Професия „Мърчандайзер“

Работата на мърчандайзерите е да разпределят стоките по магазините като определят как те да бъдат представени на клиентите. В големите търговски компании, всеки от тях се занимава с определена серия продукти, докато в по-малките могат да отговарят за пласмента и продажбите на повече продукти.

Мърчандайзерите предвиждат модните тенденции и насоките на пазара и решават кои продукти е по-вероятно да се харесат на потребителите. Те анализират информацията от търсенето и продажбите, обработват я и определят крайни цели за максимална печалба. Комуникацията и посещенията при производителите на продуктите също е част от работата им. Мърчандайзерите уговарят цените на стоките и поръчват определен брой, след което поддържат тясна връзка с производителите и доставчиците, за да са сигурни, че всичко ще пристигне на време и ще бъде пуснато в продажба.

Мърчандайзерите наблюдават и поддържат контакт и със служителите в магазина, които подреждат стоките и дори с мениджърите, за да се реши кой е най-добрият начин за подредба и показване на стоките, за да привлекат повече клиенти. Това може да включва и планирането и провеждането на различни промоции, но в някои магазини това се извършва от отделен човек.

Понякога мърчандайзерите могат да пътуват из различни магазини от веригата, за която работят, за да обсъдят с персонала продажбата на стоките и да вземат решения дали да издърпат от пазара определени продукти или да ги увеличат.

За воденето на статистика за продажбите и търсенето се използват компютри, където се въвежда редовно информацията.

Работното време на мърчайдайзерите обикновено е от 09:00 до 17:30 часа, всеки делничен ден. Често е възможно да им се наложи да полагат и извънреден труд, особено когато трябва да се спазват крайни срокове, да се провеждат промоции или да се отвори нов магазин. Те прекарват по-голямата част от работното си време в офис, но трябва да отделят и време за посещения по магазините и производителите. Командировките също са често срещани.

За да работите като мърчандайзер ще трябва да притежавате следните умения и качества:

 • Компютърна грамотност;
 • Добри математически умения;
 • Умение за разбиране на клиента и неговите желания;
 • Търговски нюх;
 • Способност за водене на преговори;
 • Умения за работа в екип;
 • Организираност;
 • Отговорност;
 • Отлични комуникативни умения;
 • Способност за работа под стрес;
 • Творческо мислене.

За да бъдете назначени на работа като мърчандайзер, повечето работодатели ще искат от вас диплома за завършено висше образование по специалност маркетинг, търговия или бизнес. Разбира се, възможно е и на места да имате шанс за назначаване и без подобна квалификация. Опитът на същата или подобна позиция също е от предимство. Конкуренцията специално при тази професия е голяма, така че всяко предимство е от значение.

Възможно е навлизане в професията и чрез програмата за чиракуване за лице до 24 години. За повече информация посетете www.apprenticeships.org.uk

Ако започнете работа ще ви бъде проведено фирмено обучение. Ще започнете като асистент мърчандайзер, след това ще имате възможността да се издигнете до мърчандайзер и старши мърчандайзер. Повишението ви зависи от личните постижения и придобитите опит и квалификации.

Мърчандайзерите могат да работят в много различни сфери, като например в търговията, модата, домашните потреби, техниката и т.н. Работодателите им могат да бъдат малки магазини, големи вериги супермаркети, универсални магазини и др. В по-големите търговски компании има и по-големи възможности за кариерно развитие.

Заплащането на асистентите може да бъде между 12,000 – 18,000 паунда на година. Мърчандайзерите могат да достигнат годишно възнаграждение до 40,000 паунда, а старшите до 50,000 паунда.

Полезни връзки:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *