Професия редактор на вестник или списание

newspaperormagazineeditorРедакторите на вестници и списания отговарят за стила и съдържанието на печатни издания. Като такива вие може да следите за цялостната редакция на една публикация, или можете да бъдете отговорни за отделен раздел. Ако владеете отлично английски език и сте добри в планирането на нещата, тази работа може да е подходяща за вас.

Освен творчески умения, ще са ви необходими още и финансови, търговски и юридически умения и знания, както и способността да управлявате персонал.

Повечето редактори имат значителен опит като журналисти и добри познания в производството на вестници или списания. За да бъдете редактор на специализирани публикации, обикновено ще са ви нужни познания или опит в дадената тематика.

 Работата

В зависимост от изданието за което работите като редактор, вие може да:

– възлагате статии

– избирате статиите, които ще бъдат включени в изданието

– решавате как те ще бъдат изложени за публикуване

– вземате решения дали материалите на определени журналисти, фотографи или илиюстратори на свободна практика да бъдат включени в изданието

Вие ще работите с под-редактори, дизайнери, производствен персонал и печатари, за да се уверите, че са спазени сроковете за публикуване.

Когато става дума за работа в местен вестник може да помагате в писането и редактирането на публикации, докато при по-големите заглавия вашата роля може да е чисто редакционна. Може също така да носите отговорност за други неща, като например контрол на бюджета, наемане на персонала и работа с рекламни и производствени цехове.

Работно време и условия

Можете да очаквате нерегламентирано работно време, включително вечер и през почивните дни. Ако работите за месечно издание или специализиран вестник вероятно ще имате нормално работно време, с малко часове извънреден труд, свързан най-вече със спазването на крайни срокове за публикуване.

Работата ви ще бъде предимно в офис. Може да се наложи да пътувате, за да посрещате клиенти и репортери.

Доходи

Заплащането при редакторите варира в широки граници в зависимост от опита, позицията, както и вида и местоположението на вашия работодател. Редакторите на свободна практика обикновено договарят определена сума с изданието.

Редакторите могат да печелят между £30,000 и £50,000 годишно.

Опитните редактори, които работят за национален вестник могат да печелят над £80 000 годишно.

Цифрите са предназначени само за ориентир.

Изисквания

За да станете редактор на вестник или списание, ще ви е необходим опит в журналистиката и съответната квалификация и професионален опит. Освен това трябва да сте наясно с процеса на правене на вестници и списания.

Повечето нови редактори изграждат своя опит в издаването на публикации, като в началото работят като репортери или журналисти, и по този начин тяхната репутация и познания в областта нарастват.

За да станете редактор на специализирано издание може да се наложи да имате професионален опит или квалификация, свързана с тематиката на изданието. Например, може да се наложи да имате квалификация в областта на архитектурата или науката, или пък следдипломна квалификация, за да бъдете редактор на научно списание, или на такова, насочено към архитектурата.

Посетете уеб сайтовете на Националния съвет за обучение на журналисти – National Council for the Training of Journalists (NCTJ) и Асоциацията на професионалните издатели – Professional Publishers Association (PPA) за повече информация относно кариера в издателския бизнес и журналистиката.

Обучение и развитие

Можете да развиете своите умения и знания, като се запишете в кратки курсове или курсове по дистанционно обучение в различни аспекти на издателската дейност, предоставени от организации като Центъра за обучение на издатели – The Publishing Training Centre. Освен това NCTJ също предлага и групови курсове, като например курса „New editor“, който може да помогне за подобряване на вашите лидерски умения.

Като старши редактор можете да кандидатствате за присъединяване към Обществото на редакторите – Society of Editors. Членството ще ви даде достъп до консултации и подкрепа, месечни известия за новини и регионални събития.

Умения, интереси и качества

За да бъдете редактор на вестник или списание, ще се нуждаете от:

– добро владеене на английски език и отлични умения в писането и ИТ областта

– умения в планирането и организирането, както и в управлението на персонал

– творчество и добра визуална мисъл

– финансови умения и добро познаване и разбиране на издателската индустрия

– някои правни познания, свързани със съдържанието на публикациите

– усет към детайла

– познаване на целевите аудитории

– умението да водите преговори и да вземате решения

За повече информация:

Creative Skillset
www.creativeskillset.org

Publishing Training Centre at Book House
45 East Hill
Wandsworth
London
SW18 2QZ
Тел.: 020 8874 2718
www.train4publishing.co.uk

Society of Editors
www.societyofeditors.co.uk

Creative Skillset  (Young creative talent)
www.creativeskillset.org/careers

Publishers Association
29b Montague Street
London
WC1B 5BW
Тел.: 020 7691 9191
www.publishers.org.uk

National Council for the Training of Journalists (NCTJ)
The New Granary
Station Road
Saffron Walden
Essex
CB11 3PL
Тел.: 01799 544014
www.nctj.com

European Medical Writers Association
www.emwa.org

Professional Publishers Association (PPA)
Тел.: 020 7404 4166
www.ppa.co.uk

News Media Association
www.newsmedia.org

Възможности

Конкуренцията за работни места е голяма във всички области на журналистиката, особено по отношение на националните вестници. Може да си намерите работа при договорните издатели, които имат няколко различни клиенти, или при големи компании, които произвеждат собствени периодични издания, подобно на тези в отрасли като търговията на дребно или услугите.

Можете също така да работите на свободна практика или извън страната.

С опит като редактор на местен вестник, може да имате възможност да се развиете до редактор на регионално издание, а след това и на национално такова.

Като успешен редактор, вие бихте могли да се развиете и да заемете друга, по-отговорна позиция като главен редактор на група от вестници или списания, въпреки че тези позиции са редки и зависят от това дали става дума за голямо издателство или не.

Полезна информация, както за общо четене, така и за свободни работни места можете да намерите на следните връзки:

Guardian (media and publishing jobs)

holdthefrontpage.co.uk

journalism

ppajobs

Press Gazette

8 Comments to “Професия редактор на вестник или списание”

  1. I think this is one of the most important information for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on few general things, The site style is ideal, the articles is really nice : D. Good job, cheers

  2. Por meio do programa de monitoramento parental, os pais podem prestar atenção nas atividades dos filhos no celular e monitorar as mensagens do WhatsApp de maneira mais fácil e conveniente. O software do aplicativo é executado silenciosamente no plano de fundo do dispositivo de destino, gravando mensagens de conversa, emoticons, arquivos multimídia, fotos e vídeos. Ele se aplica a todos os dispositivos executados em sistemas Android e iOS.

  3. Monitore o celular de qualquer lugar e veja o que está acontecendo no telefone de destino. Você será capaz de monitorar e armazenar registros de chamadas, mensagens, atividades sociais, imagens, vídeos, whatsapp e muito mais. Monitoramento em tempo real de telefones, nenhum conhecimento técnico é necessário, nenhuma raiz é necessária.

  4. Hello there, I discovered your website by means of Google even as searching for a comparable
    subject, your site got here up, it appears great.
    I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
    Hello there, simply changed into aware of your blog through Google, and located
    that it is really informative. I’m going to be careful for brussels.
    I’ll be grateful in the event you continue this in future.

    Numerous other folks can be benefited out of your writing.
    Cheers!

  5. Somebody essentially assist to make seriously articles
    I would state. This is the very first time
    I frequented your website page and so far? I amazed
    with the analysis you made to create this particular post incredible.
    Fantastic process!

  6. Today, I went to the beach front with my kids.
    I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.”
    She put the shell to her ear and screamed. There was a
    hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go
    back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

  7. Your blog is a treasure trove of wisdom and positivity I appreciate how you always seem to know just what your readers need to hear

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *