Сватбен агент – работата, която можете да започнете със стартов капитал под £ 5 000

Какво е нужно, за да работите като сватбен агент? По принцип хората, които решават да се занимават с такъв бизнес са креативни личности. В същото време да бъдеш сватбен агент изисква много добро планиране и организация. За да бъде Големият ден наистина неповторим, сватбеният агент трябва да подготви всичко, винаги да има план Б и никога да не оставя нищо на случайността.

wedding 2Трябва да се предвиди времето, броя и вида на гостите, да им се изпратят покани навреме, да се помисли как ще бъдат настанени, за да им бъде комфортно, каква ще е музиката, къде ще е събитието, трябва да се помисли за кетъринга, украсата, забавленията за децата…

Колко ще ви струва да започнете?

За да започнете работа като тази, не е нужно да имате огромен стартов капитал. Доста хора дори работят това от уюта на собственият си дом. Това ви спестява разход за офис.

Това, което наистина ще ви е нужно е хубав уебсайт. В зависимост от дизайна, цените за уебсайт могат да бъдат около £500 – £800. От друга страна, има хора, които могат сами да си създадат сайт, а има и достатъчно онлайн платформи, които да се използват, като по този начин можете да спестите от разход за сайт.

Ако никога не сте планирали сватба, можете да посетите специален курс за сватбен агент, като цената е около £600, а продължителността е само един уикенд.

valentines-day-wedding-25Освен това ще ви трябва задължително добър компютър, принтер, дигитален фотоапарат. Отделете пари и за реклама, тъй като постоянно изникват нови сватбени агенции и може би ще трябва да рекламирате името си. Цените за реклама варират според това къде и как рекламирате, но цена за една цяла страница в национално издание ще ви струва поне около £1000. Друг начин за реклама е да организирате сватбата на приятел (или вашата собствена!). добрата организация се вижда веднага, така че от това може да си докарате няколко нови клиента.

Добре е, ако станете член на някоя от асоциациите в бранша. Това ще доведе до по-бързо утвърждаване на името ви и съответно повече клиенти.

Колко можете да спечелите?

Ще ви бъде трудно, докато утвърдите името си. В началото може да печелите около £ 16 000 –  £ 20 000 годишно, в зависимост от това колко и как взимате вашата комисионна, дали е процент от заделеният бюджет на двойката, почасово или обща цена за организацията на сватбата. Може да минат година или две, докато ви научат. Така или иначе ако си вършите работата качествено и продължите, въпреки трудностите, ще имате успех и можете да печелите добри пари впоследствие.

Лични умения, които са ви нужни

wedding-day-valeria-e-pierluigi-L-3JYoHAТрябва да отделите нужното внимание на всеки клиент. Отнасяйте се с всяка сватба сякаш тя е вашата собствена. Ако обичате работата си и сте всеотдайни, нищо от това, с което се занимавате няма да ви тежи.

Постепенно ще завържете и нови контакти с различни обслужващи фирми и с течение на времето работата ви ще става все по-лесна, тъй като ще знаете кой как работи и точно от какво имате нужда за дадена сватба.

Освен това ако обърнете нужното внимание на всяка двойка, която ви наема, ще можете да разберете тяхното собствено виждане за това, как да бъде проведена сватбата им и ще ви бъде по-лесно да вземете някои решения относно организацията. А едни доволни клиенти водят още десет след себе си!

За да покажете професионализъм, проявете търпение. Понякога може да попаднете на клиенти, чиито схващания са твърде различни от вашите. Чуйте техните искания, разгадайте доколко и те са съгласни да чуят вашите препоръки и организирайте една страхотна сватба. Колкото по-добри са вашите комуникативни умения, толкова по-голям успех ще имате.

Топ съвети

Пристъпвайте към всеки проект със страст и мотивация.

Бъдете упорити – организирането на сватби е обаятелно, но също така изисква много работа.

Създайте си добра мрежа, с която да работите – ако трябва, организирайте всеки ваш приятел или член на семейството, а още по-хубаво е ако техният бизнес е по някакъв начин свързан с вашият. Например, ако сестра ви има фирма за шиене на сватбени рокли или брат ви се занимава с ресторантьорство.

 

16 Comments to “Сватбен агент – работата, която можете да започнете със стартов капитал под £ 5 000”

  1. Skąd mam wiedzieć, z kim mój mąż lub żona rozmawia na WhatsApp, to już szukasz najlepszego rozwiązania. Podsłuchiwanie przez telefon jest znacznie łatwiejsze, niż myślisz. Pierwszą rzeczą do zainstalowania aplikacji szpiegowskiej w telefonie jest uzyskanie telefonu docelowego.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *