Подаване на данъчни декларации: най-често срещаните грешки, които да се избягват

Седем от най-честите грешки, които собствениците на малък бизнес правят при попълването на форми за данъчна самооценка.

Всеки, който е самостоятелно заето лице или управлява собствен бизнес знае, че HMRC изисква пълна разбивка на разходите и данъците до края на януари.

За мнозина това означава дълги разговори с техния счетоводител и търсене на изгубени документи. Ако има грешки във връщането, целият процес може да отнеме часове, а в най-лошия случай ще бъдат похарчени много пари, при това ненужно.

Вижте кои са най-често срещаните грешки, които хората правят при представяне на своите декларации за самооценка и как можете да ги избегнете:

Печатна грешка

Най-честата грешка, която собствениците на малък бизнес или предприемачите допускат е проста: да не проверят поне няколко пъти всяка малка подробност.

Дори и данъчната ви декларация да изглежда перфектна на пръв поглед, препоръчително е да я прегледате поне още един-два пъти, докато не сте абсолютно сигурни, че всяка част от информацията е записана точно на мястото си. Когато сте сигурни, че формулярът е попълнен правилно, проверете отново.

Да не ползвате услугите на счетоводител

Ако не сте сигурни дори и само за едно нещо при попълването на данъчната ви декларация, попитайте вашия счетоводител. Счетоводителите са експерти – те имат знания на специалист, който да ви помогне по време на процеса на самооценка и не е препоръчително да ги игнорирате.

По-добре е да платите известна сума за счетоводни услуги, отколкото да ви бъде начислена фиксирана глоба в размер на £100, ако закъснеете с подаването на данъчната декларация (да не говорим за допълнителните такси, които може да се наложи да платите).

Не обръщате внимание на своя бизнес

Ползването на счетоводни услуги, освен всичко друго, ви позволява да имате достатъчно време за да се съсредоточите върху бизнеса си, докато счетоводителите се занимават с всички документи! Наемането на счетоводител е особено препоръчително за хората, които за пръв път подават данъчни декларации.

Ако не разбирате финансовата година

Също така е важно да разбирате финансовата година. Тя се нарича още и данъчна година и представлява период от 12 месеца, през който трае, важи и се прилага държавния бюджет. В Обединеното кралство началото и краят на данъчната година не съвпадат с тези на календарната година; краят е на 5-ти април, а началото на новата е на следващия ден – 6-ти април. От решаващо значение е да запомните, че информацията от която HMRC се интересуват е не кога ви е платено, а кога сте изпратили фактурата.

Ако сте получили плащането след крайния срок, трябва да изпратите фактура в рамките на тези дати, а след това да се уверите, че сте го включи в декларацията.

Не си оставяте време

Дори и да работите със счетоводител, вие най-вероятно ще трябва да отделите известно време и внимание на данъчаната си декларация. На собствениците на малък бизнес често се налага да „жонглират“ между управлението на своя бизнес и завършването на данъчната им декларация.

Препоръчително е да отделите време, в което да обърнете внимание на своите данъци. Дори да сте у дома, или пък в офиса – просто заключете вратата за няколко часа, така че никой да не ви прекъсва, и отделете нужното внимание. Не оставяйте това за последната минута.

Не дисконтирате ДДС

ДДС е област, която често се превръща в „препъни камък“ за собствениците на бизнес, които не използват счетоводен софтуер, а въвеждат ръчно своите финанси в електронна таблица. Тези, които са инвестирали в счетоводен софтуер ще открият, че когато влязат постъпления, програмата автоматично прави отстъпки за включения в сметките ДДС и го премахва.

Въпреки това, ако не използвате този вид софтуер, уверете се, че си спомняте за дисконтирането на ДДС – ако не го направите, вашата данъчна форма ще бъде върната и така рискувате да изпуснете на крайния срок.

Не платите на HMRC

И накрая, не забравяйте да платите за възстановяването на данъците! Собствениците на малък бизнес често изпращат своите декларации и си мислят, че са готови, но все още трябва да платят на HMRC, след като формата е изпратена. Има различни начини на плащане, включително в брой или с дебитна карта, но най-добре направете проверка на интернет страницата на HMRC, за да бъдете сигурни за това как имате право да платите.

В крайна сметка, този период не трябва да бъде толкова стресиращ, колкото всички очакват. Просто избягвайте описаните по-горе ситуации и ако имате някакви съмнения за нещо, обърнете се към счетоводител.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *