам www.indeed.com, защото голям процент от работните позиции в тази онлайн търсачка ви препращат директно към уебсайта на работодателя. Освен това, този уебсайт се обновява редовно и въпреки че и там можете да срещнете работни места, които не са свободни вече, тази вероятност е ниска. За сравнение, доста от другите търсачки за работа имат публикувани обяви, които не са валидни, но стоят с месеци. Затова едно от нещата, които трябва да проверите преди даже да прочетете цялата обява, е да погледнете кога е крайният й срок за кандидатстване. Ако случайно тази информация не е включена, то тогава би трябвало да има дата, на която е публикувана. Ако е с повече от 2-3 седмици давност, помислете, преди да кандидатствате, за да не останете разочаровани от липсата на отговор.

Независимо какъв метод използвате, за да търсите работа, най-добрият вариант е да кандидатствате директно към компанията. Уебсайтът на всяка компания има отделна секция на име „Careers” или “Jobs”. След като се прегледат възможните работни позиции, обикновено се изисква регистрация и след това трябва само да се следват инструкциите на уебсайта или формуляра, който използват.

Източник: в. „БГБен“

Присъединете се към Фейсбук групата ни, за да научавате нови и полезни неща свързани с работата и кариерното развитие.

4 Comments to “Плюсове и минуси при търсене на работа чрез вестници, агенции и онлайн търсачки”

 1. Быстромонтируемые строения – это современные системы, которые различаются повышенной быстротой возведения и мобильностью. Они представляют собой строения, состоящие из предварительно сделанных деталей или же компонентов, которые могут быть скоро установлены в участке застройки.
  [url=https://bystrovozvodimye-zdanija.ru/]Быстровозводимые спортивные сооружения[/url] отличаются гибкостью и адаптируемостью, что дает возможность легко менять а также переделывать их в соответствии с интересами клиента. Это экономически эффективное а также экологически устойчивое решение, которое в последние лета заполучило широкое распространение.

 2. Моментально возводимые здания: экономический доход в каждой составляющей!
  В современной действительности, где часы – финансовые ресурсы, экспресс-конструкции стали решением, спасающим для бизнеса. Эти современные сооружения объединяют в себе повышенную прочность, экономическую эффективность и ускоренную установку, что дает им возможность наилучшим вариантом для различных коммерческих проектов.
  [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]Быстровозводимые каркасные здания из металлоконструкций[/url]
  1. Скорость строительства: Время – это самый важный ресурс в бизнесе, и экспресс-сооружения позволяют существенно уменьшить временные рамки строительства. Это чрезвычайно полезно в ситуациях, когда срочно нужно начать бизнес и начать получать доход.
  2. Экономичность: За счет совершенствования производственных операций по изготовлению элементов и монтажу на площадке, цена скоростроительных зданий часто приходит вниз, чем у традиционных строительных проектов. Это предоставляет шанс сократить издержки и получить более высокую рентабельность инвестиций.
  Подробнее на [url=https://xn--73-6kchjy.xn--p1ai/]scholding.ru/[/url]
  В заключение, экспресс-конструкции – это превосходное решение для бизнес-мероприятий. Они комбинируют в себе скорость строительства, финансовую выгоду и устойчивость, что дает им возможность отличным выбором для профессионалов, желающих быстро начать вести бизнес и гарантировать прибыль. Не упустите возможность сократить издержки и сэкономить время, выбрав быстровозводимые здания для ваших будущих инициатив!

 3. Скоро возводимые здания: финансовая польза в каждой детали!
  В современной реальности, где секунды – доллары, экспресс-конструкции стали истинным спасением для коммерческой деятельности. Эти современные конструкции включают в себя повышенную прочность, эффективное расходование средств и быстрое строительство, что делает их отличным выбором для бизнес-проектов разных масштабов.
  [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]Быстровозводимые здания[/url]
  1. Ускоренная установка: Время – это самый важный ресурс в предпринимательстве, и экспресс-сооружения обеспечивают значительное снижение времени строительства. Это особенно выгодно в ситуациях, когда важно быстро начать вести бизнес и начать монетизацию.
  2. Финансовая эффективность: За счет совершенствования производственных операций по изготовлению элементов и монтажу на площадке, экономические затраты на моментальные строения часто бывает менее, чем у традиционных строительных проектов. Это предоставляет шанс сократить издержки и получить более высокую рентабельность инвестиций.
  Подробнее на [url=https://xn--73-6kchjy.xn--p1ai/]http://scholding.ru/[/url]
  В заключение, скоро возводимые строения – это лучшее решение для коммерческих проектов. Они включают в себя быстроту возведения, экономическую эффективность и устойчивость, что обуславливает их наилучшим вариантом для предпринимателей, готовых начать прибыльное дело и получать деньги. Не упустите момент экономии времени и средств, выбрав быстровозводимые здания для вашего следующего делового мероприятия!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *