Професия „Пекар“

Пекарите използват различни методи за производството на много хлебни изделия и сладкиши. По всяка вероятност, ако искате да бъдете пекар, ще работите в една от трите области- plant, in-store или craft. В област plant bakery ще работите с продуктови линии и машини за производството на множество печива за магазини, супермаркети и други. В област in-store ще работите, например, в супермаркет, където с помощта на автоматизирани машини ще произвеждате пресни хлебни изделия, които ще бъдат продавани. При craft bakery също ще работите с машини, но по-голямата работа ще трябва да я вършите вие. Ще създавате продукти в по-ниско мащабен аспект, които да се продават в магазини.

Пекарите обикновено работят по 39 часа, пет дни в седмицата, като започват от рано сутринта. Plant пекарите работят на три смени и през почивните дни. In-store и craft пекарите също работят понякога и през уикенда. Работата на пекарите не включва само производството на хлебни изделия, а и носенето на касети и чували с брашно. Пекарните са шумни и прашни и ако имате астма, алергия към прах или други подобни заболявания тази работа не е подходяща за вас. Има стриктни изисквания и при всички случаи ще трябва да носите защитно облекло.

За да работите като пекар ще трябва да притежавате следните умения и качества:

 • Страст към печивата;
 • Добри умения за работа с цифри – измерване на съставките, подготвяне на поръчки и изчисляване времето за приготвяне;
 • Практични пекарски умения;
 • Творчество при формиране на тестото и украсяване на сладкиши;
 • Способност да работите под напрежение с цел да спазвате поставените срокове;
 • Добри организационни умения;
 • Спазване на здравните и хигиенни стандарти, касаещи хранителната продукция и машините;
 • Добро физическо състояние за вдигане и носене на тежки предмети;
 • Добри умения за работа в екип.

Ако нямате опит по професията, можете да кандидатствате за работа като стажант. За това не трябва да имате никакви специални умения, но GCSE по английски език, математика или хранителна технология, ще ви бъдат в плюс.

Както всеки пекар и вие ще получите обучение по време на работа, а може да се подготвите за NVQ от ниво 1, 2, или 3 в областта на пекарството, която съдържа варианти в:

 • Пекарски и търговски услуги;
 • Производство на тесто;
 • Производство на тестени изделия;
 • Дизайн и развитие на специализирани индивидуални пекарски изделия.

Годишните възнаграждения на новите пекари могат да бъдат между 11,500 и 13,550 паунда. Пекарите с повече опит могат да печелят между 15,500 и 19,000 паунда годишно. Главните пекари могат да достигнат заплащане до 30,000 паунда на година.

Може да получавате допълнително заплащане за извънреден труд и работа на смени.

След като придобиете достатъчно опит може да прогресирате до супервайзър, отговорник или продуктов мениджър. Вариант е и да преподавате пекарски умения в колеж или образователен център.

Ако сте работили в craft bakery, може да организирате, и развиете собствен пекарски бизнес.

Ако сте работили като plant или in-store пекар, може да започнете да работите в мелница или компания за пекарско оборудване, като търговски представител, технически ръководител или пробен пекар.

Свободните работни места се обявяват в местната преса, Jobcentre Plus и търговските журнали, като Bake & Take и British Baker, за които може да се абонирате чрез уебсайта http://www.bakeryinfo.co.uk.

Полезни връзки:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *