Професия „Телефонен оператор“

Телефонните оператори работят най-често за отдел „Клиенти“ на повечето компании и организации. Тяхната работа е да отговарят на запитвания по телефона, да помагат на клиентите с информация и съвети, да отговарят на имейли и писма, да предлагат нови услуги на настоящите клиенти по телефона и др. Голяма част от ежедневната работа на телефонните оператори е обновяването на клиентски досиета в компютърната база данни.

Телефонни оператори се търсят в много компании и организации, като например:

  • Компании с търговска дейност, които имат нужда от оператори, които да приемат и организират клиентски поръчки;
  • Институции и организации, които имат нужда от консултанти;
  • Телефонни линии за съвети и помощ;
  • Консултантски услуги и др.

По-опитните оператори имат и задължението да обучават новия персонал и да наблюдават работата му.

Работата на телефонните оператори може да се извършва на пълен и непълен работен ден. Голяма част от работодателите предлагат гъвкаво работно време и работа на смени. Операторите на пълен работен ден работят около 35-40 часа седмично. Голяма част от работното време се прекарва в седнало положение пред компютър и телефон.

Ако искате да  работите като телефонен оператор, трябва да притежавате следните умения и качества:

  • Отлични комуникативни умения;
  • Приятен глас;
  • Отдаденост и грижа към клиента;
  • Добра компютърна грамотност;
  • Умение както за самостоятелна, така и за екипна работа;
  • Способност за бързо справяне с определени задачи;
  • Отлично владеене на английски език.

За да започнете работа като оператор, не са ви необходими никакви специални квалификации, просто трябва да отговаряте на горепосочените изисквания. Някои работодатели може да изискват добро образование или опит на подобна длъжност, но най-търсени са хората с индивидуален подход и увереност, които умеят да работят с клиенти. Дали вие сте такава личност ще се разбере на интервюто ви за работа, като понякога работодателите дори може да ви накарат да преминете и тест.

Някои колежи предлагат и встъпителни курсове, от които няма да придобиете квалификация по професията, но ще ви дадат предимство пред останалите кандидати.

В професията може да се навлезе и чрез програмата за чиракуване, като за повече информация може да посетите уебсайта www.apprenticeships.org.uk

Ако бъдете назначение на работа като телефонен оператор, на повечето места ще ви бъде проведено обучение. Ще можете да усъвършенствате уменията си под надзора на опитен служител. Първите ви разговори с клиенти също ще са напътствани от такъв служител.

Придобиването на квалификации по време на работа е възможно, като можете да избирате от множество QCF (NVQ, SVQ) от първо до четвърто ниво.

Във Великобритания има над 10 500 центъра, където са необходими телефонни оператори, които осигуряват над 800 000 работни места. Броят им нараства непрекъснато, така че професията има перспектива. С добиването на достатъчно опит и умения може да бъдете повишени до супервайзърски пост, а след това и в мениджър.

Годишното заплащане на начинаещите телефонни оператори е между 11 000 и 14 000 паунда. Опитният персонал може да получава между 14 000 и 17 000 паунда. Възнаграждението на супервайзърите и мениджърите може да достигне 22 000 паунда на година. Възможно е получаването на допълнителни бонуси и комисионни.

Полезни връзки:

4 Comments to “Професия „Телефонен оператор“”

  1. ラブドール 性文化における州間のコントラストを念頭に置くためのトップ6のダッチワイフのセキュリティのヒントシリコーンのダッチワイフについてどのくらい考えますか?ダッチワイフがタブーではなくなった5つの理由

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *