Стажантски права и заплащане

Правата на стажантите зависят от това какъв трудов статут имат те в компанията, в която стажуват. Ако се водят като работници или служители имат съответните права по закон, като например право да получават минималната работна заплата.

Хората често стажуват с цел да бъдат взети на работа в компанията след определен период от време или просто за да добият нужния стаж, който да им помогне за по-добро кариерно развитие. Правата, които имате като стажант зависят от това като какъв се водите в компанията, в която стажувате:

 • Доброволец;
 • Работник;
 • Служител.

Ако вършите нормална работа, която върши всеки друг служител в компанията и получавате парично възнаграждение затова, значи вие може да се класифицирате като работник и да имате право на всичко, което получават останалите служители.

Право на минимална работна заплата

Имате право да получавате поне минималната работна заплата, ако се водите като работник или служител в компанията, в която стажувате. В такъв случай работодателят ви трябва да ви изплаща сума равна или по-висока от минималната работна заплата, определена със закон. Ако вършите работа като всеки друг служител в компанията, но не получавате минималната работна заплата, можете да подадете жалба, освен ако не сте подписали споразумение, в което сте се съгласили да работите доброволно в компанията.

Ако работодателят ви ви е обещал да получите работа в компанията му след като стажът ви приключи, то в такъв случай вие се водите като работник и трябва да получавате поне минимална работна заплата ежемесечно.

Случаи когато нямате право на минимална работна заплата:

 • Ако сте ученик или студент и трябва да стажувате като част от учебния ви план;
 • Ако сте ученик и сте под 16 годишна възраст;
 • Ако стажувате доброволно или за благотворителна организация;
 • Ако стажуването ви се състои само от наблюдение на работния процес и не извършвате никаква работа.

Подаване на жалба

За да подадете жалба или да потърсите съвет и помощ може да се свържете с Pay and Work Rights Helpline на номер 0800 917 2368, всеки делничен ден от 08:00 до 20:00 часа и в събота от 09:00 до 13:00 часа.

4 Comments to “Стажантски права и заплащане”

 1. [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom]скликивание рекламы яндекс[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#1]скликать яндекс директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#2]как скликивать рекламу конкурентов в яндекс[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#3]https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#4]склик директа[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#5]яндекс директ скликивание[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#6]защита от скликивания яндекс директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#7]скликивание рекламы директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#8]скликивание яндекс[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#9]защита от скликивания[/url].

 2. [url=http://coffeet.ru/raznoe/remont-xolodilnikov-v-shhelkovo.html]Левша Мастер холодильника на дом[/url].
  [url=https://vyborremont.ru/store/levsha-remont179/]levsha Как отремонтировать холодильник[/url].
  [url=http://vnoginske.ru/12422-remont-xolodilnikov-v-noginske.html]levsha-remont.ru Ремонт холодильников на дому с выездом[/url].
  [url=https://chudetstvo.ru/stati/zhilyo-i-byt/17626-holodilnik-remontirovat-nelzya-kupit.html]Ремонт холодильников с выездом Левша[/url].
  [url=http://trisovi.ru/remont-holodilnikov-indezit/]Холодильник ремонт цена Левша Ремонт[/url].
  [url=http://vnoginske.ru/12422-remont-xolodilnikov-v-noginske.html]Мастер холодильника на дом levsha-remont[/url].
  [url=https://www.sergiev-posad.ru/useful/?id=14355]Ремонт холодильников с выездом[/url].
  [url=https://bashny.net/admin/2018/03/11/remont-holodilnikov-na-domu-obzor-preimuschestv-udobnogo-servisa.html]Ремонт холодильников toshiba[/url].
  [url=http://servicelocator.ru/perestal-rabotat-morozilnik/]Цены на ремонт холодильников на дому[/url].
  [url=http://vnoginske.ru/12422-remont-xolodilnikov-v-noginske.html]Починка холодильника на дому[/url].

 3. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources
  back to your blog? My blog is in the very same area of interest as yours and my visitors would truly benefit from a lot
  of the information you present here. Please let me know if this ok
  with you. Thanks a lot!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *