Професия „Търговец на дребно“

Търговците управляват собствени магазини или магазини, заредени със стока на франчайз партньори. За да работите това, трябва да имате голяма енергия и мотивация. Търговците трябва да са организирани личности и да притежават умения за планиране.

Customer and shopkeeper at checkout counterЗа да станете търговец, не са необходими специфични академични квалификации, но опита от работа в магазин, разпродажби, администрация или мениджмънт могат да бъдат от полза.

Работата

За разлика от продавач-консултантите или мениджърите в по-големите вериги, собствениците на малките магазини, носят цялата отговорност за магазина си. Обикновено независимите търговци на дребно, които си наемат продавачи са: бакали, разпространители на вестници и списания, месари, хлебари, продавачи на книги, цветари и търговци на антики.

Собствениците на магазини имат грижата да обслужват клиентите на магазина, но също така и задължения да приемат плащания и да опаковат покупките, да отговарят на запитвания относно продуктите и да дават съвет на клиентите, да изслушват клиентите и да се запознават с техните нужди, което може да ви даде насока за нови насоки за продажби, да пресмятат заплатите на своите служители, да депозират пари в банката, да си правят счетоводството и да поръчват нова стока.

3_bed_not_specified_for_sale_8530074455313299343Поддържането на собствен магазин изисква и постоянно да следите цените и стоките на конкурентите си, да научавате ако има нови изисквания и правила и да следите всички ваши документи да са изрядни по всяко едно време.

Часовете, които може да отнеме всичко това може да са доста повече от самото работно време на магазина. Ако магазина се намира в курортно селище, може да се наложи да работи и през уикендите и вечерно време.

Доходност

Доходите на собствениците на магазини може да са различни. Всичко зависи от това колко голям е магазина, къде се намира, какво се продава в него, какъв оборот прави и какви са разходите по поддържането му.

За да отворите собствен магазин

За да отворите собствен магазин не ви е нужна определена квалификация. Най-важното е да имате желание, а ако сте добър в смятането, имате нюх за продажби и обичате работата и обслужването на хора, това може само да ви помогне.

Можете да се подготвите и като преминете кратък курс по счетоводство в местен колеж или курс за стартиране на малък бизнес. Линията за подкрепа и развитие на малък и среден бизнес Great Business, може да ви даде подкрепа и съвети онлайн, по телефона по уебчат или в социална медия. За да отворите магазин, разбира се, ви трябва и финансова подкрепа.

Развитие

920x920След като сте отворили собствен магазин, вече сам сте отговорен за вашето развитие и придобиване на опит. В The National Skills Academy for Retail има информация за съответните обучения. В различните курсове са включени необходими знания като закона за продажби на дребно, здраве и безопасност, стажове за търговци на дребно, бизнес наставления.

Умения, интереси и качества

За да сте успешен търговец, трябва да притежавате енергичност и лична мотивация, ангажиране и възможност да работите извънредни часове, добри умения за организиране и планиране, добро разбиране на бизнеса и финансите, способност да работите с пари в брой и да управлявате банкови сметки, маркетингови умения и способност да генерирате различни възможности за продажби, много добри комуникационни умения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *