Професия: организатор на доброволци за благотворителни каузи

Организаторите са наричани още координатори или мениджъри – те наемат, обучават и управляват доброволците във всички видове организации. Ако можете да мотивирате хората да извършват различни дейности – тази длъжност е за вас. За да я вършите добре, трябва да притежавате организационни умения и да сте гъвкави в мисленето си. Трябва да имате и ентусиазъм и нагласа за успех.

За да започнете работа като организатор на доброволци, не е нужно да сте преминали някакви входни изисквания, а просто да имате добър стандарт на образование. Обикновено предпочитаните кандидати са с по-високо ниво на образование и такива с диплома в социалните науки. Ако имате опит, това също ще ви е от полза.

hospice-gallerytown-ged-chris-mayorОсвен това трябва да разбирате сектора за доброволци, най-добре би било ако имате опит като доброволец. Най-вероятно ще трябва да преминете успешно проверката за вашето чисто минало (съдебна бележка).

Като организатор на доброволците, вие ще работите с хора, на които не им се плаща – те работят на добра воля в болници, социални учреждения, различни организации, частни компании, спортни събития. Може да работите и в организации, ориентирани към района, в който живеете и подобряването на средата му, по време на спортни събития и фестивали.

Докато вършите работата си, вие ще:

 • Моделирате начина на представяне на работата, за да привлечете доброволци
 • Провеждате интервюто на кандидатите и ще оценяте риска
 • Ще свързвате хората със свободните позиции
 • Ще предоставяте ресурси
 • Ще предоставяте обучение по време на работата
 • Ще работите с други агенции
 • Ще водите документацията

Работата ви обикновено е 35 – 40 часа седмично, без събота и неделя. От време на време може да се наложи да работите и през почивните дни или вечерно време. Освен това е възможно да има свободни позиции за почасова работа, например в  по-малките организации. Работата ви обикновено ще е в офиса, но може да се наложи и да пътувате, съответно да имате актуална шофьорска книжка.

Доходите на организаторите са около 19 000 – 26 000 паунда годишно.

Ако имате университетска степен на образование, но искате да смените попрището, можете да се възползвате от програмите на Barnardo’s. Програмите се провеждат 3 пъти годишно за по 12 седмици и предлагат стаж в магазините и офисите им.

Националните благотворителни фондове също имат подобни схеми. Те имат за цел да ви подготвят за работа в тази сфера повече, от колкото да ви подготвят за мениджърска позиция.

Обучение

След като вече работите, вие ще получите обучение на място, такова, каквото е необходимо за съответния сектор. Може да ви подкрепят да се запознаете с други колеги, както и да преминете допълнителни курсове. Ако ссте решили сериозно да станете организатор на доброволни дейности, можете да потърсите съвет в Асоциацията на организаторите на доброволци тук.

Умения

postadsuk-com-1-free-desk-space-for-a-voluntary-pa-amp-office-manager-volunteer-amp-charity-workЗа да работите като организатор на доброволни прояви, трябва да имате:

 • Възможността да се свържете с много и различни хора, без да ги осъждате за нещо
 • Разбиране на нуждите на дейността
 • Отлични говорни, писмени и презентационни умения
 • Да можете да мотивирате другите
 • Да можете да работите в екип и да развивате контактите си
 • Да сте търпелив
 • Да имате организационни умения и да си служите добре с компютър
 • Да имате добри математически умения и да можете да водите част от счетоводството
 • Да можете да се справяте с несигурността в набирането на средства

Може да намерите следните линкове за подходящи за намиране на работа в сферата:

Научете повече за доброволните организации тук:

20 Comments to “Професия: организатор на доброволци за благотворителни каузи”

 1. I got this website from my friend who informed me about this website and now this time I am visiting this site and reading very informative articles here.

 2. Podczas robienia zdjęć telefonem komórkowym lub tabletem należy włączyć funkcję usługi pozycjonowania GPS w urządzeniu, w przeciwnym razie nie można zlokalizować telefonu komórkowego.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *