Професия „Кондуктор във влак“

Работата на кондукторите във влаковете (Guards) е да следят за реда в тях,  за безопасното и удобно возене на пътниците и дали същите са си закупили билети.

Задълженията на кондукторите са следните:

 • Проверка на вагоните за спазена чистота, хигиена и безопасност;
 • Проверка на състоянието на вратите и оборудването на влака;
 • Даване на информация на пътниците по въпроси касаещи пътуването, маршрута и т.н.
 • Правене на анонси по високоговорителите във влака, за да се чуят от всички пътници;
 • Следене за безопасното качване и слизане на пътниците;
 • Справяне с проблемни ситуации и др.

Кондукторите трябва да имат добра основа по математика, добър разговорен английски език и да умеят да работят с хора.

Други умения и качества, които кондукторите трябва да притежават:

 • Умение за работа с хора;
 • Добри обноски;
 • Познания в сферата на железопътния транспорт;
 • Да сте отговорни;
 • Търпение.

Ако решите, че искате да работите като кондуктор и се явите на интервю за работа, трябва да очаквате някои тестове, като например тест на паметта ви, тест на концентрацията ви, тест за това как преценявате в определени ситуации и др. Ще трябва да имате и медицински документ, който доказва, че сте в добро физическо и психическо състояние и че нямате проблеми със слуха или зрението.

Компаниите, които предлагат железопътен транспорт имат стриктни правила и политика. Възможни са внезапни проверки за алкохол или наркотици.

Ако ви откажат работа под претекст, че нямате достатъчно опит, можете да започнете работа като чирак (apprentice) и да кандидатствате отново след като придобиете необходимия ви опит. Потърсете свободни позиции за чираци на сайта www.apprenticeships.org.uk

Когато започнете работа като кондуктор ще преминете обучение, което трае около 6 месеца. През това време ще се запознаете с правилата за безопасност и задълженията ви, как да работите с билети, с графика и маршрутите, обслужването на пътници и др.

След като сте започнали работа, имате възможност за придобиване на квалификация от по-висока степен по професията директно на работното място (QCF, NVQ, SVQ).

Кондукторите работят на смени, около 35 – 37 часа седмично. Работа през уикенда, през нощта и по празници също не се изключва.

Годишното заплащане, което получават кондукторите, които са в период на обучение е около 12,000 паунда. След приключване на обучението, възнаграждението им е между 18,000 и 21,000 паунда.  Опитните кондуктори достигат заплащане до 25,000 паунда на година.

Полезни връзки:

 

3 Comments to “Професия „Кондуктор във влак“”

 1. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this blog with my Facebook group. Chat soon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *