Нещата, които нямат място в автобиографията ви

Нещата, които нямат място в автобиографията виКогато става дума за писане на автобиография, всеки от нас се стреми да се представи във възможно най-добра светлина и да изтъкне своите умения и качества. Често обаче, в желанието си да се покажем като изключителни и специални, допускаме редица грешки, чрез които постигаме обратен ефект.

Преди всичко запомнете, че автобиографията ви трябва да съдържа най-важните неща, свързани с работата за която кандидатствате – необходими умения, които вие притежавате и предишен опит на същата или подобна позиция. Всяка несъществена информация заема ценно пространство и в повечето случаи е напълно излишна. Нещо повече, несъщественото е не просто излишно – то е вредно.

Ето и нещата, които нямат място в автобиографията ви и които трябва да се постараете да избягвате, когато я пишете:

Прилагателни

Използването на прилагателни, за да опишете себе си не е препоръчително, тъй като така показвате нескромност или по-лошо – надценявате се.

Вместо прилагателни, използвайте глаголи. Използвайте минало време и говорете в първо лице, например: „създадох, постигнах, организирах, ръководих, инициирах” и т.н.

По този начин ще направите CV-то си по-достоверно, по-обективно, по-въздействащо и в крайна сметка по-убедително.

Странни или ненужни за дадената позиция умения и интереси

Занимавате се непрофесионално с фокуси? Или пък прекарвате много време в клуба по стрелба? Това е чудесно, но освен ако не сте се кандидатствали за работа в някой цирк или пък за въоръжена охрана, подобни умения и интереси не е нужно да бъдат споменавани.

Вместо това включете само нещата, за които сте сигурни, че ще са ви от полза на даденото работно място.

Писане в трето лице

Най-бързият начин да ви помислят за надут самохвалко е като напишете автобиографията си в трето лице, например “Джон (вие) събра повече от 70 хиляди паунда за организацията.”  Звучи абсурдно, нали? Именно затова винаги съставяйте автобиографията си в първо лице.

Използване на настоящ служебен имейл адрес

Нищо не показва по-ясно, че си търсите работа докато все още работите, колкото използването на настоящ служебен имейл адрес. Освен ако не сте собственик на компанията, ползването на служебен имейл адрес е много лош избор. Вместо това въведете вашата лична електронна поща, а ако нямате такава – направете си, няма да ви отнеме повече от няколко минути.

Използване на редки думи и изрази

Използването на думи, които са рядко употребявани в разговорния език едва ли ще ви направи да  изглеждате по-умни, а тъкмо обратното.

Преди да напишете някоя странна дума, първо се запитайте дали бихте използвали точно нея и в реалния живот, в разговор с някого? Ако откриете думи или изрази, които не бихте казали по принцип, по-добре ги променете – бъдете себе си.

Споменаване на маловажна работа от преди години

Това, че съставяте автобиография не значи, че трябва да впишете в нея целия си професионален опит. Не е нужно да споменавате длъжност, която сте заемали преди години или какво сте работили като ученик, за да припечелвате, освен ако не е нещо, което е от жизненоважно значение за позицията, за която кандидатствате.

Вместо това наблегнете на тези ваши бивши работни позиции, които биха ви били от полза и в тази, за която се борите.

Лъжи

Често, в желанието си да впечатлят работодателите, хората добавят всякаква невярна информация в своята автобиография. Това обаче, може да ви изиграе лоша шега. Представете си, че интервюиращия реши да провери фактите и разбере, че сте излъгали – не само, че няма да впечатлите никого, но и е много вероятно да ви откажат работата.

Вместо това добавете различни сертификати, които притежавате или пък диплом за завършен курс например. Каквото и да правите, бъдете искрени и не лъжете.

Съставянето на автобиография може да бъде трудно. Хората са склонни да бъдат доста привързани към нещата, които са правили или с които са се занимавали професионално. Ако обаче наистина искате дадена работа, забравете за излишните подробности и бъдете кратки, ясни, конкретни и честни.

One Comment to “Нещата, които нямат място в автобиографията ви”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *