Професия „Уеб дизайнер“

Работата на уеб дизайнерите е да проектират и правят уебсайтове. За тази цел те използват съвкупност от различни програми и езици за програмиране. Един уеб дизайнер трябва да може да направи добре изглеждащ и функциониращ сайт или казано по друг начин, освен, че трябва да има техническите знания и умения, той трябва да е достатъчно креативен.

Дизайнерите работят директно с клиентите, като обсъждат техните изисквания, за да имат представа какво да правят и как да действат. Желанията на клиентите могат да бъдат за всякакви сайтове от образователни и научни до търговски. Важно е дизайнерът да е наясно какво и как да направи, за да задоволи нуждите и желанията на клиента си.

Първото нещо, което трябва да направи уеб дизайнерът след консултацията с клиента си е груб вариант на желания сайт. След това се провеждат поне още няколко срещи с клиента, като дизайнерът изчиства сайта, докато не придобие завършен вид и задоволи всички изисквания на клиента.

Важно е да се отбележи, че един добър и опитен дизайнер винаги обсъжда всичко с клиента, до най-малката подробност и се консултира с него за всяко завършено нещо по уебсайта.

След завършването на сайта, уеб дизайнерът трябва да тества дали всичко функционира както трябва и ако няма нередности да пусне сайта в Интернет, за да е достъпен до потребителите. Ако се появи проблем в бъдеще, който не е бил открит в началото, дизайнерът трябва да го отстрани. В някои случаи, поддръжката на сайта след пускането му в мрежата не се прави от дизайнера, който го е проектирал, но определено е препоръчително той да се заеме с това, защото знае най-добре как функционира всичко по него.

Работното време на уеб дизайнерите средно е между 37-40 часа на седмица, от понеделник до петък. Ако те не работят за компания, а на частна практика например, работното им време зависи изцяло от тях и от това колко работа имат. Когато се гонят срокове или има определени проблеми за разрешаване, може да работят и повече, дори късно вечер и през уикенда, независимо дали са служители в компания или работят за себе си.

Уеб дизайнерите работят на компютър, главно в офис или вкъщи. Те могат да проектират сайтове като поддържат дистанционна връзка с клиентите или като се срещат с тях на живо.

Уменията и качествата, които трябва да притежава човек, за да работи като уеб дизайнер са следните:

  • Познания в програмирането и различните езици;
  • Познания за работа с най-често използваните програми;
  • Силно развито творчество и креативно мислене;
  • Търпение за разрешаване на проблемите и готовност за понасяне на клиентски критики;
  • Да има умението да обяснява на клиентите нещата по по-прост начин, така че да разберат всичко;
  • Самодисциплина за стриктно спазване на зададените срокове;
  • Винаги да е в крак с промените по технологиите и софтуера;
  • Комуникативност и отговорност.

Няма точно определени изисквания за назначаване, но ако притежавате гореизброените умения и качества, имате реален шанс за работа като уеб дизайнер, особено ако искате да работите за себе си. В случай, че искате да сте служител в компания, която се занимава с дизайн, вероятно ще ви трябва и документ за квалификация. За целта може да се запишете на курс по уеб дизайн или дори да завършите висше образование по специалността.

Като уеб дизайнер, вие ще имате много възможности за професионално развитие. Можете да работите само за себе си, така ще имате шанса да съчетавате дизайна с други занимания. Ако решите да бъдете служител в компания, ще можете да преследвате кариера. След време може да започнете работа като главен дизайнер в специализиран отдел и дори да ръководите екип.

Годишните доходи на начинаещите уеб дизайнери са между 15,000 и 18,000 паунда. По-опитните професионалисти получават около 25,000 паунда на година, а главните дизайнери и лидерите на екипи могат да достигнат до над 30,000 паунда годишно заплащане.

Полезни връзки:

3 Comments to “Професия „Уеб дизайнер“”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *