Професия „Таксиметров шофьор“

Таксиметровите шофьори карат наемни или собствени автомобили, като тяхната работа е да превозват пътници до желана от тях дестинация, като получават съответно заплащане за услугата. Шофьорите трябва да са на ясно с улиците и трафика в определените часове, за да прекарват клиентите си по-най удачните и кратки маршрути. Ако пътниците са с багаж, част от работата на шофьора е да помогне за натоварването му в автомобила.

Шофьорите могат да бъдат свързани към оперативна централа, от където диспечер им съобщава за клиенти в близост до тяхното местоположение. Друг вариант за намиране на клиенти е да чакат на специални стоянки за таксита, около гари, летища, магазини и други места, където често хората търсят таксита.

Част от задълженията на шофьорите е поддържането на добра хигиена в автомобила, редовното му измиване отвън, както и ремонтите, в случай на повреда.

Работното време на таксиметровите шофьори е различно, според желанието и предпочитанията на всеки, като няма ограничение върху него, поне за сега.

За да работите като таксиметров шофьор, трябва да притежавате следните умения:

 • Опит в шофирането;
 • Добра памет, за да помните улици и маршрути;
 • Да планирате времето си възможно най-добре;
 • Да сте общителна личност;
 • Да помагате на клиентите;
 • Да сте спокойна личност;
 • Да умеете да работите с пари;
 • Да сте на ясно със законите за движение по пътищата;
 • Изрядни документи – автомобилна застраховка, шофьорска книжка и др.

Ако притежавате горепосочените качества, може да започнете работа като таксиметров шофьор. От вас не се изискват никакви квалификации, но ще трябва да се сдобиете с лиценз от месните власти – Public Carriage Office в Лондон и DVLNI в Северна Ирландия. Всеки местен орган на властта има различни изисквания за издаването на лиценз, но основно ще ви трябва:

 • Свидетелство за съдимост;
 • Навършени 21 години (18 за Северна Ирландия);
 • Медицинско удостоверение;
 • Шофьорска книжка и минимален шофьорски стаж от 1 година (3 години за Лондон).

Някои местни власти съставят собствени тестове, на които подлагат кандидатите за лиценз, преди да им го предоставят.

Възможностите, които предлага професията са по-големи в големите градове, но това съвсем не значи, че шофьорите в малките градчета нямат шанс за развитие. Можете да работите като самонаети със собствен автомобил или за компания, от която сте наели автомобил. Самонаетите шофьори могат да станат оператори и да оглавят таксиметрова фирма, като започнат да отдават автомобили под наем на други лица. За тази цел може да се изисква лиценз, затова преди да започнете каквото и да било, проверете дали ще ви е нужен.

Средният годишен доход на таксиметровите шофьори не може да се изчисли дори грубо, защото печалбата им зависи от тарифата им, по колко време работят, колко клиенти имат, дали работят за себе си или не и др. фактори. Просто ще споменем, че някои шофьори може да изкарват и под 10,000 паунда на година, но други достигат до 15,000-20,000 паунда. Факт е, че много малка част от таксиметровите шофьори получават до 30,000 паунда годишно, така че може би трябва да се замислите дали тази професия ще ви донесе необходимите доходи.

4 Comments to “Професия „Таксиметров шофьор“”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *