Професия „Маникюрист“

Работата на маникюристите е да подобряват състоянието и вида на ноктите на клиентите си, като за целта използват умения и творчество. Освен традиционните услуги маникюр и педикюр, те могат да предлагат и удължаване на нокти, поставяне на ноктопластика, декориране и др.

Маникюристите са длъжни да дискутират с клиентите си какви услуги желаят те, преди да започнат работа с тях. Трябва да внимават и да не предизвикат заболявания по кожата и ноктите на клиентите или друг дискомфорт след тяхната намеса.

Най-честите услуги, които извършват маникюристите са:

 • Почистване и полиране на нокти;
 • Лакиране;
 • Оформяне;
 • Поставяне на ноктопластика (изкуствени нокти);
 • Поддържане на изкуствени нокти;
 • Удължаване на нокти;
 • Рисуване и декориране на нокти с лакове, бои и др.

Консултацията на клиентите и даването на съвети също са част от работата. Спазването на правилата за здраве и безопасност също е много важна част, която не трябва да се пренебрегва. Трябва да се следва стриктна хигиена, за да се избегне повреда, дискомфорт или заболяване по кожата и ноктите на клиентите.

Маникюристите работят около 37 часа седмично, понякога до късно вечер и дори през почивните дни. Най-често работят в салоните за красота или сами. Възможна е и работа като самонает маникюрист, в такъв случай може да се работи у дома или на място в дома на клиента.

За да бъдете маникюрист, трябва да притежавате следните умения и качества:

 • Тактичност и дискретност;
 • Творческо мислене;
 • Търпение;
 • Методичен и организиран подход;
 • Познания за процедурите и правилата за здраве и безопасност;
 • Интерес към модата и поддържане на актуални знания.

Ако отговаряте на горепосочените изисквания и искате да работите като маникюрист, можете да потърсите работа веднага, защото не ви трябват никакви специални квалификации. Имайте предвид, че работодателите могат да изискват от вас известен опит по професията, а в по-големите салони и квалификация.

За да се сдобиете с квалификация можете да изкарате курс в колеж или да започнете работа като стажант в салон и да я вземете директно на работното място. Можете да навлезете в професията и чрез програмата за чиракуване – за повече информация посетете www.apprenticeships.org.uk.

Годишното заплащане на маникюристите може да бъде между 10,000 и 15,000 паунда. Опитните самонаети маникюристи могат да печелят до 25,000 паунда на година.

Възможности за работа като маникюрист се намират най-вече в салоните за красота, спа центрове, здравни клубове и др. Ако нямате желание да работите за работодател, можете да започнете работа като самонаети, като имате възможност да отворите и собствен салон за красота, ако бизнесът ви потръгне. Мобилните услуги също са търсени, защото много от хората на Острова са заети и предпочитат услугите да им се доставят на място у дома.

Полезни връзки:

9 Comments to “Професия „Маникюрист“”

 1. Medications and prescription drug information for consumers and medical health professionals. Online database of the most popular drugs and their side effects, interactions, and use.

 2. Boostaro is a natural dietary supplement for male health, enhancing circulation and overall bodily functions. Supports wellness with natural ingredients.

 3. Sight Care is a natural formula that can support healthy eyesight by focusing the root of the problem. Sight Care can be useful to make better your vision.

 4. Tonic Greens is an all-in-one dietary supplement that has been meticulously designed to improve overall health and mental wellness.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *