Седем съвета за по-добра фирмена култура, която ще донесе повече успехи на бизнеса ви

Седем съвета за по-добра фирмена култура, която ще донесе повече успехи на бизнеса виДо колко важна всъщност е фирмената култура и с какво я свързват повечето бизнесмени? Добрата фирмена култура може да донесе много повече успехи на бизнеса и не е задължително тя да се изразява във всякакви глезотии за служителите, като фитнес, стая за релакс, сауна и джакузи и т.н. както повечето предприемачи смятат.

За да бъде успешен вашият бизнес и да продължи да се развива, добрата фирмена култура е от съществено значение. Ако все пак не знаете как да я създадете или подобрите, в тази статия ще ви предложим седем съвета, които ще ви помогнат да го постигнете.

  1. Доверявайте се на служителите си

Доверието между вас и подчинените ви е много важно, ако искате бизнесът ви да се радва на успехи. Но не  забравяйте, че връзката е двустранна – не е достатъчно само служителите ви да ви се доверяват – трябва и вие да им отвръщате със същото. Ако се държите като надзорник, който прави постоянни проверки и забележки, то вие няма да успеете да изградите атмосфера на доверие със служителите си.

  1. Дайте възможност на подчинените си да се опознаят

Хората трудно могат да си имат доверие, ако не се познават добре. Затова от време на време организирайте тиймбилдинги, фирмени събирания и инициативи, за да могат служителите ви да се опознаят по-добре, но извън офис средата.

  1. Осигурете хубава работна среда на служителите си

Стерилните стаи с бели стени и бюра не са много красива и вдъхновяваща работна среда. Подобна обстановка трудно би могла да подейства като творчески на когото и да било. Затова се опитайте да създадете по-интересна и модерна работна среда за своите подчинени. Създавайки една иновативна обстановка в офиса, вие ще привлечете този тип хора, които ценят дизайна и новите технологии.

  1. Осигурете социални придобивки на подчинените си

Всеки човек обича да се отнасят по-специално към него. Ако не можете да си позволите прекалено скъпи социални придобивки, заложете на доказалите се – смартфони или таблети, безплатна храна и напитки, периодични здравни прегледи, карта за фитнес, купони за храна, парични бонуси  и т.н. Осигурявайки подобни придобивки на подчинените си те ще бъдат по-предразположени и мотивирани да работят за вас и изобщо ще се чувстват по-добре когато са на работното си място.

  1. Не наемайте гадняри и интриганти

Ако искате да създадете една приятна и приятелска атмосфера във фирмата, дръжте настрана хората, които създават проблеми и интриги, които напрягат обстановката с мърморене или се държат надменно с другите. Ако даден служител не се вписва във фирмената култура – по-добре се разделете с него, за да не ви напуснат други ценни служители. Повечето хора са отборни играчи, но ако някой в отбора е твърде голям индивидуалист – може би мястото му е другаде.

  1. Насърчавайте кариерното развитие на подчинените си

Всеки човек има нужда от окуражаване и потупване по рамото. Всеки би искал да израсне в кариерата, а идеите му да бъдат изслушани и оценени. Няма човек, който мечтае да работи на една и съща позиция цял живот. Намирайте по малко време за хората си, окуражавайте ги, говорете с тях, обмисляйте варианти за кариерното им израстване при вас или поне за периодични повишения на заплатата, дори и да са минимални.

  1. Общувайте с хората си

Това го засегнахме вече по-горе, но ще го споменем пак, защото е много важно ако искате да имате успешен бизнес – просто е задължително да общувате със служителите си. Ако не сте доволен от работата на даден свой подчинен, той трябва да го знае, а не само да го подозира. Ако той знае какво точно не одобрявате в работата му, той ще се постарае да се подобри. Не забравяйте, че вашият екип, а не вашият продукт, всъщност ви докарва печалба.

Присъединете се към Фейсбук групата ни, за да научавате нови и полезни неща свързани с работата и кариерното развитие.

One Comment to “Седем съвета за по-добра фирмена култура, която ще донесе повече успехи на бизнеса ви”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *