Работа във ферма в Англия

Селското стопанство е един от най-развитите отрасли във Великобритания.  Всяко лято фермите набират сезонни работници, които да помагат в прибирането на продукцията. Това е добра възможност за хора, които искат да получат документи. За работниците във фермите също се изискват документи, както и за всички други работещи във Великобритания.

Документите се получават сравнително лесно, тъй като работодателя няма право да наема работници без документи. Заминаването за работа във ферма ви спестява „уреждане“ на интервюта и чакане в Job Centre Plus, за да получите одобрение или неодобрение за NINo, ходене по банки с надеждата да ви отворят банкова сметка, освен това работниците във фермите тръгват с осигурено жилище и работа.

IMG_0760Обикновено на Острова работния сезон започва в началото на май и приключва през септември. Работи се на полето, настаняването в повечето случаи е в каравани за 4, 5 или 6 човека, условията са различни, но при всички случаи не и луксозни. Някои ферми наемат работници за събиране на плодове – най-често ягоди, освен това малини, къпини, боровинки. Има ферми за картофи, аспержи, грах, ферми за цветя или гъби (последните работят целогодишно).

За да отидете и да работите във ферма, в повечето случаи ви трябва подходяща агенция за подбор на персонал, която да ви осигури работа във фермата. В България преди време имаше няколко агенции,  много от които със съмнителна репутация. Ако поровите малко в интернет и имате подходящите данни, може и да успеете да си намерите работа във ферма без посредник. Тук приложено има няколко сайта, които могат да ви помогнат:

https://www.agrifj.co.uk

http://jobs.fwi.co.uk

http://www.newsnow.co.uk/classifieds/jobs/farm-work-with-accommodation-uk.html  – широк спектър от работни места, има и такова, които не са само в Англия

Мнения на работници във ферми можете да откриете и във http://brigadiri.com както и във форума за помощ на българите във Великобритания.

В момента една от най-големите фирми за подбор нunnamedа персонал е YSP, партньор на Concordia. Фирмата провежда интервюта в няколко различни града в България, обикновено през зимния период. Интервюто засяга въпроси относно професионалната квалификация на кандидатите в дадената насока – в случая – работа на полето. За кандидатите е от полза да имат предишен опит в тази област, но често се случва и хора без опит да са изпратени за работа във ферма. Английският език не е голямо предимство, но винаги е добре да владеете поне малко английски.

След като сте одобрени, имате известно време да си подготвите документите за пътуване и да си купите билета.

Пристигане и първи впечатления

Когато пристигнете във фермата, през първият ден се запознавате с условията, настаняват ви и в следващите няколко дни оправяте формалностите около документите, а междувременно вече сте започнали работа.

Работата

When-He-Did-Some-Shirtless-Farm-WorkРаботата във ферма не е лека. Сутрин се става рано, извършват се най-различни операции, не само събиране на плодовете или зеленчуците. Полагат се грижи за полетата с продукция, поддържат се оранжериите, освен това има работа в т.нар. пакхаус, където се пакетира готовата продукция, в някои ферми има работници, т.нар. рънъри, които събират продукцията от берачите и я предават в събирателния пункт, така че не се налага берачите да правят друго, освен събиране на продукцията Във всяка ферма има поне един вайзер, който се занимава с организацията на работата и е свързващото звено между работодателя (фермера) и работниците на полето. Работното време се определя от това колко продукция има, в редки случаи, ако атмосферните условия са много лоши, работата се отлага с няколко часа.

Жилището

Повечето ферми настаняват работниците си в статични каравани – това са най-често каравани с две спални, които caravanпозволяват настаняване на 4 до 6 души. Често пъти в караваната освен двете спални, има баня и тоалетна, снабдена с домакински уреди кухня и общо помещение – дневна. Някъде може да се случи караваната да няма собствен санитарен възел и да се използва външен такъв. Самите каравани най-често са разположени точно до работното ви място – до полетата.

Заплащане

Заплащането във ферми по-често е на свършена работа, т.е. събрана продукция, но ако очакванията са ниски, тогава заплащането е на час. Всичко това е по преценка на работодателите на база на наблюденията и очакванията им за дадения период от време. И все пак ако някои от работниците се справят много бавно и не събират достатъчно продукция, има опасност договора им да бъде прекратен.

Годишен отпуск

Всеки работник във ферма има право на платен годишен отпуск, изчислен процентно спрямо престоя му във фермата. Много от работещите обаче предпочитат да работят непрекъснато, като накрая взимат и отпуска си във вид на парично заплащане.

Живот, пазаруване, свободни дни

county-stores-tauntonПо принцип във фермите почивният ден е веднъж седмично. Работниците използват този ден да отидат до близкия град и да си напазаруват, да се поразходят, да пият кафе. Понякога управителите на фермата осигуряват организиран транспорт до града с микробуси, а в някои ферми дори веднъж в сезона се прави организирана екскурзия до близка до фермата забележителност. Често след като се опознаят, селскостопанските работници, повечето от които са млади хора, си организират партита, рожденни дни и купони в кампа, което помага за разчупване на ледовете и по-организирана работа през деня.

Плюсове

Лесно изкарване на легални документи за работа във Великобритания. Работата е като нает служител и имате всички права на наетите работници (employee). Работите и изкарвате толкова, колкото сте заработили. Доста често се случва селскостопански работници да изкарват толкова, че да им остават пари, за да изкарат зимата в собствената си държава без да работят. Някои дори заделят средства настрани. Имате само един почивен ден в седмицата, което не ви дава възможност да похарчите всичко, което изкарате, понеже обикновено градовете са отдалечени поне на около час път от фермите.

Минуси

Селскостопанска работа при всякакви атмосферни условия, труд на полето, живот в компанията на още поне трима човека, най-често непознати. Продукцията малко или много зависи от атмосферните условия, така че може да имате и лоши периоди, които не ви носят много пари.

Ако сте решили да работите на ферма като селскостопански работник, може да останете много доволни, но ако не сте свикнали на тежък физически труд, може и да останете разочаровани. Има много фактори, които влияят на успешната работа на полето, но ако сте човек, който е подготвен за всякакви ситуации, лесно ще се справите и ще преминете през всякакви трудности безпрепятствено.

19 Comments to “Работа във ферма в Англия”

  1. Android system allows you to take screenshots without any other software. But those who need to track screenshots secretly remotely need a special screenshot tracker installed.

  2. After most mobile phones are turned off, the restriction on incorrect password input will be lifted. At this time, you can enter the system through fingerprint, facial recognition, etc.

  3. [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom]защита от скликивания[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#1]скликивание рекламы яндекс[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#2]скликать рекламу конкурента[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#3]защита от склика[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#4]защита от скликивания яндекс директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#5]скликивание в директе[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#6]скликивание рекламы яндекс[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#7]скликивание в яндекс директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#8]как определить скликивание в яндекс директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#9]как определить скликивание в яндекс директ[/url].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *