Техники за успешно представяне на интервю с британски работодател – вашите отговори

Техники за успешно представяне на интервю с британски работодател - визия и език на тялотоЕвелина Средовска,

www.thebestjobever.co.uk

Преди да отидем на интервю, трябва да се подготвим добре с информация за компанията и за работната позиция, за която кандидатстваме. По принцип повечето компании използват стандартен набор от въпроси, които до голяма степен можем да „налучкаме“ предварително с готови отговори. Като цяло въпросите се разделят на няколко вида: стандартни (понякога се използват за „подгряващи‘), такива, които изискват от нас да дадем конкретен пример от предишен опит (competencybased interview questions), и тези, които са от интерес за  отдела по човешки ресурси (въпроси от типа „Планирате ли почивка?“, „Какво заплащане очаквате?“, „Колко дена през миналата година сте боледували?“ и т.н.

Примери за стандартни въпроси за интервю са:

 1. Tell me about yourself? – Отговорът ви трябва да е изцяло професионално насочен, т.е. трябва да говорите за опита, който имате и който е свързан с позицията, за която сте на интервю. Добре е да допълните отговора си с информация за вашето образование и за уменията, които притежавате и ще са ви от полза в работата.
 2. Why do you want to work for this organisation? – Тук въпросът, който ви задават, всъщност е дали сте направили проучване и какво знаете за компанията. Прочетете уебсайта им и научете за някои проекти, върху които работят (за целта прочетете „Vision and Mission Statement“ от уебсайта им).
 3. What are your strengths and weaknesses? – Когато изброявате вашите силни страни, помислете всъщност какво се изисква от вас на работния пост – дали трябва да разбирате от компютри и да сте много организирани, или трябва да сте приказливи и да можете да обслужвате клиенти? Каквото и да кажете, мислете си за това, какво точно иска да чуе работодателят ви. Относно слабите ви страни – можете да кажете нещо, което не е от голямо значение за позицията, за която сте кандидатствали, но винаги след това трябва да добавите какво правите, за да преодолеете този проблем и да подобрите уменията си.
 4. What do you find most interesting about the job? – Това, което ви питат, е дали сте чели длъжностната характеристика (Job Description and Person Spec) и кое от изброените неща намирате за най-интересно.
 5. Where do you see yourself in 5 years’ time? – Тук реално не ви питат какво искате да правите след 5 години. Истинският въпрос, който се крие в това изречение, е дали ще сте лоялни към компанията след 5 години. Независимо какви са плановете ви, винаги казвайте, че се виждате в тяхната компания. Можете да споменете по-висока позиция или просто желанието ви да усъвършенствате уменията си на тази позиция.

Примери за въпроси с изискване да се даде конкретен пример са:

 1. Tell me about a challenging situation you faced and how you dealt with it?
 2. Describe me a time when you worked as part of a team?
 3. Tell me about a time when you had to prioritise your workload?

И трите въпроса тук изискват от вас да дадете конкретен пример как сте направили това, за което ви питат. Тук не се изисква от вас да обяснявате какви умения имате, а конкретно, ясно и точно да кажете как сте ги приложили в предишни компании, за които сте работили. Отговорът на всеки един въпрос трябва да следва последователността: Ситуация-Проблем-Действие-Резултат.

В края на интервюто ще имате възможността да зададете и своите въпроси

Не поставяйте много въпроси – максимум 3, защото иначе ще се превърнете в интервюиращ, а това може да не допадне на работодателя. Подходящи въпроси са:

 1. When can I hear back from you? – Това е много подходящ въпрос, ако вече не са ви казали кога да очаквате отговор.
 2. Do you have any opportunities for training and development? – С този въпрос показвате, че искате да се развивате и че имате желание да учите.
 3. How will my performance be measured? – Този въпрос е важен, ако сте на позиция, в която се изисква да постигате определени нормативни цели.

Ако успеете да зададете въпрос, който е възникнал по време на интервюто и е пряко свързан с конкретна тема, която сте обсъдили, е още подобре. Други идеи за въпроси в края на интервюто са да попитате относно екипа, работещ в отдела, за който сте кандидатствали или относно културата и структурата на компанията.

Източник: в. „БГБен“

Присъединете се към Фейсбук групата ни, за да научавате нови и полезни неща свързани с работата и кариерното развитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *