Ранно пенсиониране

Ранното пенсиониране може да ви звучи като добра идея, но е важно да знаете плюсовете и минусите за него. Отделете си време да проучите всичко около ранното пенсиониране и да прецените дали си струва.

money-cash-coins-gbp-pounds-uk-700x4503Според вас може да има хиляди добри причини да се пенсионирате по-рано. Това е добра опция в случай, че не харесвате работата си, искате да промените стила си на живот или мислите, че ранното пенсиониране би е отразило добре на здравето ви. Каквито и да са причините, добре е да знаете и добрите и лошите страни на ранното пенсиониране. А две от неприятните неща при ранно пенсиониране са:

  • Получавате по-малка пенсия – най-вероятно ще получавате по-малка пенсия, освен в случаите, когато работодателят ви е предложил добър пенсионен пакет.
  • Нямате право на държавна пенсия веднага. Обикновено най-ранната възраст за получаване на пенсия е 55 години, но нямате право на частта от пенсията, която ви се изплаща от държавата, докато не достигнете средата на 60-те си години.

За да прецените дали ще е удачно за вас да се пенсионирате рано, трябва да направите оценка на това. Може да си представяте да прекарвате времето си в пътувания или повече време със семейството, но преценете и това с какви средства ще разполагате.

Помислете освен пенсията дали ще имате някакви други доходи – от работа почасово, от спестявания или от допълнително пенсионно осигуряване.

За да си помогнете в това, можете да питате работодателя си каква пенсия бихте вземали, ако се пенсионирате по-рано. Преценете каква пенсия бихте получавали, ако сте работили и на друго място или сте спестили за допълнително пенсионно осигуряване.  Ако се решили да си закупите годишни права или ще получавате пенсия от дефинирани плащания, пресметнете колко ще бъде дохода ви в такъв случай.

32345db800000578-0-image-m-16_1458039124959Калкулирайте вашите финансови задължения и регулярни разходи

Когато не ходите на работа всеки ден, вашите разходи се променят. Например, разходите за пътуване и храна навън биха спаднали, докато разходите ви за комунални услуги биха се покачили. Не забравяйте, че когато не сте на работа, вече няма да ползвате някои преференции, които сте ползвали, докато сте били на работа – служебна кола, застраховка, изхранване.

Проверете кога ще можете да получавате държавната си пенсия

Възрастта за пенсиониране  се покачва. В момента (2016г.) за мъжете тя е 65 и ще се покачи до 66 през 2020, а за жените е 62 и постепенно ще достигне 66 до 2018 година.

Периодично пенсиониране

Много хора харесват този вид пенсиониране, без да напускат работата си изведнъж. На някои места това е възможно. А можете да се пенсионирате, а след това да си потърсите работа почасово някъде на друго място.

Каквото и да решите, преценете добре за себе си, а ако не можете да вземете решение, можете да се срещнете с финансов съветник преди да предприемете стъпки за важни решения.

16 Comments to “Ранно пенсиониране”

  1. Ao tirar fotos com um telefone celular ou tablet, você precisa ativar a função de serviço de posicionamento GPS do dispositivo, caso contrário, o telefone celular não pode ser posicionado.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *