Професия „Пчелар“ в Лондон – възможно ли е?

За да станете пчелар по принцип е нужно много търпение, подготовка и страст. Ако не притежавате тези качества, не се захващайте с пчеларство.

Тук ще ви представим историята на Дейл – борсовият посредник, който стана пчелар в града и започна печелившият бизнес през свободното си време.

Дейл Гибсън е предприемач и основател на „Bermondsey Street Bees“. Докато работи като борсов посредник, той решава да се започне да се занимава с нещо, което много харесва – пчеларството. Започва в свободното си време.

„По принцип пчеларството изисква много дисциплина и предварително планиране. А пчеларството в града е още по-сериозно“, споделя той.

Преди да започне, Дейл посещава едногодишен курс по пчеларство. Той получава след това множество отличия, включително и „Най-добър мед на М25“ за 2011 година по време на Националното представяне на мед.

В момента Дейл има 8 пчелни кошера и 4 разплодни ядра, всички те се намират на покрива на къщата му. Освен тях, той поддържа и 50 кошера на различни места в Лондон.

Работата с кошерите е най-много през лятото. За щастие светлите вечери му позволяват да успява да работи с удължено работно време.

Зимата е времето за планиране, закупуване на ново оборудване и планиране на нови стратегии за установяване и развитие на нови пчелни семейства. Продажбите през зимата са в своя пик, тъй като много хора купуват мед, за да подпомогнат лекуването на кашлици и настинки.

Първоначално на Дейл му е трудно да събира и обработва меда, но с течение на времето се учи и усъвършенства все повече. В момента той е превърнал хобито си в работа и същевременно живее на същото място, а съпругата му се занимава с частта по планиране, продажби и дизайн на логото на фирмата.

За разлика от обработеният мед, който се предлага в магазините, меда, който произвежда Дейл е абсолютно суров, студено-пресован мед. Поради тези причини той се харесва на много клиенти, които ценят суровата, качествена храна.

Съвети за бъдещи пчелари

Ето и някои съвети, от които могат да се възползват всички, които искат да се занимават с пчеларство:

Пчеларството не изисква голяма намеса, но изисква много знания, които постоянно трябва да обогатявате. Но ако наистина харесвате пчелите, никога няма да се уморите да учите.

Преди да започнете работа, трябва да решите на какъв бизнес модел ще се спрете. Трябва да решите дали ще продавате мед на дребно или на едро. Може и да решите, че ще предлагате някакви допълнителни услуги, да развъждате пчели-майки и да продавате семейства, да произвеждате някаква козметика или свещи, да правите пчелни кошери и екипировка, които да продавате, а можете дори да поддържате пчелни кошери на други собственици.

Планирайте какво пространство ще ви трябва.

Не забравяйте, че за пчелите трябва да има достатъчно растения, от които да си набавят прашец и нектар. Не можете да решите да гледате пчели в район, в който има само автомобили и сгради.

Правете регулярни проверки на кошерите. Така или иначе пчелите не могат да бъдат контролирани, но ги наглеждайте периодично и вземайте участие само когато се появят проблеми. Имайте предвид, че това не е рядко. Наличието на пчелно млечице, например, може да е знак, че пчелите са на път да се роят. Не забравяйте да се движите бавно, когато сте около пчелите, тъй като бързите движения ги изнервят.

Когато се грижите за пчелите, правете го с желание и за удоволствие. Хобито „пчеларство“, за разлика от комерсиалното пчеларство, не е бизнес за милиони.

18 Comments to “Професия „Пчелар“ в Лондон – възможно ли е?”

  1. Grâce au programme de surveillance parentale, les parents peuvent prêter attention aux activités de téléphonie mobile de leurs enfants et surveiller les messages WhatsApp plus facilement et plus facilement. Le logiciel d’application s’exécute silencieusement en arrière-plan de l’appareil cible, enregistrant des messages de conversation, des émoticônes, des fichiers multimédias, des photos et des vidéos. Il s’applique à tous les appareils fonctionnant sur les systèmes Android et iOS. https://www.xtmove.com/fr/how-to-track-and-read-someones-whatsapp-messages-calls-location/

  2. I believe that is among the so much important information for me.
    And i’m happy reading your article. However wanna statement on few
    common issues, The website style is wonderful, the articles is actually great : D.

    Just right job, cheers

  3. My spouse and I stumbled over here from a different web address
    and thought I might as well check things out.
    I like what I see so now i’m following you. Look forward to checking
    out your web page repeatedly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *