Работата в ресторант – добър източник на доходи в Лондон

serviceЛондон, като всички големи западни градове, предоставя хиляди възможности за работа. Когато пристигнат в Лондон, за хората които търсят работа, първият вариант често е сектора на общественото хранене. Именно в този сектор работят голяма част от чужденците, с или без опит.

Предимството на тези работни места е, че те са лесно достъпни за чужденци с начални познания по английски език, и това е един добър начин за по-бързо подобряване на езиковите им умения. За да намерите работа в ресторант или кръчма, може да посетите Jobcentre или някой от интернет сайтовете с обяви за работа (например gumtree), или пък можете да обикаляте от врата на врата с копие на автобиографията си.

Надя, 33, сервитьорка в Ottolengui, модерен ресторант в Angel казва:

„Току-що бях уволнена от предишната ми работа като сервитьорка в ресторант в Нотинг Хил, когато на следващия ден разбрах от обява в gumtree за друга свободна позиция като сервитьорка. Седмица по-късно бях наета и започнах новата си работа в Отоленги“.

Гъвкавостта е важна в този вид работа. Може да бъдете уволнени без предизвестие по всяко време, но намирането на нова работа в рамките на няколко дни е сравнително лесно. Обикновено почасовата ставка е £7.20 / час – минималното заплащане в Обединеното кралство.

„Вярно е, че не изглежда много, но това не включва бакшишите, които понякога могат да удвоят или дори утроят заплатата ми“.

Едно от предимствата на работата в ресторант са именно бакшишите, които са широко разпространени в Англия. В зависимост от това в кой ресторант работите, някои ресторанти автоматично начисляват 12.5% ​​бакшиш към сметката, който след това се разделя между персонала и добавя към заплатите им всеки месец. В други случаи клиентите могат да оставят и повече пари, които са си само за вас. Понякога всички бакшиши биват поставяни в буркан или кутия и след това се разпределят между сервитьорите, а понякога дори и с кухнята – зависи от практиките в даденото заведение.

Когато бакшиша влиза в сметката, все още се плащат 20% данък, но ако клиентите просто ви оставят пари на масата, е по-лесно да не ги декларирате. Надя обяснява:

„В ресторанта, където работя,  таксата за сервиз не е включена в сметката. Клиентите оставят толкова, колкото сами преценят. Дори и да получавам минималната почасова ставка, с бакшишите удвоявам заплатата си всеки месец“.

Имайте предвид, че в тази сфера често се работи в неделя или на официални празници. И това не води до увеличаване на почасовата ставка. Работното време често е различно, но при повечето ресторанти, предлагащи закуска, обяд и вечеря, се работи на смени. Обикновено те не надхвърлят 8 часа, но правилата в Обединеното кралство са относително гъвкави, така че “двойните смени” също не са изключени.

В повечето случаи, работната седмица не може да надвишава 45 часа, или около 8 часа на ден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *