Професия „Куриер“

Работата на куриерите е да превозват и разнасят пратки – колети, документи, съобщения и др. Обикновено те работят в рамките на по-големите градове, но може да се налага да правят доставки и в провинцията и дори чужбина. Диспечер поддържа връзка с куриерите и им дава информация за адреси и доставки.

Превозните средства, с които се придвижват куриерите са предимно товарни автомобили или мотопеди, но в някои фирми служителите ползват и велосипеди за придвижване из натоварените градски зони. Повечето куриери отговарят сами за повереното им транспортно средство.

Основното работно време на куриерите е от 08:00 до 18:00 часа, но понякога може да се работи до по-късно и дори в почивните дни. Работата на смени също е възможна. Средно работните часове на куриерите са между 40-48  на седмица. Някои куриерски фирми правят доставки в чужбина, така че честото отсъствие от дома е възможно.

За да имате шанс за работа като куриер, вие трябва да притежавате следните умения и качества:

  • Да имате свидетелство за управление на моторно превозно средство;
  • Да обичате шофирането;
  • Да имате опит като водач на пътя;
  • Да имате добри комуникативни способности;
  • Да сте с добро образование и да можете да работите с пари и документи;
  • Да умеете да спазвате срокове;
  • Да можете да работите самостоятелно;
  • Да имате подход към хората;
  • Да умеете да разчитате карти и да запомняте маршрути;
  • Да сте в добро физическо здраве.

Ако отговаряте на горепосочените изисквания, можете да кандидатствате за работа към куриер към определена компания. Работодателите няма да изискват от вас специални квалификации, но доброто образование и опитът като водач ще са ви от предимство.

Навлизането в професията е възможно и за младежи до 24 годишна възраст, чрез програмата за чиракуване. За повече информация посетете www.apprenticeships.org.uk

Kaто куриер вие ще имате възможността да работите за малка местна куриерска фирма или за голяма международна компания. Може да ви се заплаща фиксирана дневна, седмична или месечна надница или в някои случаи и за изминато разстояние. Кариерното развитие се състои в това куриер да стане диспечер или супервайзър в офис на фирмата, но повечето хора се стремят към самонаемане – създаване на собствена куриерска фирма и превозване на стоки с лични превозни средства.

Годишното заплащане на куриерите е около 10,000 – 12,000 паунда. По-опитните доставчици могат да получават между 14,000 – 20,000 паунда. Много куриерски фирми предлагат различни бонуси на служителите си, когато изпълняват доставките на време, нямат пътнотранспортни произшествия, служебните им превозни средства се пазят и т.н.

Полезни връзки:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *