Професия сервитьор

Ако обичате да сте сред хора, умеете да се наслаждавате на храната и напитките и искате да работите в динамична среда, тази работа може да е точно за вас. Важно е да имате добри познания по английски, понеже ще ви се налага да общувате с доста хора.

Вие ще подготвяте маси, ще посрещате клиенти, ще приемате поръчки, ще помагате на гостите в избора им на меню, ще сервирате храна и напитки и ще приемате плащания. Вие също така трябва да сте на разположение на клиентите, за да отговорите на всички техни въпроси и да се уверите, че те истински се наслаждават на времето прекарано в заведението.

Не е нужно да притежавате някакви специфични квалификации, за да започнете тази работа, но все пак трябва да можете да работите в екип и да имате отлични умения за обслужване на клиенти.

Работата

За да постигнете успех, не трябва да занемарявате подготовката. Колкото повече време отделите за нея, толкова по-качествено ще е и обслужването. Това обхваща много операции, от застилането на масите до почистването и подреждането на инвентара.

Основните ви задължения ще включват:

– Посрещане и настаняване на клиентите.

-Обслужване на гостите: на гостът му е приятно, когато забележи, че сервитьорът се идентифицира с работата и изцяло се посвещава на клиентите. Удовлетворението на госта зависи значително от качеството на междуличностните контакти и от оценката на обслужването.

-Продаване на асортиментите в заведението: консултирането на гостите, т. е. активното продаване на предлаганите напитки и ястия повишават оборота. Тук от важно значение е познаването на точните начини и продължителност на подготовка на предлаганите ястия или препоръчването на подходящите напитки, респ. вина към отделните ястия.

– Работа с пари.

– Почистване и подреждане на масите и ползвания инвентар.

Обикновено ще работите в екип, под ръководството на ръководител сервитьор (или сервитьорка), известен като “келнер“.

В повечето случаи ще обслужвате определен брой маси, тъй като обикновено всеки сервитьор си има свой район.

Когато е по-натоварено, в ресторантите и кухните често става горещо, влажно и шумно.

Сервитьорите обикновено са облечени в специални униформи, така че и на вас по всяка вероятност ще ви се наложи да носите такава. И все пак не всички заведения го изискват.

Работно време

Обикновено сервитьорите работят на смени, често през нощта, почивните дни и официалните празници.

Доход

Като сервитьор на пълен работен ден може да очаквате заплата в размер на около £12 000 до £16,000 годишно. Ако имате повече опит и поемате допълнителни отговорности, е възможно да печелите между £17,000 и £20,000.

На голяма част от сервитьорите и сервитьорките се плаща на час. Те получават и бакшиши, с които допълнително увеличават доходите си.

Изисквания

Обикновено няма нужда да притежавате някакви специфични квалификации за да работите като сервитьор или сервитьорка, но добрите познания по математика и английски език със сигурност ще ви бъдат от полза. Работодателите не винаги изискват предишен опит, но ако вече сте работили като сервитьор, това ще ви даде предимство.

Много колежи и доставчици на обучение предлагат въвеждащи курсове за сервитьори, на които бихте могли да се запишете, докато търсите работа, въпреки че те не са от съществено значение. Курсове включват:

Level 1 Award in Introduction to Employment in the Hospitality Industry

Level 1 Certificate in Food and Beverage Service

Level 1 Certificate in General Food and Beverage Service Skills

Level 1 Diploma in Preparing for a Career in the Hospitality Industry

Може да имате възможност да навлезете в професията и чрез програма за чиракуване като Level 2 Hospitality & Catering (Food & Beverage Services) Apprenticeship.

За да разберете повече посетете Apprenticeships.

The Hospitality Guild обединява доставчици на обучение, фирми и физически лица, и предлага информация и съвети за кариера в хотелиерството и туризма. Техният сайт също има интерактивни инструменти, които могат да ви помогнат в планирането и развитието на кариерата ви.

За да разберете повече посетете Hospitality Guild.

Обучение и развитие

Обикновено вие ще получите обучение по време на работа от работодателя си. Може да е необходимо да придобиете и определена квалификация, като например:

Level 2 Certificate in Hospitality and Catering Principles (Food and Beverage Service)

Level 2 (NVQ) Diploma in Food & Beverage Service

Level 3 Certificate in Food and Beverage Service Supervision

В зависимост от вашите задължения, работодателят ви може да изиска от вас да преминете обучение в области като безопасност на храните и хигиена на храните.

Вие също може да предприеме по-нататъшно обучение за разширяване на знанията си в специализирани области като вино, спиртни напитки и други алкохолни напитки. Wine & Spirits Educational Trust, често се споменавана като WSET, е британска организация, която организира курсове и изпити в областта на виното и спиртните напитки, като например:

Level 1 Award in Wine Service

Level 2/3 Certificate in Wines and Spirits

Умения, интереси и качества

За да станете член на сервитьорския персонал е необходимо да имате:

отлични умения за обслужване на клиенти

интерес към храни и напитки

високи стандарти за лична хигиена

способност да запазвате спокойствие в напрегнати ситуации

знания по въпросите за здравето и безопасността

способност да запомняте поръчки

добри математическите умения за справяне със сметки и плащания

способност да работите както самостоятелно, така и като част от екип

Не на последно място е добре да спазвате и определени правила на поведение при обслужването. Едва ли има друга професия от сферата на обслужването, където поведението спрямо гостите и колегите да играе толкова важна роля, както в професията на сервитьора. Спазвайте следните правила:

-не прекъсвайте разговори, които се водят на масата;

-не говорете с гостите за колегите си, за вишестоящите или за други гости;

Като сервитьор с необходимите умения, вие може да си намерите работа в хотели, ресторанти, кафета, бистра, заведения за бързо хранене или кетъринг компании, не само във Великобритания, но и по целия свят. Освен това бихте могли да работите и като иконом.

Може да получите възможност за професионално развитие и израстване в йерархията. С подходящия опит може да работите като главен сервитьор или управител на ресторант.

Може да си потърсите работа чрез местната преса или офис на Jobcentre Plus, както и на сайтовете на Hospitality Guild и Caterer.com.

Universal Jobmatch

Hospitality Guild

Caterer.com 

Ако търсите работа като сервитьор, може да посетите и нашите сайтове с обяви:

BGHelp.co.uk

Easteads.co.uk

В заключение можем да кажем, че сервитьорството като професия е на почит в много страни в които имат значение добрата напитка или храна. Но не навсякъде е така. Изискванията на гостите към обслужващия персонал постоянно се увеличават. За да е на ниво обслужването, се изискват не само професионализъм но и добро поведение към другите. Нужни са качества като честност,  приветливост и способност за установяване на добър контакт с клиентите. Доброто обслужване е неразривна част от личността на сервитьора, и това не остава незабелязано от шефа на заведението както и от клиента. Трябва да сте лично ангажиран за да постигнете желания успех в тази професия.

 

Полезни адреси:

Springboard UK 
www.springboard.uk.net

Wine and Spirit Educational Trust (WSET)
International Wine and Spirit Centre
39-45 Bermondsey Street
London
SE1 3XF
Tel: 020 7089 3800
www.wset.co.uk

Royal Society for Public Health (RSPH)
John Snow House
59 Mansell Street
London E1 8AN
Tel: 0207 265 7300
www.rsph.org.uk

Chartered Institute of Environmental Health
Tel: 020 7827 5800
www.cieh-coursefinder.com

Hospitality Guild
www.hospitalityguild.co.uk

 

2 Comments to “Професия сервитьор”

  1. Rastreador de teléfono celular – Aplicación de rastreo oculta que registra la ubicación, SMS, audio de llamadas, WhatsApp, Facebook, fotos, cámaras, actividad de Internet. Lo mejor para el control parental y la supervisión de empleados. Rastrear Teléfono Celular Gratis – Programa de Monitoreo en Línea. https://www.xtmove.com/es/

  2. La mejor aplicación de control parental para proteger a sus hijos – monitoriza en secreto GPS, SMS, llamadas, WhatsApp, Facebook, ubicación. Puede monitorear de forma remota las actividades del teléfono móvil después de descargar e instalar apk en el teléfono de destino. https://www.mycellspy.com/es/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *