Професия “Строителeн работник”

1

За допълнителна информация и помощ ви препоръчваме да прочетете статията ни “Как да си намерим работа в строителството”.

Както се подразбира от самото име на професията, строителните работници работят по строежите. Те участват в изграждането на нови сгради и пътища или укрепването на стари и рушащи се такива.

Ако започнете работа в строителната сфера, в началото при започването на строителен обект вашите задължения ще бъдат да подготвите мястото, като за целта ще правите временни постройки, ще разтоварвате строителните материали, ще издигате скелета и платформи и т.н.

След като подготовката на обекта е завършена и се започне работа по него, вашите задължения могат да включват грубо строителство, което значи, че ще правите основите на сградата. Възможно е и да извършвате довършителни работи по обекта, което значи, че ще се включите в работата, след като основите на сградата са поставени. Някои строители работят както по грубия строеж, така и по довършителните работи по обектите, всичко зависи от опита, който имате.

За да вършите работата си както трябва ще трябва да умеете да използвате различни инструменти и машини. В някои случаи те се предоставят от работодателя, в други ще трябва вие да си ги осигурите. Ако искате да откриете магазини, които продават инструменти и материали свързани с строителството, може да разгледате категория “Магазини” в сайта.

Обикновено строителните работници работят по 40 часа седмично, като работния процес започва рано сутринта. Понякога може да се полага извънреден труд до късно вечер и през почивните дни, особено ако трябва да се спазят определени срокове. В повечето случаи се работи на открити обекти, независимо от метеорологичните условия, както и на височини. Работата изисква тежки физически усилия. Работниците са задължени да носят работно облекло, защитна каска и подсилени работни обувки.

В случай, че искате да работите в сферата на строителството, ще трябва да притежавате следните умения и качества:

  • Добро физическо здраве;
  • Познания относно строителните материали и методите на строене;
  • Добри практични умения;
  • Умение за работа в екип и спазване на инструкции;
  • Да нямате страх от височини;
  • Добра самодисциплина;
  • Умение за спазване на правилата за безопасност на работното място.

За да кандидатствате за работа като строителен работник, не е необходимо да имате специални квалификации, но определено трябва да притежавате голяма част от горепосочените умения. Опит в сферата на строителството и на подобни позиции ще е голямо предимство. За по-големите обекти задължително ще ви трябва карта CSCS, която показва на работодателите, че сте запознати с правилата за безопасност на работното място. Без подобна карта шансовете ви като цяло за намиране на работа са много по-малки. Повече информация за картите CSCS може да намерите в тази статия.

Стартовото заплащане на един строителен работник може да бъде около 15 хиляди паунда на година. По-квалифицираните и опитни работници могат да получават между 17 и 20 хиляди паунда годишно, а майсторите достигат годишно възнаграждение от 24 хиляди паунда.

Извънредният труд се заплаща отделно, а самонаетите строителни работници сами определят сумата, за която ще извършат определена работа.

За допълнителна информация и помощ ви препоръчваме да прочетете статията ни “Как да си намерим работа в строителството”.

Ако имате въпроси можете да ги зададете във форумите на BGHelp или във Фейсбук групата ни “Работа в UK”

Полезни връзки:

2 Comments to “Професия “Строителeн работник””

  1. Hello! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this. I will forward this post to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!
    http://http://musey-uglich.ru/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *