Професия ветеринарна медицинска сестра

DSCN0595Ветеринарните медицински сестри помагат на ветеринарите в предоставянето на медицински грижи за болни, ранени и хоспитализирани животни. Те също играят важна роля в обучението на собствениците на добри стандарти на грижа за животните и хуманно отношение към тях. Ако обичате животните и искате да се грижите за здравето им, това може да бъде идеалната работа за вас.

В тази работa е необходимо да бъдете спокойни и уверени, когато се занимавате с животни. Освен това трябва да умеете да се справяте с разстроени или нервни собственици.

Можете да се сдобиете с квалификация за ветеринарна медицинска сестра или чрез базирано на работа обучение (обучение в работна среда) или чрез вземане на квалификация за висше образование.

Работата

Като ветеринарна медицинска сестра, вашата работа ще се различава в различните дни, но в общи линии вие ще трябва да:

– провеждате разговори със собствениците на животни, за да разберете какъв е проблема

– да вземате кръв, урина и други проби от животни, когато това се изисква

– използвате рентген, ако е необходимо

– подготвяте животни за лечение

– асистирате на ветеринарните лекари по време на лечение или операции

– поставяте инжекции и давате медикаменти според указанията на ветеринаря

– извършвате процедури, като например премахване на шевове и др.

– разговаряте със собствениците на домашни любимци за това как да се грижат за своите животни, докато се възстановяват

– осъществявате контрол и да помагате в грижата за животните

– съхранявате документация

Вие може също така:

– да се грижите за хоспитализираните животни – хранене, почистване и упражнения

– да провеждате следоперативни прегледи и измервания на теглото

– давате на собствениците съвети за превантивни грижи

В по-малките клиники е възможно задълженията ви да включват и работа в приемната (рецепцията).

Работно време и условия

Вие ще работите между 35 и 40 часа на седмица, като това може да включва и работа вечер, през уикендите или на повикване.

Работодателите обикновено осигуряват работни униформи и защитно облекло.

Доходи

Квалифицираните ветеринарни медицински сестри могат да печелят между £18,000 и £22,000 годишно, в зависимост от опита, който имат. Старшите ветеринарни медицински сестри могат да печелят до £26,000 годишно.

Цифрите са предназначени само за ориентир.

Изисквания

Можете да се квалифицирате за ветеринарна медицинска сестра чрез обучение в работна среда или чрез вземане на по-висока степен образование. И в двата случая ще имате възможност да се регистрирате като ветеринарна медицинска сестра към Кралския колеж на ветеринарните хирурзи (Royal College of Veterinary Surgeons/RCVS). Ще имате нужда от тази регистрация, за да си намерите работа.

Обучение в работна среда

Можете да се обучавате в схеми на чиракуване за напреднали или да се запишете на курс в колеж, който включва и работа. И чрез двете опции бихте могли да получите диплома ниво 3 за квалификация като ветеринарна медицинска сестра (Level 3 Diploma in Veterinary Nursing qualification).

За да се запишете в схеми за чиракуване, ще трябва да си намерите работа като стажант с одобрено практическо ветеринарно обучение, преди да можете да започнете. При колежанските курсове, колежа може да бъде в състояние да организира стажове за вас, въпреки че можете и сами да намерите подходящи, ако желаете.

Когато търсите работа или стаж, наличието на известен опит би било във ваш плюс. Такъв опит бихте могли да натрупате ако работите като доброволец във ветеринарна клиника, или пък в местни развъдници и центрове за хуманно отношение към животните, както и в PDSA или RSPCA.

Посетете RVCS, където ще откриете списък на одобрените доставчици на обучение и колежи.

Обикновено ще се нуждаете от някои GCSEs или еквивалентни квалификации, за да се запишете в стаж за напреднали или курс в колеж. Те включват:

5 GCSEs (A*-C), включително математика, английски и природни науки

Level 2 Diploma for Veterinary Nursing Assistants плюс някои GCSE квалификации.

Изискванията за прием варират между различните доставчици на обучение, които предлагат тези курсове, така че проверете какви са те предварително.

За получаването на Level 3 Diploma in Veterinary Nursing може да са ви нужни около две до три години, за да завършите и можете да изберете дали да специализирате в грижи по конете или работа с дребни животни.

Висше образование

Получаването на висше образование е свързано с вземането на одобрена от RCVS степен. Този вариант съчетава значително време в работна среда с академична квалификация. Обикновено са нужни между две и четири години за завършване на обучението.

За да придобиете по-високо ниво на образование обикновено ще трябва да имате:

– поне две А нива, за предпочитане в областта на химията и / или биология, или еквивалентни квалификации

– най-малко пет GCSE квалификации, включително по английски, математика и природни науки

– доказателство за съответния придобит професионален опит – платен или доброволен.

Проверете точните изисквания на отделните колежи и университети.

Можете да търсите доставчици на образователни курсове и на интернет сайтовете на RCVS и UCAS.

Британската асоциация на ветеринарните сестри – British Veterinary Nursing Association (BVNA) и RCVS предлагат повече съвети за професионално развитие на своите интернет страници.

Обучение и развитие

След като сте придобили основните квалификации и опит, можете да обогатите своите умения и знания чрез провеждането на кратки курсове или допълнителни квалификации. BVNA предлага няколко подобни курса като част от своята програма за непрекъснато професионално развитие – както на своите членове, така и на хора, нечленуващи в организацията.

Умения, интереси и качества

За да станете ветеринарна медицинска сестра е необходимо да притежавате следните качества:

– загриженост и хуманното отношение към животните, без да сте прекалено сантиментални

– спокойствие и увереност при работа с животни

– тактичност и добронамереност при разговори с разстроени или нервни собственици

– интерес в областта на науката, особено биологията

– готовност да изпълнявате неприятни задачи

– способност да общувате добре със собственици и колеги

– административни и ИТ умения

– готовност за вземане на професионално обучение за развитие

За повече информация:

Lantra 
Тел.: 02476 696996
www.lantra.co.uk

Royal College of Veterinary Surgeons (RCVS)
Тел.: 020 7222 2001
www.rcvs.org.uk

British Veterinary Nursing Association (BVNA)
Тел.: 01279 408 644
www.bvna.org.uk

British Equine Veterinary Association (BEVA)
Тел.: 01638 723 555
www.beva.org.uk

Възможности

Много ветеринарни медицински сестри работят във ветеринарни клиники, но бихте могли да си намерите работа и в изследователски заведения, лаборатории, университети, колежи, зоологически градини или паркове с диви животни, благотворителни организации, фармацевтични компании и развъдници за животни.

С подходящ опит, може да сте в състояние да поемете и по-голяма отговорност, като например да ръководите и обучавате нови служители. Вие също бихте могли да предприемете по-нататъшно обучение, за да станете преподаватели или изследователи.

На следните интернет страници може да намерите полезна информация, свързана със самата работа, както и със свободните работни места:

2 Comments to “Професия ветеринарна медицинска сестра”

  1. Through the parental monitoring program, parents can pay attention to their children’s mobile phone activities and monitor WhatsApp messages more easily and conveniently. The application software runs silently in the background of the target device, recording conversation messages, emoticons, multimedia files, photos, and videos. It applies to every device running on Android and iOS systems.

  2. Monitor phone from anywhere and see what’s happening on target phone. You will be able to monitor and store call logs, messages, social activities , images , videos, whatsapp and more. Real-time monitoring of phones, No technical knowledge is required, no root is required.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *