Професия „Монтажник на прозорци“

Както подсказва и името на професията, монтажниците на прозорци се занимават с поставянето и смяната на прозорци и цялостно остъкляване. Те могат да работят с традиционни дървени или метални рамки, както и модерни от PVC. В повечето случаи монтажът се извършва от две лица, защото е трудно за сам човек.

Работата на монтажниците включва:

 • Демонтаж на стари врати и прозорци;
 • Вземане на размери;
 • Фиксиране на закрепващи елементи;
 • Монтаж на нови врати и прозорци;
 • Уплътняване;
 • Почистване на отпадъчните материали и др.

Монтажниците с по-голям опит могат да получават предложения за работа по възстановяване на остъкление и прозорци на исторически и старинни сгради.

Работната седмица на монтажниците на прозорци в повечето случаи е около 39 часа, от понеделник до петък. Възможен е извънреден труд, особено ако трябва да се спазват срокове. Работи се на закрито, открито и понякога на височина. Работата е тежка физически и може да се окаже неподходяща за определени хора.

За да имате реален шанс за започване на работа като монтажник, трябва да притежавате следните умения и качества:

 • Познания върху правилата за здраве и безопасност на работното място;
 • Добро отношение към клиентите;
 • Добри практически умения;
 • Способност за прецизно изчисляване и измерване;
 • Умение за работа в екип;
 • Добро физическо здраве;
 • Способност за организиране и планиране на работния процес за спазване на срокове.

Ако отговаряте на горепосочените изисквания, можете да кандидатствате за работа на подобна позиция, защото няма да ви е необходима специална квалификация. Единствено ще трябва да се сдобиете с карта CSCS, за която можете да прочетете повече в тази статия. Както в повечето случаи, опитът на подобна работа ще е предимство пред повечето работодатели.

В професията може да се навлезе и чрез програмата за чиракуване. За повече информация посетете сайта www.appenticeships.org.uk

Всеки нов монтажник преминава през фирмено обучение, който в повечето случаи включва основните неща около монтажа и демонтажа на прозорци, правилата за здраве и безопасност на работното място, попълване на документи и др.

Можете да се сдобиете и с квалификация по професията директно на работното ви място. Разбира се, имате възможността да го направите и като посещавате курс в колеж.

Работа за монтажници на прозорци се предлага из цялото Кралство, като можете да работите за малка или голяма фирма за монтаж на дограми, за производител на дограми и остъкление и др. Опитните монтажници могат да бъдат инспектори или оценители. Възможно е да работите и като самонаети.

Годишното заплащане на начинаещите монтажници и помощниците е между 12,000 и 14,000 паунда. Квалифицираните и опитни монтажници на прозорци могат да достигнат възнаграждение от 17,000 паунда на година, а тези на висок пост с повече отговорности до 25,000 паунда. Извънредният труд се заплаща допълнително. Възможно е и получаване на премии, за добре свършена работа и спазени срокове. Самонаетите монтажници сами определят цените за услугите си.

Полезни връзки:

15 Comments

 1. faik sabahtin faik says:

  zdraveite kak moga da kandidatstvam za tazi profesiq az sam na 30 god ot gr.Plovdiv rabotih 5 godini v ednaa sofiska firma za dogrami firmata e Aluplast ead profesiq kato na4alnik na monajna grupa vzimah i razmeri na prozorci i vrati a sishto taka i montirah ako moje da mi dadete malko informaciq kak stoqt neshtata angliyski znam samo nivo purvo dali e problem blagodaria vi.

  • NewStart says:

   Здравейте,търсим монтажник на PVC в Англия

   • денис талиб says:

    Търсите ли все още

   • Младен says:

    Здравейте! От 18 години работя в сферата на производство и монтаж на PVC дограма. Имате ли някаква оферта за работа за Англия? Пишете на имейл.
    Благодаря

 2. Ot sedem godini se zanimavam s dograma

 3. Miroslav says:

  Ot 10 godini se zanimavam s dograma v momenta sym v uk

 4. Miroslav says:

  Kak moga da se svyrja s vas

  • Младен says:

   Здравейте! От 18 години работя в сферата на производство и монтаж на PVC дограма. Имате ли някаква оферта за работа за Англия? Пишете на имейл.
   Благодаря

  • Младен says:

   Здравейте! От 18 години работя в сферата на производство и монтаж на PVC дограма. Пишете на имейл

 5. milen says:

  Ot 8 godini se zanimavam s dograma
  Al i Pvc. Montaj na vytreshni interiorni vrati
  Ako mi pishete na maila kak da kandidatstvam
  Bih bil blagodaren

 6. geshev says:

  Zdravrite zanimavam se s montaj
  Na dograma ot 8 godini
  Ako vse oshte vaji tova
  0894371415

 7. Занимавам се с монтаж на дограма от 18г. Тел.0886660848

 8. Мускертар says:

  и аз съм монтажник на ал и пвц дограма от 7гд но немога да си намеря работа фирмите в бг искат да им работиш без пари

 9. интересна оферта ма дали е читава хм

 10. Звездалин says:

  здравейте!! работници за изработка на PVC и AL дограма трябват ли,каква е процедурата ?

Leave a Comment