Проблеми с плащането на работа

Ако мислите, че заплащането, което сте получили не отговаря на заработката ви и е по-малко отколкото трябва или в случаите, когато не сте получили заплатата си, най-доброто, което можете да направите е да поговорите с работодателя си и да разберете от къде идва разликата. В случай, че вашият работодател не се съгласи с това, което според вас е правилно, а вие сте убедени в правотата си, можете да направите оплакване.

Важно е да действате бързо. Ще бъде много по-трудно да си вземете парите, ако са минали 3 месеца от началото на този проблем.

Проверете пейслипа си

С проверяването на пейслипа си ще можете да видите как и по колко ви се плаща за вашата работа. bigstock-pounds-356782342-320x180Проверете дали ви е платено за всички часове, които сте изработили. Проверете дали ви е платено по правилната ставка, също и дали имате платени бонуси, комисионни и допълнителни часове, ако сте работили допълнително. Проверете дали ви е платено за времето, когато сте били в болнични, отпуск или отпуск по майчинство толкова, колкото сте очаквали, ако сте ползвали такива. Накрая проверете дали не са ви удържани някакви пари, които не сте очаквали да ви бъдат удържани.

Ако работите като служител, имате пълното право да получавате пейслип, който да показва колко и по какъв начин ви се плаща. Можете да попитате вашият работодател, ако не сте получили такъв.

Ако сте класифициран като работник, можете да поискате от работодателя си бележка за заплатата (пейслип) или да поискате да ви бъде обяснено каква е заработката ви и как е изчислена. В този случай, работодателят ви не е длъжен да ви дава пейслип.

При всички случаи можете да поговорите с работодателя си или със служителите от отдел „човешки ресурси“, ако нещо при заплащането ви не ви е ясно още на същия ден. Не би трябвало да чакате до следващият път, когато ще получите заплата.

Ако все пак не постигнете съгласие с управителите колко точно пари трябва да получите, винаги можете да се обърнете към бюрото за помощ Citizens Advice във вашият район.

При положение, че не стигнете до консенсус с управителите, има няколко стъпки, които трябва да следвате:

  1. Говорете със съветник от професионално сдружение

Ако сте член на професионално сдружение в помощ на работниците, това може да ви помогне в преговорите с вашият работодател. Тези сдружения защитават правата на служителите. Те предлагат безплатна помощ за решаване на въпроси, свързани с работата ви. Дори и да не членувате никъде, можете да потърсите такова сдружение и да получите помощ от там.

  1. Повдигнете акт на недоволство

За да го направите, проверете дали вашият работодател има определена процедура за това, която трябва да спазите. Ако не, можете да изразите недоволството си в писмен вид. Обяснете защо мислите, че не ви е платено достатъчно и включете фотокопия с доказателства.

  1. Предсъдебно заключениеmedia-caspianmedia-comimaged9673e73032edd7aa42a71b1806395d6-4e0e51a2293961cac773fcb996d7ba94895a3a50-700x481

Ако не получите желания резултат, можете да извикате вашият работодател на съд. Преди това трябва да уведомите за намеренията си тъй наречената организация Acas, която предоставя независима подкрепа в помощ на такива въпроси. Тази организация ще ви даде отговор за това, дали работодателят ви е съгласен да се реши въпроса без намесата на съда. След като следвате установената процедура, ще получите сертификат, който да удостовери, че сте направили всичко възможно, преди да стигнете до съд.

Най-бързият начин да се свържете с Acas е да попълните формата на сайта им. Изберете една от трите опции: за един човек, за работодатели или за група от служители. Можете и да се свържете с организацията на телефон 0300 123 1122.

  1. Съдебен иск

Имайте предвид, че това може да е скъпо и стресиращо. За да го направите, имате срок от 3 месеца, от деня, в който е трябвало да получите дължимите ви пари. За да повдигнете иск в съда трябва да сте преминали задължително през предишната стъпка и да имате сертификат за това (early conciliation certificate).

18 Comments to “Проблеми с плащането на работа”

  1. Monitorowanie telefonów komórkowych to bardzo skuteczny sposób, który pomoże Ci monitorować aktywność telefonów komórkowych Twoich dzieci lub pracowników.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *