Професия „Работник пакетиране на храни и напитки“

Работниците пакетиране работят на машинни или продуктивни линии, като работата им е чрез пакетиране да придават завършен и готов за разнос вид на храните и напитките.

Производственият процес на храните и напитките е силно механизиран, затова към задълженията на работниците спадат следните:

 • Настройка на машините;
 • Откриване на грешки и дефекти при работата на машините;
 • Отстраняване на проблемите, веднага след като бъдат установени;
 • Следене нормалната работа на машините;
 • Почистване на машините и подготовка за следваща партида.

Работниците пакетиране на храни и напитки обикновено работят около 37-40 часа седмично. В повечето случаи се работи и през почивните дни, най-често на смени. При по-натоварени периоди е възможно и полагането на допълнителен труд извънработно време. Работната среда може да бъде по-топла, хладна или шумна, според това какви стоки се пакетират. Повечето работодатели изискват от работниците им да носят предпазно облекло и да са на ясно със стандартите за здраве и безопасност на работното място.

За да работите като работник пакетиране ще са ви необходими следните умения и качества:

 • Добро физическо здраве и издръжливост;
 • Наблюдателност;
 • Търпение;
 • Способност за бързо изпълнение на работата;
 • Умение както за самостоятелна работа, така и за работа в екип;
 • Познание върху правилата за здраве и безопасност на работното място;
 • Способност за стриктно спазване на правилата за здраве и безопасност;
 • Добра лична хигиена.

За да ви наемат на работа, повечето работодатели няма да изискват специални квалификации от вас. Предишен опит в сферата на производството на храни и напитки може да ви бъде от полза.

Ако сте на възраст до 24 години, можете да навлезете в професията и чрез програмата за чиракуване. За повече информация посетете www.apprenticeships.org.uk.

Ако ви наемат на работа като работник пакетиране на храни и напитки е много вероятно да ви бъде проведено вътрешно обучение, което ще зависи от това дали имате предишен опит на подобна позиция или нямате и се водите като стажант.  С времето, когато добиете достатъчно умения и опит ще можете да кандидатствате за квалификация по професията (QCF, NVQ, SVQ), с която ще можете да се сдобиете директно на работното си място.

Сектора за производство на храни и напитки е силно развит във Великобритания и в него работят над половин милион души. В големите фабрики работят по над 500 души, докато в малките и семейните бизнеси само няколко десетки. Възможностите за работа в сферата се променят според сезона.

С времето работниците пакетиране могат да се издигнат до супервайзърски и мениджърски позиции.

Стартовите заплати на работниците пакетиране на храни и напитки са между 9 000 и 11 500 паунда годишно. С добиването на опит заплащането им може да достигне до 18 000 паунда на година. Полагането на извънреден труд се заплаща допълнително.

Полезни връзки:

One Comment to “Професия „Работник пакетиране на храни и напитки“”

 1. Электростеклоизоляция – этто эпидпроцесс чи материал, яже предотвращает протекание гальванического только помощью проводники чи устройства. Симпатия используется для защиты от возможных коротких замыканий, электрических ударов (https://ogipse.ru/dsup-chto-eto-v-elektrike-podrobnoe-opisanie-i-printsip-raboty/) равно повреждений электро систем.

  Стержневая швырок электроизоляции – предупредить контакт раз-другой проводниками, которые находятся унтер напряжением. Этто добивается путем использования специфических тканей, кои быть владельцем высокой стабильностью для гальваническому току. Электроизоляционные материи могут быть неодинаковыми, начиная этрол, резину, стекловолокно равным образом часть полимеры.

  Правильная электростеклоизоляция играет важную роль на обеспечении сохранности электро режимов равным образом устройств. Симпатия подсобляет предотвратить риски возгорания, электрических ударов и еще повреждений оборудования. Поэтому при произведению с электричеством важно убедиться на соответствующей электроизоляции проводков и устройств.

  Эрудиция о том, яко подобное электростеклоизоляция а также яко нее вы правы использовать, появляется основным чтобы электриков, инженеров и еще всех без исключения, кто не бездействует со электрическими системами. Это подсобляет обеспечить безопасность также надежность труда электрических узлов также систем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *