Работа като пилатес учител

pilatesteacherПилатес е вид упражнение, което се фокусира върху цялото тяло, за да подобри баланса, силата и гъвкавостта. Пилатес учителите помагат на клиентите си да променят и подобрят силата на своето тяло и стойката си, преподавайки техники на дишане, стречинг и упражнения по кондициониране.

Ако се интересувате от упражнения и фитнес, имате добри умения за комуникация и умеете да мотивирате хората, тази работа може да бъде идеална за вас.

За да навлезете в тази професия, ще трябва да имате опит във физическите упражнения, или физическа терапия, както и да сте посещавали редовни занимания по пилатес. След това можете да преминете одобрен курс на обучение и да се присъедините към Register of Exercise Professionals (REPs).

Работата

Като учител по пилатес вие ще трябва да:

– работите с клиенти – индивидуално или в групи

– използвате вашите знания за човешката анатомия за съставяне на комплекс от упражнения, които да отговарят на нуждите и възможностите на всеки клиент

– преподавате упражнения, които се извършват върху постелка или за които е нужно използване на специализирано оборудване

– показвате детайлно как се изпълняват упражнения, за да помогнете на клиентите да създадат добри умения за движение, като основа за напредване към по-сложни комплекси от упражнения

– използвате упражнения, насочени към проблемни зони

– водите подробни записи на клиентите

– поддържате свое собствено ниво на фитнес чрез редовна практика.

Стречинг упражненията и кондиционирането в пилатеса се основават на следните основни принципи:

дишане

концентрация

центриране

контрол

точност

плавно движение.

Учейки вашите клиенти да контролират телата си, вие също ще им помогнете по-ефективно да се справят със стреса и по-лесно да се отпуснат след напрегнат ден.

Работно време

Обикновено вие сами ще определяте работното си време, което може да включва вечери и уикенди, за да отговорите на нуждите на своите клиенти.

Уроците обикновено продължават между 45 и 90 минути. Може да преподавате на няколко класа в един ден, така че ще трябва да сте в добра физическа форма, защото преподаването може да бъде доста изморително.

Ще работите в студио, което се фокусира върху създаването на приятна и спокойна атмосфера. Обучението може да включва и пътувания, особено ако сте учител по пилатес на свободна практика.

Доход

Повечето учители по пилатес са самостоятелно наети и дохода им варира в зависимост от броя на клиентите и репутацията на преподавателя.

Средната цена на един индивидуален урок е между £30 и £50 на час в Лондон и £20 до £30 на час в останалата част на страната.

Ако преподавате на групи, таксата за клиентите обикновено ще бъде между £5 и £12 на човек, в зависимост от местоположението ви. Трябва да се има предвид, че може да се наложи да приспаднете разходите за наемане на стая от всяка печалба, която правите.

Някои големи вериги фитнес и спортни зали също могат да наемат пилатес учители. В този случай можете да очаквате да печелите между £12,000 и £18,000 годишно.

Като опитен преподавател по пилатес, с няколко сесии на седмица – индивидуални и групови, бихте могли да печелите между £25,000 и £40,000 годишно.

Изисквания

За да станете учител по пилатес обикновено ще имате нужда от:

– документ, покзващ, че редовно сте посещавали класове по пилатес

– призната квалификация за обучение като Level 3 Diploma in Mat Pilates.

Може да ви бъде от полза ако имате и опит в преподаването и воденето на тренировки. Ако се интересувате от пилатес, но не сте преподавали упражнения, можете първо да преминете въвеждащ курс, който ще включва обучение по структуриране и безопасно преподаване на упражнения.

Не е нужно да имате други квалификации, за да бъдете учител по пилатес, но ще трябва да сте в достатъчно добра физическа форма, за да бъдете в състояние да показвате упражненията на клиентите.

Преминавайки курс за фитнес инструктор, като национално признатия Level 3 Diploma in Mat Pilates, това ще ви помогне да влезете в Register of Exercise Professionals (REPs) –  също известен като Exercise Register и ще подобри шансовете ви за наемане на работа.

Register of Exercise Professionals е създаден, за да помогне за опазването на здравето и интересите на хората, които използват услугите на инструктори по упражнения и фитнес, учители и треньори. Членството ви ще покажете на вашите клиенти, че имате призната квалификация и практическа правоспособност, както и че работите в рамките на етичния кодекс.

За повече информация, посетете уебсайта на REPs.

Можете да намерите информация за доставчиците на обучение, които предлагат Level 3 Diploma in Pilates на REPs course search

Можете също така да се обучавате за учител по пилатес чрез специализирани пилатес организации. Можете да разберете повече от уебсайтовете, изброени в раздела Възможности.

Преди започване на работа като учител по пилатес ще ви трябва подходящо застрахователно покритие. Можете да направите това чрез повечето застрахователни брокери или чрез REPs.

Обучение и развитие

След като сте се квалифицирали като учител по пилатес, бихте могли да се запишете на допълнителни курсове и да специализирате в определена област, като предродилен пилатес (за бременни жени), пилатес за долната част на гърба, или пилатес за по-възрастни хора.

Специализирани пилатес организации като тези, изброени в раздела Възможности предоставят професионални схеми за членство, които насърчават и подкрепят практикуващите пилатес. От вас ще се очаква да отговаряте на определени стандарти на преподаване, както и да следвате установен етичен код. Има широка гама от курсове за усъвършенстване, които са на разположение за квалифицирани учители.

Ако сте регистрирани към REPs, след това ще трябва да направите продължаващо професионално развитие (Continuing Professional Development – CPD), така че да можете да подновите регистрацията си и да продължите да практикувате. На уебсайта на REPs има повече информация за това, а също и редица курсове за CPD.

REPs – CPD 

Умения, интереси и качества

За да бъдете пилатес учител трябва да имате:

– интерес към пилатес

– интерес към това как работи човешкото тяло

– добро ниво на лична фитнес култура, сила и гъвкавост

– добри комуникативни умения

– грижовен подход и интерес към хората

– способността да мотивирате хората и групите

– ангажимент за предоставяне на необходимото време за подобряване на стойката на тялото на клиентите

– търговски умения да управляват свой собствен бизнес.

Повече информация

SkillsActive
Tel: 020 7632 2000
www.skillsactive.com

Register of Exercise Professionals (REPs)
Tel: 020 7632 2022
www.exerciseregister.org

Възможности

Можете да си намерите работа в частни здравни студия и търговски и развлекателни центрове, където да провеждате групови занимания. Добре е да се има предвид, че повечето здравни и фитнес доставчици, като например центрове за отдих и здравни клубове, предпочитат техните инструктори да бъдат част от Register of Exercise Professionals (REPs).

Ако искате да създадете свой собствен клас, можете да наемете студио, местна зала или читалище. Ако сте преминали специализация по определен вид пилатес, например предродилен пилатес, това ще ви помогне да се откроите от тълпата. За да бъдете успешни, ще трябва да си изградите добра репутация и клиентска база, и да бъдете подготвени за пускане на вашия бизнес на пазара. На първо време това може да означава дълги часове работа.

Вие също така можете да си намерите работа и като частен учител, работещ в домовете на клиентите си.

Пилатес е популярен сред спортистите и танцьорите, и често се използва за рехабилитация след наранявания. Някои учители по пилатес работят в тясно сътрудничество със здравни специалисти като физиотерапевти.

На следните уеб адреси можете да откриете полезна информация за обучение и свободни работни места:

Body Control Pilates

Future Fit Training

Health and Fitness Education (HFE)

Pilates Foundation

Pilates Teacher Association

Pilates Union

One Comment to “Работа като пилатес учител”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *