Професия „Автоинструктор“

Работата на автоинструкторите е да обучават хората как да шофират умело, безопасно и отговорно автомобил, да разбират правилата за движение по пътя и как да вземат финалния си изпит безпроблемно.

Автоинструкторите оценяват шофьорските умения и знания на курсистите и след това планират серия от практически уроци, които да им помогнат, за да станат завършени шофьори в края на курса. Повечето инструктори работят по идентичен модел, което включва:

 • Запознаване на курсистите с автомобила и неговото устройство;
 • Разбиране на пътните знаци и маркировка;
 • Управление на автомобила и подаване на светлинни сигнали;
 • Извършване на по-сложни маневри;
 • Действия в извънредни ситуации и др.

Инструкторът трябва да наблюдава курсиста през цялото време, да му казва къде греши, за да не допуска същата грешка отново и да се намесва в управлението, ако е нужно. С придобиването на опит от страна на курсиста, автоинструкторът го въвежда в по-натоварени ситуации, като главни кръстовища, двупосочни улици, кръгови движения и т.н.

Когато инструкторът сметне, че обучението на курсиста е завършено, той трябва да подаде документи за него и да му насрочи дата за финален изпит.

Автоинструкторите могат да работят за автомобилни школи и училища или като самонаети.

По-опитните инструктори могат да специализират в определени области, като например обучение само на напреднали или професионални шофьори, обучение на хора с увреждания, обучение на курсисти за шофиране на тежкотоварни и пътнически автомобили и др.

Работното време на автомобилните инструктори е различно, като понякога може да се работи и до късно вечер или през почивните дни. Обикновено един урок трае между 1 и 2 часа. По-голямата част от работното време се прекарва в седнало положение в учебния автомобил.

Ако имате интерес към това да упражнявате професията автоинструктор в Обединеното кралство е препоръчително да отговаряте на следната характеристика:

 • Отлични шофьорски умения;
 • Познание по пътна безопасност;
 • Желание за провеждане на обучение на начинаещи шофьори;
 • Умение за работа с хора;
 • Спокойствие и подходящ подход;
 • Добри комуникативни способности;
 • Наблюдателност и бързи реакции;
 • Отлични познания по устройството и управлението на автомобилите;
 • Чувство за хумор.

За да започнете работа като инструктор за определена школа или като самонаето лице не ви е необходима специална квалификация. Единственото, което ще трябва да направите е да се регистрирате към Driving Standards Agency (DSA) като одобрен автоинструктор (Approved Driving Instructor – ADI).

Ако искате да се регистрирате като ADI в DSA, ще трябва да отговаряте на следните изисквания:

 • Да имате валидна и пълна шофьорска книжка (британска или европейска) от поне 4 години;
 • Да не ви е отнемана шофьорската книжка през последните 4 години;
 • Да представите свидетелство за съдимост и документ за нарушения на пътя;
 • Да преминете един теоретичен и два практически изпита.

По-големият шофьорски стаж или преподавателският стаж може да са ви от полза пред DSA. Препоръчително е да имате навършени 21 годишна възраст.

Теоретичният изпит за ADI се провежда на компютър, а практическите са за да проверят вашите шофьорски и преподавателски умения.

Трябва да преминете през всяка част в тази последователност, за да се класирате за инструктор. Теоретичният изпит може да се минава множество пъти докато не бъде взет, но за практическите изпити имате право само на 3 опита за всеки за период от 2 години. Ако се провалите ще трябва да изчакате, за да се запишете отново.

След като преминете успешно през трите части на квалификационните изпити, вие се присъединявате към ADI регистъра и ви се издава регистрационен сертификат, който да седи на показ в колата ви. Трябва да обновявате регистрацията си на всеки 4 години, а oт DSA ще изискват от вас да се явявате на изпит за способността ви да давате инструкции всеки път. Името ви може да бъде премахнато от регистъра, ако в определен момент вече не отговаряте на стандартите за автоинструктор.

Повечето инструктори предпочитат да работят за себе си като самонаети, но някои работят и за автошколи и училища. Основното кариерно развитие в тази професия е целта към самонаемането – работата за себе си с личен учебен автомобил и евентуалното основаване на собствена автошкола.

Годишното заплащане на автоинструкторите на пълен работен ден е около 15,000 паунда. С утвърждаването и добиването на опит възнаграждението им може да достигне до 25,000 – 30,000 паунда.

Самонаетите инструктори сами определят тарифите си на час или за целия курс и сами намират клиентите си. Автомобилната поддръжка, разходите за гориво и другите разходи се покриват лично от тях.

Полезни връзки:

2 Comments to “Професия „Автоинструктор“”

 1. Indications and protocols for adjuvant therapy have not yet been established because GCTs are rare, and a large scale clinical study has not been conducted propecia online Adoption of this treatment approach in the ICU would optimally need to be based upon a demonstration of reduced need for other healthcare resources such as mechanical ventilation

 2. wm ドール シリコーン人形は本物のガールフレンドと比較して優れていますか?なぜ私たちは鋭いセックスロボットのプロモーションに自信を持てないのですか?セックスドールのリクエストごとに例外的なリベートを取得します中国のセックス小売業者は共有のセックスドールガールフレンドを派遣します

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *