Професия „Монтажник на прозорци“

Както подсказва и името на професията, монтажниците на прозорци се занимават с поставянето и смяната на прозорци и цялостно остъкляване. Те могат да работят с традиционни дървени или метални рамки, както и модерни от PVC. В повечето случаи монтажът се извършва от две лица, защото е трудно за сам човек.

Работата на монтажниците включва:

 • Демонтаж на стари врати и прозорци;
 • Вземане на размери;
 • Фиксиране на закрепващи елементи;
 • Монтаж на нови врати и прозорци;
 • Уплътняване;
 • Почистване на отпадъчните материали и др.

Монтажниците с по-голям опит могат да получават предложения за работа по възстановяване на остъкление и прозорци на исторически и старинни сгради.

Работната седмица на монтажниците на прозорци в повечето случаи е около 39 часа, от понеделник до петък. Възможен е извънреден труд, особено ако трябва да се спазват срокове. Работи се на закрито, открито и понякога на височина. Работата е тежка физически и може да се окаже неподходяща за определени хора.

За да имате реален шанс за започване на работа като монтажник, трябва да притежавате следните умения и качества:

 • Познания върху правилата за здраве и безопасност на работното място;
 • Добро отношение към клиентите;
 • Добри практически умения;
 • Способност за прецизно изчисляване и измерване;
 • Умение за работа в екип;
 • Добро физическо здраве;
 • Способност за организиране и планиране на работния процес за спазване на срокове.

Ако отговаряте на горепосочените изисквания, можете да кандидатствате за работа на подобна позиция, защото няма да ви е необходима специална квалификация. Единствено ще трябва да се сдобиете с карта CSCS, за която можете да прочетете повече в тази статия. Както в повечето случаи, опитът на подобна работа ще е предимство пред повечето работодатели.

В професията може да се навлезе и чрез програмата за чиракуване. За повече информация посетете сайта www.appenticeships.org.uk

Всеки нов монтажник преминава през фирмено обучение, който в повечето случаи включва основните неща около монтажа и демонтажа на прозорци, правилата за здраве и безопасност на работното място, попълване на документи и др.

Можете да се сдобиете и с квалификация по професията директно на работното ви място. Разбира се, имате възможността да го направите и като посещавате курс в колеж.

Работа за монтажници на прозорци се предлага из цялото Кралство, като можете да работите за малка или голяма фирма за монтаж на дограми, за производител на дограми и остъкление и др. Опитните монтажници могат да бъдат инспектори или оценители. Възможно е да работите и като самонаети.

Годишното заплащане на начинаещите монтажници и помощниците е между 12,000 и 14,000 паунда. Квалифицираните и опитни монтажници на прозорци могат да достигнат възнаграждение от 17,000 паунда на година, а тези на висок пост с повече отговорности до 25,000 паунда. Извънредният труд се заплаща допълнително. Възможно е и получаване на премии, за добре свършена работа и спазени срокове. Самонаетите монтажници сами определят цените за услугите си.

Полезни връзки:

One Comment to “Професия „Монтажник на прозорци“”

 1. Быстромонтируемые строения – это актуальные конструкции, которые отличаются великолепной быстротой строительства и гибкостью. Они представляют собой сооруженные объекты, образующиеся из предварительно созданных деталей или же узлов, которые могут быть быстро собраны на месте стройки.
  [url=https://bystrovozvodimye-zdanija.ru/]Быстровозводимые здания под ключ[/url] обладают гибкостью и адаптируемостью, что позволяет просто преобразовывать и переделывать их в соответствии с запросами клиента. Это экономически успешное а также экологически стабильное решение, которое в последние годы заполучило широкое распространение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *