Стартиране на куриерска фирма

На пръв поглед стартирането и работата на куриерските компании изглежда лесна – просто пренасят стоки от тук до там. Всичко, от което се нуждаят е един бус и телефон. Трудната част е да се задържат на пазара при наличието на толкова много куриерски компании. Но дори и малка компания изисква необходимите знания и умения. Според проучване, направено през миналата 2015 година, едва една трета от новите куриерски компании остават на пазара за повече от 2-3 години.

Куриерската фирма може да работи в рамките на града, като за целта може да се използват велосипеди и мотопеди, или да работи в по-широки граници, като за целта се използват големи машини, като бусове и камиони.

Urban-birds-11За се оптимизира бизнеса, добре е да има хора, с които да работите. Ако те работят като самонаети лица при вас, ще бъде тяхна отговорността да работят със свое оборудване и свои превозни средства. По този начин бизнеса може да бъде ръководен от домашен офис в началото.

Повечето хора, които започват този бизнес са добре запознати с работата и най-вероятно са работили за някой преди това. Те познават пазара и могат да преценят адекватно кое колко ще им струва, за да си направят сметката кое им е изгодно.

За доброто развитие на фирмата трябва да се установят добри взаимоотношения с конкуренцията, защото понякога се налага и е по-изгодно да се работи заедно с други куриерски фирми. Ако се случи така, че да не можете да вземете дадена работа, но не искате да отказвате на клиентите си, добре е да има колеги, на които можете да разчитате да ви помогнат.

Доброто отношение към клиентите и служителите е от голямо значение – най-добрата реклама е тази, която се предава от уста на уста, а това става от доволни клиенти, обслужени от спокойни и приветливи служители.

За да се започне бизнес с доставки, както и при всеки друг бизнес, е добре да се направи проучване. Дори и да познавате тази област, направете проучване в района, в който мислите да работите. Погледнете какви цени предлага конкуренцията за дадените услуги, това ще ви даде идея за цените, които вие може да установите за вашият бизнес.

Добре е да си определите цветове на фирмата и да си измислите лого и да облечете своите служители в дрехи с логото на тях.

Относно служителите – най-изгодно е да се работи със самонаети лица. Това означава, че те ще управляват свои собствени превозни средства, което ви освобождава от  това да търсите място за техните велосипеди или паркинг за автомобилите. Намирането на подходящи служители, на които може да се разчита, е важен фактор.

Помещение

Можете да започнете работа в домашен офис, като не забравяте, че ще ви е нужно малко повече място за паркиране пред дома ви.

Реклама

Ако сте с ограничен бюджет в началото, както повечето хора, стартиращи бизнес, рекламата може да бъде най-голямото ви главоболие, но трябва да рекламирате, за да ви научат клиентите. Един от начините за реклама е да отпечатате малък флаер с цветовете и логото на фирмата, както и с примерни цени за част от услугите на гърба, които ще ориентират хората за това, което предлагате. След това оставете малко флаери в районните магазини, пъбове, в библиотек615080-storage-and-distribution-services-uk-channel-islands--irish-republic-ase-courier-services-ltd-courier-serviceата, по фризьорските салони, салоните за преподаване на бойни изкуства, йога или танци и други места, които се посещават от много хора. Добра идея е да рекламирате и в социалните мрежи, а ако имате възможност и в Yellow Pages. И в крайна сметка, ако служителите ви имат добра организация и си вършите работата добре, най-добрата реклама ще дойде от доволните клиенти.

Права и задължения на куриерските фирми

По принцип няма строго определени правила, които трябва да се следват, но е добре да застраховате бизнеса си, както и да спазвате закона за здраве и безопасност на работата.

Добре е застраховката, която правите да включва застраховане на стоките на клиента по време на превоз, по този начин и клиентите, и вие ще бъдете по-спокойни. Общо взето различните компании предлагат различни цени, но за застраховка на бизнес с ванове и велосипеди, тя може да ви струва около £2,000 годишно. За по-точна информация и актуални цени на всякакви видове застраховки, можете да пишете на и-мейл [email protected] или да погледнете в този сайт, където всичко е обяснено ясно на български.

Освен това добре е да направите обща гражданска застраховка и застраховка на служителите си, ако те не са самонаети. Ако фирмата ви работи с мотоциклетисти – те трябва да са снабдени с подходящо облекло и шлемове. Трябва да се спазва и условието, при което велосипедистите трябва да имат 15 минутна почивка на два часа, както и работния ден може да е с продължителност не повече от 10 часа.

Разходи и приходи

При куриерския бизнес не се налага закупуването на някаква стока. Тук заплатите са процент от пратките, които са разнесени, така че най-важното е добрата реклама и добрата организация. За да имате постоянни доходи, трябва да имате постоянно поръчки. Разбира се има пикови дни от седмицата, както и сезонна натовареност. Обикновено петъците са много натоварени, както и периодите в годината около големи празници, а през другото време бизнеса може да е по-спокоен.

В началото на стартирането на фирмата е нормално работата да е по-малко, но в крайна сметка добрата работа и добрите отзиви за фирмата могат да ви изстрелят много напред в много кратки срокове.

Важно в бизнеса е да се внимава и да се спазват определените правила. Отговорностите на куриерските фирми включват:

 • Всички превозни средства да са застраховани и лицензирани, както и надеждни за придвижване по пътищата
 • Трябва да се установят реалистични срокове за изпълнение на поръчката, така че да не се налага куриерите да работят по-дълго от определеното от закона време
 • Доставката на стоки да изключва пренос на опасни товари
 • Да се водят записloi-ich-cua-dich-vu-chuyen-phat-nhanh-quoc-teи и да се правят регулярни проверки за спазване на правилата
 • Да се работи с надеждни и проверени служители
 • Дрехите, които се предоставят на служителите да бъдат комфортни за работата
 • Да се забрани употребата на мобилни телефони по време на движение

Отговорностите на водачите са:

 • Да имат валиден лиценз за управление (шофьорска книжка), валиден годишен технически преглед, валидна застраховка, покриваща работата като куриер. Велосипедистите би следвало да спазват всички правила за движение по пътищата.
 • Неопитните водачи трябва да получат допълнително обучение, преди да бъдат допуснати да работят
 • Никога да не шофират под влиянието на алкохол или упойващи вещества, както и да не ползват мобилния си телефон по време на шофиране
 • Велосипедистите трябва да имат светлини, които да използват, звънец и шлем по определения стандарт
 • Велосипедистите не би следвало да карат в пешеходните зони.

Топ съвети

 1. Имиджа е много важен – униформи в ярки цветове с големи, ясни и запомнящи се надписи, както и надписи по превозните средства, дават големи шансове за запомняне на фирмата
 2. Познаването на конкуренцията като цени, услуги и работно време, помага за успешната съвместна работа
 3. Намирането на подходяща ниша – дори в пренаселен пазар винаги има място за нещо ново и различно
 4. Правилно намиране на места за паркиране – за велосипедистите хубаво място е центъра на града, а за шофьорите на автомобили – удобен паркинг
 5. Познаването на правата и задълженията – както от страна на управителя, така и от страна на служителите – е от първостепенна важност
 6. Отношението към служителите и много важно – ако управителя се отнася добре към тях, те ще бъдат приветливото лице на фирмата
 7. Без „празни“ курсове – организирането на превоза трябва да бъде и в двете посоки с „пълна кола“
 8. Оборота е от ключово значение
 9. Репутацията е много важна – рекламата от уста на уста е най-добрата реклама

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *