Работа като куриер на колело – полезни съвети

Работа като куриер на колело – полезни съветиЕмили Чапъл е работила като куриер на колело в Лондон цели 6 години. Сега тя е писател и автор на книгата „Необременена: Животът и приключенията на един лондонски куриер на колело“. Очаква се книгата да бъде издадена през следващата година, но авторката е публикувала част от нея, в която дава полезни съвети на всички, които работят или възнамеряват да работят като „зелени“ куриери.

Поправянето на спукана гума не е толкова трудно

Всъщност трудната част е да поправите гумата си докато постоянно имате някого на главата си, който или да ви предлага своята помощ или да ви „помага“ с различни съвети, въпреки че вие много добре знаете какво правите.

Не е препоръчително да сте леко облечени през лятото

Лято е, времето е по-топло, но това е Великобритания. Тук вали често и дори и да ви намокри през деня, едва ли ще ви бъде толкова студено. Но когато работите до късно и се прибирате по тъмно, целите подгизнали от дъжда, ще разберете, че не е добра идея да работите леко облечени или поне да не си носите яке. Случвало ми се е да треперя от студ толкова много, че да не мога да карам колелото без да криволича, споделя Чапъл.

Винаги спирайте на червен светофар

Въпреки че сте на колело и можете да минавате между трафика и да се възползвате от възможността когато няма коли да минете на червено – не го правете. Не си заслужава да рискувате живота и здравето си само заради няколко секунди преднина.

„Общувайте“ с шофьори, велосипедисти и пешеходци

Да общувате не значи във всички случаи да говорите с някого. Когато сте на велосипеда трябва да се оглеждате постоянно и навсякъде – назад, настрани, а не само напред. „Общувайте“ с останалите водачи и пешеходци. Подавайте сигнали с ръце, осъществявайте контакт с очите, усмихвайте се, вдигайте ръка когато някой ви направи път и не се страхувайте да направите забележка на някой по-невнимателен водач или пешеходец. Отначало този тип общуване може да ви се стори сложен и дори невъзможен, но с времето ще свикнете и ще разберете колко полезно може да бъде това за вас и околните.

Никога не се разсейвайте, когато има голям трафик

Когато трафикът е голям трябва да бъдете най-внимателни. Ако решите да минавате с колелото между превозните средства задължително дръжте очите си на четири. Не знаете кога някой може да ви засече или блъсне, само защото не ви е очаквал или видял.

Не спорете с останалите шофьори – безсмислено е

Просто е невъзможно да не попаднете в ситуация, в която поради ваша или чужда грешка се получава така, че друг водач започва да крещи нервно по вас. В такъв случай дори и да нямате никаква вина, просто не спорете с него – напълно безсмислено е. В повечето случаи той или ще ви крещи толкова силно, че няма дори да чуе какво му казвате или изобщо няма да спре да говори, за да ви изслуша. Просто се извинете, ако грешката е ваша и продължете по пътя си.

Качвайте се в градския транспорт от време на време, за да разберете, че колелото ви не е чак толкова лош начин за придвижване

Когато ви омръзне да се придвижвате с колело, а това ще се случва често, качете се в градския транспорт. Последният път когато се возих там нямаше свободни места, беше претъпкано с хора и съответно ми се наложи да стоя права. Едва намерих къде да се хвана, за да пазя равновесие и за много кратко време цялата бях мазна, като не след дълго осъзнах, че това не е само моята пот, а и на останалите пътници, които от време на време се отъркват в мен. Докато сте на колелото поне винаги ще има къде да седнете и ще сте сигурни, че единствената пот по тялото ви ще е вашата.

Ще имате инциденти, но 9 от 10 са безобидни

Неизбежно е да не претърпите по някой инцидент от време на време. Хубавото в случая е, че повечето от тях ще се безобидни и няма риск за живота или здравето ви. Въпреки това, когато ви се случи нещо подобно не бързайте да се качите отново на колелото и да тръгвате. Заради притока на адреналин няма да усетите веднага ако сте се наранили, а много често се случва и колелото ви да е повредено, но да не сте забелязали. Затова винаги когато станете участник в пътно произшествие, не бързайте да тръгвате докато не се уверите, че сте добре и колелото ви не е счупено. Задължително вземете и данните на другия водач, за да се свържете с него в последствие, ако има някакъв проблем.

Когато е дъждовно шансът да спукате гума е по-голям

Повечето колоездачи не са съгласни с това твърдение, но опитът ми показва, че в дъждовното време шансът да спукате или повредите гума е по-голям. Затова аз всеки ден проверявах прогнозата за времето преди да изляза за работа и никога не отлагах смяната на гумите, ако са много износени. Ако видите, че ще вали, проверете налягането в гумите и задължително ги огледайте дали не са износени или повредени.

Намерете си любими маршрути за всяко настроение

Когато покарате повече ще научите улиците и маршрутите. Създайте си любими маршрути за доставки според настроението ви. Например аз когато бързах, минавах по най-краткия, когато се чувствах мързеливо, избирах по обходен и спокоен маршрут, когато имах повече енергия за изразходване пък избирах улиците с баири, а когато исках да се социализирам, винаги минавах по по-главните улици, където минават много пешеходци. Направете и вие така и ще се наслаждавате на возенето много повече, отколкото по принцип.

Присъединете се към Фейсбук групата ни, за да научавате нови и полезни неща свързани с работата и кариерното развитие.

One Comment to “Работа като куриер на колело – полезни съвети”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *