Професия “Строителeн работник”

1

За допълнителна информация и помощ ви препоръчваме да прочетете статията ни “Как да си намерим работа в строителството”.

Както се подразбира от самото име на професията, строителните работници работят по строежите. Те участват в изграждането на нови сгради и пътища или укрепването на стари и рушащи се такива.

Ако започнете работа в строителната сфера, в началото при започването на строителен обект вашите задължения ще бъдат да подготвите мястото, като за целта ще правите временни постройки, ще разтоварвате строителните материали, ще издигате скелета и платформи и т.н.

След като подготовката на обекта е завършена и се започне работа по него, вашите задължения могат да включват грубо строителство, което значи, че ще правите основите на сградата. Възможно е и да извършвате довършителни работи по обекта, което значи, че ще се включите в работата, след като основите на сградата са поставени. Някои строители работят както по грубия строеж, така и по довършителните работи по обектите, всичко зависи от опита, който имате.

За да вършите работата си както трябва ще трябва да умеете да използвате различни инструменти и машини. В някои случаи те се предоставят от работодателя, в други ще трябва вие да си ги осигурите. Ако искате да откриете магазини, които продават инструменти и материали свързани с строителството, може да разгледате категория “Магазини” в сайта.

Обикновено строителните работници работят по 40 часа седмично, като работния процес започва рано сутринта. Понякога може да се полага извънреден труд до късно вечер и през почивните дни, особено ако трябва да се спазят определени срокове. В повечето случаи се работи на открити обекти, независимо от метеорологичните условия, както и на височини. Работата изисква тежки физически усилия. Работниците са задължени да носят работно облекло, защитна каска и подсилени работни обувки.

В случай, че искате да работите в сферата на строителството, ще трябва да притежавате следните умения и качества:

  • Добро физическо здраве;
  • Познания относно строителните материали и методите на строене;
  • Добри практични умения;
  • Умение за работа в екип и спазване на инструкции;
  • Да нямате страх от височини;
  • Добра самодисциплина;
  • Умение за спазване на правилата за безопасност на работното място.

За да кандидатствате за работа като строителен работник, не е необходимо да имате специални квалификации, но определено трябва да притежавате голяма част от горепосочените умения. Опит в сферата на строителството и на подобни позиции ще е голямо предимство. За по-големите обекти задължително ще ви трябва карта CSCS, която показва на работодателите, че сте запознати с правилата за безопасност на работното място. Без подобна карта шансовете ви като цяло за намиране на работа са много по-малки. Повече информация за картите CSCS може да намерите в тази статия.

Стартовото заплащане на един строителен работник може да бъде около 15 хиляди паунда на година. По-квалифицираните и опитни работници могат да получават между 17 и 20 хиляди паунда годишно, а майсторите достигат годишно възнаграждение от 24 хиляди паунда.

Извънредният труд се заплаща отделно, а самонаетите строителни работници сами определят сумата, за която ще извършат определена работа.

За допълнителна информация и помощ ви препоръчваме да прочетете статията ни “Как да си намерим работа в строителството”.

Ако имате въпроси можете да ги зададете във форумите на BGHelp или във Фейсбук групата ни “Работа в UK”

Полезни връзки:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *