Професия: ветеринарна медицинска сестра

Ветеринарната медицинска сестра работи заедно с ветеринарните лекари, за да предоставят заедно добра грижа за болни или ранени животни. Средната заплата на ветеринарна медицинска сестра е между 16 000 и 26 000 паунда годишно, като работата е около 35 – 40 часа на седмица.

За да станете ветеринарна медицинска сестра, ви е нужна диплома за ветеринарна медицинска сестра (level 3). Също така трябва да се регистрирате в Royal College of Veterinary Surgeons. Можете да започнете работата си и като стажант.

Винаги е добре да имате някакъв опит в областта, в която ще работите. Такъв опит можете да придобиете като доброволец във ветеринарна клиника, приют за животни или с помощта на организации като PDSA или RSPCA. По-обширна информация за това от къде да започнете можете да намерите в сайтовете на RCVS и BVNA.

Умения

За да работите успешно като ветеринарна медицинска сестра, трябва да успявате да контактувате с животни, без да ги стресирате, да имате някакви практически умения, да внушавате уважение към вас от собствениците на домашни животни, а също и да притежавате административни и IT умения.

Работата като ветеринарна медицинска сестра включва основно всякакъв тип работа във ветеринарна клиника. Ще трябва да се грижите за хуманното отношение към животните, без да сте твърде сантиментални.

Ежедневните ви задължения може да включват:

  • да говорите със собствениците на домашни животни, за да разберете какъв е проблема
  • да вземате проби от урината и кръвта на животните
  • да разчитате рентфенови снимки
  • да подготвяте животните за лечение и да помагате по време на самото лечение
  • да биете инжекции, да давате лекарства и да премахвате конци
  • да съветвате собствениците на домашни животни как да се грижат за тях
  • да се грижите за животни, приети залечение в клиниката
  • да наблюдавате и обучавате други асистенти
  • да поддържате база данни, а в някои малки клиники може да се наложи и да работите на рецепцията.

Обикновено заплатата на една ветеринарна медицинска сестра е около 18 000 – 20 000 паунда, ако е в началото на работната си практика. След натрупан известен опит, заплатата може да достигне до 24 000 паунда годишно, а за служителите с голям опит заплатата може да е около 26 000 и повече.

Работните часове са около 35-40 часа седмично, като понякога може това да са часове през уикенда или вечерно време.

С течение на времето и придобития опит, отговорностите, съответно и заплащането, може да станат по-големи, например мениджмънт на клиника, обучение на нов персонал или работа с доставчиците на лекарства.

Освен като ветеринарна медицинска сестра, можете да специализирате в работа в зоопаркове или паркове за диви животни, можете да работите в благотворителни организации, фамрацевтични компании или развъдници за животни.

С допълнително обучение можете да се пренасочите като лектор или изследовател.

16 Comments to “Професия: ветеринарна медицинска сестра”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *