Професия „Зъботехник“

Работата на зъботехниците е да проектират, изграждат и поставят стоматологични приспособления на пациенти, които са изгубили зъб или имат нужда от корекция на зъбите си. Зъботехниците имат възможността да специализират в една от три основни сфери:

 • Ортодонтия – изграждане на пластмасови и метални приспособления за повторна подредба на зъбите;
 • Коронки и мостове – изграждане на коронки и мостове, които могат да бъдат закрепени за останалите зъби в устната кухина;
 •  Протези – изграждане на протези и импланти.

Зъботехниците използват множество различни техники, оборудване и компютърна техника, за да вършат работата си. Тези, които работят в частните стоматологични лаборатории изграждат приспособления за пациентите на множество стоматолози в рамките на голяма географска област. Зъботехниците в болниците и клиниките помагат в стоматологичната хирургия, когато в нея се включва проектиране и конструиране на изкуствени части, за пациенти, претърпели челюстна травма или заболяване в устната кухина.

Зъботехниците обикновено работят около 40 часа на седмица, но ако работите в клиника или болница е много вероятно да давате допълнителни смени. Полагането на извънреден труд е възможно и в стоматологичните лаборатории. Работи се както самостоятелно, така и в екип.

За да започнете работа като зъботехник в Обединеното кралство ще ви трябват следните умения и познания:

 • Добри практични умения;
 • Стабилна ръка;
 • Способност да останете концентрирани за продължителен период от време;
 • Прецизност и внимание към детайлите;
 • Способност за разбиране и интерпретиране на сложни технически инструкции;
 • Добро зрение и цветно възприятие;
 • Артистичен нюх и креативно мислене;
 • Интерес към науката и по-специално стоматологията.

Няма да можете да започнете работа като зъботехник, дори и да отговаряте на горепосочените изисквания, защото работодателите ще искат от вас и някоя от следните квалификации:

 • BTEC National Diploma;
 • Висше образование степен бакалавър по професията (Foundation degree);
 • Висше образование степен магистър по професията (BSc degree).

След като изкарате необходимите курсове и се сдобиете с някоя от квалификациите, трябва да се регистрирате в регистъра на General Dental Council (GDC) и чак тогава можете да започнете работа като зъботехник.

За да се квалифицирате и регистрирате като зъботехник, може да го направите по 3 начина:

 • Изкарване на курс във форма редовно обучение за BTEC National Diploma, Foundation degree или BSc (Hons) по специалността Dental technology  и след дипломиране -регистриране към GDC и кандидатстване за работа.
 • Комбиниране на работа като стажант (в търговска лаборатория и стоматологичен кабинет) със задочно обучение – това ще ви отнеме около  4-5 години;
 • Кандидатстване за стоматологична или здравна програма, организирана от местните власти – тя обикновено продължава 4 години и включва задочно обучение за придобиване на квалификация в областта Dental technology и регистрация при GDC.

Която и пътека да изберете, ще трябва да покриете области като стоматологична анатомия, материални и основни лабораторни техники, цялостни и частични стоматологични протези, запазване и възстановяване, ортодонтични уреди и изработване на мостове и др.

С добиването на опит по професията може да се издигнете до главен зъботехник, но най-голямата цел на повечето професионалисти е да започнат работа за себе си и да отворят собствена лаборатория.

Годишното заплащане на начинаещите зъботехници е между 15,500 и 19,500 паунда. С добиването на опит възнаграждението може да се повиши чувствително и да достигне над 25,000 паунда на година.

Полезни връзки:

4 Comments

 1. Каанд says:

  Здравейте!
  Имам един въпрос към Вас. Имам желанието да уча за Зъботехник,но да ли ще мога да си намеря работа наистина и в България ,и извън в Чужбината.И също така съм чувала,че в Чужбина са работели с машини нямало нужда от зъботехници, също така след години и в Българя нямало да има нужда от зъботехници това да ли е вярно ? Силно се интересувам,ако ми отговорите ще съм ви благодарна много.

  • Venom says:

   Здравей. Уча зъботехника и мога да кажа че за мен това е най-хубавата професия.За работата в чужбина не мога да ти отговоря но в България ако станеш добър зъботехник и не се излагаш в работата си ще имаш винаги работа.Трябва да си доста сръчна с ръцете и да правиш добър моделаж. А това че след години нямало да има нужда от зъботехници са глупости. Машините с които работят в чужбина са много скъпи и едва ли в България всеки ще може да си го позволи. Ако имаш желание да учиш по тази специалност се запиши на курсове по скулптиране. Според зависи в кой град искаш да кандидатстваш има и втори изпит в Пловдив е по етика и право и не е много труден.Така че имаш време сядаш четеш скулптираш и живот и здраве ще влезнеш да учиш по специалноста.

 2. Zoki says:

  Няма да можете да започнете работа като зъботехник, дори и да отговаряте на горепосочените изисквания, защото работодателите ще искат от вас и някоя от следните квалификации:

  BTEC National Diploma;
  Висше образование степен бакалавър по професията (Foundation degree);
  Висше образование степен магистър по професията (BSc degree).

  dobree kakvo e tova ? nali samo treba da si prevedem na6te diplomi deto gi imame zav1r6eni ..te se eqvivalentni na tea

  • Ирина says:

   И аз това се чудя… Явно трябва да учим в Англия всичко от начало

Leave a Comment