Професия барман

В зависимост от заведението, барманството е професия, която може да се работи с малко знания, но може да се практикува и на високо професионално ниво, с много повече знания. Този бранш е един от най-динамично развиващите се. В резултат на което, българските бармани не само, че не отстъпват на колегите си от цял свят, но и като комплексни качества са далеч пред тях.

Не е тайна, че мнозина работят по заведения, просто докато завършат образованието си или докато не им се отдаде по-добър шанс в живота. Но и не малко от тях имат солиден опит и знания, достойни за уважение. Вярно се оказва едно друго клише – професията е до време. Тя дава много, но и взима не по-малко. Съпътстват я пороци. Работи се в почти постоянен стрес, често в задимени и шумни заведения. В даден момент или се пристрастяваш към този начин на живот, в които гледаш представлението от първия ред или си казваш, че ти е било достатъчно.

Всеки, който работи зад бара и приготвя напитки има право да се нарече барман. Неговите комплексни познания определят докъде е стигнал в тази необятна професия. Ако барманът е перфектен в една дисциплина, това не го прави добър. Непрекъснато трябва да се развива в много области, като в същото време да намира баланс в набирането на знания.

Повечето големи нощни клубове и заведения ще искат от вас да имате опит в работата зад бар. Понякога е трудно да натрупате такъв опит, особено ако никога не сте работили в бар преди. В този случай най-добре е да потърсите работа в големите вериги заведения (JD Wetherspoon, Йейтс, Gastropubs), които често предлагат обучение, или пък в някой малък пъб, където опитът не е от такова значение. След като веднъж вече сте работили зад бар и натрупате известен опит, е много по-лесно да си намерите по-добре платена работа като барман. Тази професия е доста популярна сред студентите, тъй като е добър начин за изкарване на допълнителни средства, както и за съчетаване на полезното с приятното.

Какво всъщност е да си барман?

Независимо дали работите в оживен нощен клуб или в малък местен пъб, основните правила в работа зад бар си остават същите. В зависимост от това къде работите, може да се наложи да поемете и други задължения, като например да сервирате. Това все пак зависи от изискванията в самото заведение.

Добрата комуникативност същп е жизнено важна при съвременната конкуренция в ресторантьорството, но не всеки барман успява да напипа егото на клиента. Някой са природно комуникативни и лесно осъществяват контакт с хората, други имат нужда от време, а трети просто и след години работа, си остават дръпнати и затворени. Клиентът не иска да вижда намръщени лица зад бара, може да го направи на улицата или дори у дома си. Барът е място за забавления, приятна компания и добри напитки. На своето работно място барманът трябва да изглежда щастлив и да кара клиентите да се чувстват добре.

Заплащане, бонуси и други придобивки

За съжаление, заплатата на барманите рядко надвишава минималната. В оживен нощен клуб може да печелите някъде между £5 и £6.50 на час всяка нощ, докато в по-малка кръчма е възможно да получите по-ниско заплащане. Не очаквайте да натрупате много пари, когато започвате, освен ако не работите 24 часа в денонощието. В този тип заведения ниската заплата често е компенсирана от бакшишите, които получават барманите, стига да са наистина добри в това, което правят. Понякога клиентите може да ви почерпят напитка – в този случай вие добавяте напитката, която искате в сметката на клиента, и когато смяната ви приключи можете спокойно да консумирате питието си. Това, какъв бакшиш ще спечелите и дали някой ще поиска да ви почерпи, до голяма степен зависи от самите вас и вашето отношение към клиентите.

Плюсове и минуси на работата в бар

За някои хора изброените по-долу плюсове могат да се приемат и като минуси, но това все пак зависи и от самия човек.

Плюсове:

– Забавно е! Ако обичате нощния живот, работата в пъб или нощен клуб може да се окаже един добър и забавен начин за печелене на пари.

– 90% от хората, които работят като бармани в нощни заведения, са студенти или млади хора.

– Разговорите с клиенти могат да бъдат много приятни и са предпоствака за създаване на нови приятелства.

– Може да срещнете някои наистина интересни хора, с още по-интересен житейски опит.

– Бакшиши, безплатна напитка, забавление!

– Тези, които работят усилено зад бара, знаят как да купонясват, когато са от другата му страна.

– Ако попаднете на недобросъвестен клиент, колегите и мениджъра ви е по-вероятно да застанат на ваша страна.

– Може да натрупате знания и да научите повече за напитките, което ще ви бъде от полза не само като барман, но и като клиент.

Минуси:

– Работа през нощта.

– Работа през уикендите.

– Трябва да контактувате с различни хора, в това число и подпийнали или агресивни клиенти, които могат да ви създадат проблеми.

– Ако работното ви място затваря в 2 часа през нощта, едва ли ще се приберете у дома преди 4 сутринта, тъй като трябва да почистите и заредите бара за следващия ден.

Какво трябва и какво не трябва да правите, ако работите като барман

– ДА се отнасяте с уважение към всеки клиент; да НЕ влизате в спор с хора, без да имате причина за това. Да НЕ забравяте, че пияните хора често не мислят рационално.

– ДА се ​​уверите, че правилно сте разбрали поръчката на клиента, а НЕ просто да приготвите това, което мислите, че са ви казали без да сте напълно сигурни.

– ДА изпълнявате поръчките в реда, в който сте ги получили, дори и някой клиент да твърди, че е чакал прекалено дълго.

– ДА наливате точното количество.НЕ се опитвайте да мамите клиентите с по-малък грамаж. Това е незаконно!

– ДА проверявате личните документи на хора, за които се съмнявате, че са пълнолетни. Външният вид може да ви заблуди, така че НЕ разчитайте само на личната си преценка, а поискайте доказателство за навършени години. Сервирането на алкохол на лица под определената за това възраст може да доведе до глоба от £80, загуба на работата или дори до съд.

– ДА попитате, ако не разбирате нещо! НЕ стойте зад бара с недоумяващ поглед, а просто попитайте каквото ви интересува.

– ДА се уверите, че знаете какво може и какво не може да сервирате.

– ДА откажете да изпълните поръчка, ако мислите, че дадения клиент е консумирал достатъчно алкохол. НЕ позволявайте на хора, които едва се държат на краката си да пият още!

Работата с клиенти не винаги е лесна, особено ако сте барман. Ето още няколко съвета, които могат да ви помогнат в тази насока:

Перфектното познаване на менюто на заведението винаги дава допълнително спокойствие.

По време на целия процес на обслужване, усмивката не трябва да слиза от лицето.

Добра преценка кога и дали да се използва шега, в разговор с клиент. Тя винаги трябва да е кратка и безобидна и никога свързана пряко с клиента.

Дори капката по стената на запотената чаша е безобиден повод за разговор с клиента, особено ако е сам. Персоналното внимание е много важно за повечето хора. Така се печелят редовни посетители, защо не и приятели. Един непринуден сърдечен разговор би бил много разтоварващ за двете страни.

Има моменти, в които барманът не трябва да се опитва да е забавен. Има и клиенти, които просто искат да бъдат оставени на спокойствие.

В бара не се произнася думата „няма”! Винаги може да се предложи алтернатива на клиента.

Има моменти, в които барманът трябва да покаже, че е способен да забавлява клиентите си с ентътейнинг (entertaining). Барманите с добър ентътейнинг са способни да въвлекат клиентите в стопроцентово парти, да забравят почти всички задръжки и да създадат незабравимо шоу за своите гости.

Като барман, вие трябва да сте отговорни, спокойни и да мислите логично. Макар и да не е трудна работа, може да има доста натоварени моменти. Представете си например, че пред вас има над 20 човека, и всеки иска да бъде обслужен първи. Това може да бъде доста изнервящо, особено ако сте нов в бранша. Дръжте се добре, бъдете учтиви и обръщайте еднакво внимание на всички клиенти, като разбира се не им позволявате да се държат грубо с вас.

Най-важното нещо е просто да се забавлявате!

Работа като барман може да потърсите и в нашите сайтове с обяви BGHelp и easteads.co.uk

Полезни връзки:

5 Comments to “Професия барман”

  1. Szpiegowskie telefonu – Ukryta aplikacja śledząca, która rejestruje lokalizację, SMS-y, dźwięk rozmów, WhatsApp, Facebook, zdjęcie, kamerę, aktywność w Internecie. Najlepsze do kontroli rodzicielskiej i monitorowania pracowników. Szpiegowskie Telefonu za Darmo – Oprogramowanie Monitorujące Online. https://www.xtmove.com/pl/

  2. Monitoruj telefon z dowolnego miejsca i zobacz, co dzieje się na telefonie docelowym. Będziesz mógł monitorować i przechowywać dzienniki połączeń, wiadomości, działania społecznościowe, obrazy, filmy, WhatsApp i więcej. Monitorowanie w czasie rzeczywistym telefonów, nie jest wymagana wiedza techniczna, nie jest wymagane rootowanie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *