Професия „Иконом“

Работата на иконома (домакина) е да ръководи камериерките в хотела, за да може всички стаи в него да са чисти и подредени. Освен ръководството на персонала, икономът определя дежурствата и задълженията на всяка камериерка, проверява стаите след като бъдат почистени, за да се увери, че не е пропуснато нещо, работи с документи, прави поръчки за почистващи препарати, спално бельо, хавлии и др. Набирането на нов персонал и обучението му също спадат към задълженията на домакина.

Икономите работят най-често на смени, като в повечето случаи работят и през почивните дни и по празниците. В някои случаи е възможна и почасова работа. Икономите се търсят във всички видове хотели, общежития и жилищни учреждения.

В случай, че имате желание да работите като иконом/ка, трябва да притежавате следните качества и умения:

  • Да сте комуникативни и да умеете да работите в екип;
  • Да сте дисциплинирани и да сте способни да мотивирате и ръководите подчинените си;
  • Да сте организирани;
  • Да обръщате внимание на детайлите;
  • Да умеете да вземате правилни и бързи решения;
  • Да умеете да водите документация и да работите с числа;
  • Да сте в добро физическо здраве.

Ако отговаряте на изискванията имате реален шанс за назначаване на позицията, защото в повечето случаи не се изисква специална квалификация. Със сигурност обаче, опитът в сферата на хотелиерството ще ви бъде от полза. В краен случай, ако сте жена и не ви наемат за домакинка, можете да започнете като камериерка и да се издигнете в последствие до желаната длъжност.

Понякога намирането на работа като иконом може да бъде сравнително трудно, защото в повечето случаи когато се намери човек за позицията, обикновено остава дълго време на нея. Има по-голям шанс да ви назначат на работа като камериерка, така че може би е добре да започнете от там. Възможно е и след като добиете дългогодишен опит да си направите собствен малък хотел, където да работите за себе си.

Камериерките получават средно около 10,000 паунда на година, а икономите между 15,000 и 18,000 паунда. Главните икономи могат да печелят до 22,000 паунда годишно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *