Седем стъпки, които трябва да направите преди да започнете собствен бизнес

Седем стъпки, които трябва да направите преди да започнете собствен бизнесИмате добра бизнес идея, за която предполагате, че ще ви донесе пари, но нямате представа откъде да започнете? Всяко начало е трудно, а започването на нов бизнес е като изкачването на планина – отдолу ви се струва тежко и дълго, но след всяка крачка виждате, че се доближавате все повече до върха, докато накрая не го изкачите. Ако знаете какво правите и вършите нещата стъпка по стъпка, бизнесът ви не само, че ще стартира, но шансовете да потръгне ще са много по-големи.

Ето и кои са първите седем стъпки, които трябва да изминете:

 1. Проучете пазара

Направете пазарно проучване, за да сте сигурни, че идеята ви е актуална и печеливша. Ако вече имате конкуренция, преценете дали можете да я победите по един или друг начин. Не бързайте да се хвърляте в дълбокото, освен ако не сте проучили добре всичко и не сте поне малко сигурни, че ще имате успех.

 1. Преценете коя бизнес структура е най-подходяща за вас

За да имате собствен бизнес ще ви се наложи да регистрирате и фирма. Тук имате няколко възможности – едноличен търговец (sole trader) или пък да споделите идеите си и да си намерите съдружник, с когото да регистрирате дружество с ограничена отговорност (limited company).

 1. Направете си бизнес план

Не бихте започнали да строите къща без архитектурен план, нали? Същото е и при започването на нов бизнес. Направете си бизнес план, а ако не знаете какво правите, просто наемете професионалист, който да ви го изготви. Така след това ще знаете какво правите, накъде отивате и какво може да очаквате.

 1. Изберете подходящо име за фирмата си

Името на фирмата и бизнесът ви е от решаващо значение за това дали ще потръгне. Заложете на лесно за запомняне име.  Най-важното тук е да не допускате грешката да доближите името си до такова на ваш пряк конкурент. Тази грешка може да доведе до отлив на клиенти и съдебни дела, от които ще изгубите пари и дори може да фалирате.

 1. Направете си фирмено лого

Фирменото лого е другото нещо, освен името ви, с което клиентите ще ви запомнят. Заложете на семпло, но красиво лого. Тук най-важното е то да хваща около и да бъде лесно за запомняне. Ако не можете да си изработите сами логото, наемете професионалист. Отново не допускайте грешката да копирате или правите лого, подобно на това на конкурентна фирма.

 1. Направете си фирмен уебсайт

След като името и логото на фирмата ви е готово, следващата стъпка е да си направите уебсайт. Отново, ако нямате достатъчно познания, просто потърсете услугите на професионалист. Регистрирайте домейн със същото име, а ако е заето, заложете на най-близкото до него. Ако сайтът ще се прави от професионалист, вероятно ще знае какви секции и информация да сложи в него, но въпреки това и вашето мнение ще е от значение. За да бъде то адекватно, разгледайте сайтовете на конкурентни фирми и преценете какво ще заимствате от тях и какво им липсва, за да го добавите във вашия.

 1. Приведете финансите си в ред

Направете разчет на финансите си. Според бизнес плана пригответе началния капитал необходим за откриването и старта на фирмата. Препоръчително е да си наемете и счетоводител, за да избегнете излишни финансови проблеми и главоболия, поне в началото докато свикнете сами да водите сметките си.

Присъединете се към Фейсбук групата ни, за да научавате нови и полезни неща свързани с работата и кариерното развитие.

9 Comments to “Седем стъпки, които трябва да направите преди да започнете собствен бизнес”

 1. Pingback: meritking
 2. Pingback: meritking
 3. Pingback: meritking
 4. Pingback: meritking
 5. Pingback: kingroyal
 6. Pingback: kingroyal
 7. Pingback: grandpashabet
 8. Pingback: meritking
 9. Pingback: fuck google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *