Референцията при започването на работа във Великобритания – ако нямаме такава от предишен британски работодател? (втора част)

Референцията при започването на работа във Великобритания – ако нямаме такава от предишен британски работодател? (втора част)Евелина Средовска,
www.thebestjobever.co.uk

Преди окончателно да сте подписали договора ви за работата, за която сте кандидатствали, работодателят проверява препоръките ви. В идеалния случай се искат препоръки от последните две компании, за които сте работили. Ако не можете да ги осигурите, тогава можете да ги потърсите от други места.

Какво става обаче, ако изискват референции от предишен британски работодател?

Има няколко варианта за действие:

1. Ако преди това сте работили като self-employed, да намерите препоръка е възможно най-лесното нещо. Просто се обърнете към някой от вашите клиенти (или който и да е било друг, за когото сте извършили някакъв вид дейност и е останал доволен) и го помолете да ви препоръча.

2. Ако нямате никакъв опит в UK, тогава можете да започнете с доброволчески труд към благотворително дружество (примерно Oxfam, Age UK, British Heart Foundation, Emmaus, Barnardo’s). Ако поработите там, дори и за кратък период от време, ще можете да поискате референция. Имайте предвид обаче, че кандидатстването за voluntary work понякога се оказва толкова трудно, колкото и за нормално работно място. Затова пригответе своето CV и мотивационно писмо добре и споменете защо искате да работите за тях. Много е важно да демонстрирате истинското си желание да помогнете за каузата.

3. Друг метод да си набавите препоръки е, ако започнете да работите за някоя агенция. Трябва обаче тя да е Employment Agency, а не Recruitment Agency. Разликата е в това, че когато работите за Employment Agency, договорът, който подписвате, е за работа към агенцията, т.е. вашият работодател е агенцията. Recruitment Agency е случаят, когато агенцията ви търси работа, а вашият договор е директно към работодателя, а не към агенцията. Когато имате договор към агенцията, тогава можете да поискате препоръка директно от тях. Споменатото по-горе се отнася предимно за краткосрочни (временни) договори.

4. Ако не желаете да започвате на временен договор, а сте се записали на колеж или някоя друга образователна институция, за да учите, тогава можете да помолите вашия преподавател да ви даде препоръка. Това също е от значение, тъй като препоръката от преподавател е предимно фокусирана на държанието ви и на вашето отношение към работата като цяло.

5. Представете се отлично на интервюто – ако успеете така да захласнете своите интервюиращи, има и малка вероятност те да не тръгнат да проверяват препоръки (особено ако компанията е по-малка). Досега на мен са ми искали препоръки само на едно място (сегашната ми позиция) и при това даже не са ги проверявали, както се изясни по-късно.

6. Друг (доста краен) случай е, когато ви предложат работата, но не разполагате с препоръки, просто да поговорите директно с отдела по човешки ресурси (HR Department) към новата компания. Обяснете им какво е положението – това е първата ви работа във Великобритания, работили сте някъде и сега никой от вашите колеги не е в тази компания. Компанията е била ликвидирана, или която и да е друга валидна причина. Най-важното е да сте честни относно ситуацията. Вижте какво ще ви кажат, защото понякога точно хората от този отдел биха ви дали най-добрия съвет.

7. Ако случайно работите с някого като мен – Employment and Enterprise Advisor, вие можете да помолите и този човек за препоръка. Хората на тази позиция също дават постоянно препоръки на своите клиенти, защото знаят какво те могат да правят, следят дали идват навреме за техните часове и наблюдават уменията им.

Препоръките могат да са изготвени в писмен вид (официално писмо, описващо колко сте добри в работата си) или да съдържат само името, адреса, телефонния номер и e-mail на вашия референт.

Препоръки могат да се изискват и във формата на въпросник, който трябва да бъде попълнен от предишния работодател и изпратен обратно на потенциалния нов такъв.

Когато давате името и телефонния номер на човека, който ви е референт, винаги предварително го предупреждавайте, за да може да очаква обаждането и да бъде предварително подготвен за него.

Източник: в. “БГБен”

7 Comments to “Референцията при започването на работа във Великобритания – ако нямаме такава от предишен британски работодател? (втора част)”

 1. [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom]скликивание рекламы конкурентов[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#1]скликивание рекламы конкурентов[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#2]https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#3]защита от склика[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#4]яндекс директ скликивание[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#5]скликать яндекс директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#6]склик директа[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#7]https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#8]защита от скликивания в директе[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#9]защита от скликивания в яндекс директ[/url].

 2. [url=https://www.rohitab.com/discuss/user/2143512-andy43/]vc.ru[/url].
  [url=https://about.me/andy_andy]vc.ru[/url].
  [url=https://band.us/band/94470569]vc.ru[/url].
  [url=https://www.walkscore.com/people/322913111204/andy]vc.ru[/url].
  [url=http://www.askmap.net/location/6874106/andy/andy]vc.ru[/url].
  [url=https://worldcosplay.net/member/1746756]vc.ru[/url].
  [url=https://www.credly.com/users/andy-andy.eaa772e7/badges]vc.ru[/url].
  [url=https://mecabricks.com/en/user/andyandy]vc.ru[/url].
  [url=https://www.quia.com/profiles/anandy168]vc.ru[/url].
  [url=https://velog.io/@andy43/posts]vc.ru[/url].
  [url=https://www.storeboard.com/andy]vc.ru[/url].
  [url=https://myapple.pl/users/441780-andy3]vc.ru[/url].
  [url=https://anyflip.com/homepage/dgkcd]vc.ru[/url].
  [url=https://www.furaffinity.net/user/andy32]vc.ru[/url].
  [url=https://guides.co/a/andy-andy]vc.ru[/url].
  [url=https://thefeedfeed.com/kohlrabi8993]vc.ru[/url].
  [url=https://camp-fire.jp/profile/andy43]vc.ru[/url].
  [url=https://www.viewbug.com/member/andy_0403]vc.ru[/url].
  [url=https://app.roll20.net/users/13178306/andy-a]vc.ru[/url].
  [url=https://www.openstreetmap.org/user/andy435]vc.ru[/url].
  [url=https://www.bestadsontv.com/profile/461137/andy-andy]vc.ru[/url].
  [url=https://tupalo.com/en/users/6481968]vc.ru[/url].
  [url=https://velog.io/@andy43/posts]vc.ru[/url].
  [url=https://www.adpost.com/u/a79346392/]vc.ru[/url].
  [url=https://experiment.com/users/aandy7]vc.ru[/url].
  [url=https://www.sandiegoreader.com/users/andyandy/]vc.ru[/url].
  [url=http://hawkee.com/profile/6515944/]vc.ru[/url].
  [url=https://app.roll20.net/users/13178306/andy-a]vc.ru[/url].
  [url=https://codepen.io/Andy-the-scripter]vc.ru[/url].
  [url=https://www.longisland.com/profile/andy43]vc.ru[/url].
  [url=https://www.intensedebate.com/people/andy35654]vc.ru[/url].
  [url=https://www.bark.com/en/gb/company/andy/d80Mw/]vc.ru[/url].

 3. [url=https://mostep.ru]Теплицы из поликарбоната цены отзывы[/url].
  [url=https://mostep.ru/]Теплицы от производителя нижегородская область[/url].
  [url=https://mostep.ru/#1]Теплица с доставкой от производителя цена[/url].
  [url=https://mostep.ru/#2]Теплицы производители скидки[/url].
  [url=https://mostep.ru/#3]Теплица с доставкой и установкой[/url].
  [url=https://mostep.ru/#4]Теплица из поликарбоната цена[/url].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *