Професия „Асистент продажби“

Асистентите в областта на продажбите имат задачата да превърнат пазаруването в удоволствие за клиентите. Тяхната работа е да обслужват клиентите в магазина и задълженията им включват:

 • Работа с клиенти;
 • Приемане на плащания в брой или с карта;
 • Подредба на стоките;
 • Грижа и поддръжка на добрия външен вид на стоките;
 • Указване на помощ и съвети на клиентите;
 • Предлагане на стоки на специални промоции;
 • Уреждане на поръчки и доставки на нови стоки и др.

В някои магазини, където се продават специализирани стоки от асистентите се изисква да имат и специални познания за тях. Работодателите могат да поставят и други задачи към персонала, които не влизат в ежедневните им задължения, като например реклама на определен продукт или предлагане на застраховка.

В по-малките магазини задълженията на асистентите по продажби могат да са повече, тъй като няма много персонал и един човек трябва да върши повече неща.

Работното време на асистентите по продажби средно е около 37-38 часа на седмица, като е възможно да се работи до късно вечер, дори и през почивните дни, но в подобни случаи се работи на смени. През повечето време се стои на крак, а понякога се извършва и по-тежка физическа работа. В някои магазини работодателите задължават персонала да носи униформи.

За да работите като асистент продажби трябва да притежавате следните умения и качества:

 • Умение за работа в екип;
 • Добри комуникационни умения;
 • Отзивчив и учтив подход към клиентите;
 • Увереност;
 • Спретнат вид;
 • Физическа издръжливост;
 • Умение за работа с компютър.

Ако притежавате горепосочените умения и имате желание да работите като асистент продажби в Обединеното кралство, можете да кандидатствате спокойно за подобна позиция. От вас вероятно няма да се изискват допълнителни квалификации, но опитът на подобна длъжност винаги ще е от предимство за повечето работодатели.

В професията може да се навлезе и чрез програмата за чиракуване. За повече информация посетете www.apprenticeships.org.uk

Aко започнете работа като асистент продажби вероятно ще ви бъде проведено фирмено обучение. След като добиете достатъчно опит ще имате възможността да се сдобиете с квалификация, директно на работното място.

Търговията е постоянно разрастващ се бизнес и асистенти по продажбите ще се търсят винаги. Възможности за работа на такава позиция има навсякъде в Обединеното кралство. Работните места се обявяват в пресата, в специализираните сайтове за работа или в собствените уебсайтове на по-големите магазини.

Възможностите за професионално развитие също са големи. Един асистент продажби може да се издигне до старши асистент, супервайзър и дори мениджър.

Заплащането на асистентите по продажби на пълен работен ден е  между 10,000 и 13,000 паунда на година. Старши асистентите и супервайзърите могат да достигнат до възнаграждение от 17,000 паунда.

Полезни връзки:

10 Comments to “Професия „Асистент продажби“”

 1. Hi there! I understand this is kind of off-topic however I had to ask.
  Does running a well-established blog like yours take a large amount of work?
  I am completely new to blogging however I do write in my diary daily.
  I’d like to start a blog so I will be able to share my experience and feelings
  online. Please let me know if you have any kind of recommendations or tips for
  new aspiring blog owners. Appreciate it!

 2. Ищете способ расслабиться и получить незабываемые впечатления? Мы https://t.me/intim_tmn72 предлагаем эксклюзивные встречи с привлекательными и профессиональными компаньонками. Конфиденциальность, комфорт и безопасность гарантированы. Позвольте себе наслаждение и отдых в приятной компании.

 3. Портал о культуре – ваш гид по культурной жизни города. Здесь вы найдёте информацию о театрах, музеях, галереях и исторических достопримечательностях. Откройте для себя яркие события, фестивали и выставки, которые делают Ярославль культурной жемчужиной России.

 4. Скачать свежие новинки песен https://muzfo.net 2024 года ежедневно. Наслаждайтесь комфортным прослушиванием, скачивайте музыку за пару кликов на сайте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *