Типовете служители, от които се нуждае всяка фирма

1Когато работят в малка фирма, служителите взаимодействат помежду си много по-често, отколкото ако се трудят в голяма компания. По тази причина собствениците на по-малки фирми трябва внимателно да подбират своите служители. Често се случва служителите да са много различни като типажи, защото всеки е там заради своите уникални способности и поема самостоятелна част от дейността на фирмата.

При наемане на човек за вече съществуваща позиция, трябва да се вгледате внимателно в чертите на характера на всеки един кандидат. Без значение какъв тип е бизнесът, има няколко личности, от които всяка компания се нуждае. Business News Daily събра данни от различни работодатели, консултанти и психолози, като по този начин обобщи кои са типовете служители, от които се нуждае всяка фирма.

1. Човекът, който е ваша противоположност. Обикновено собствениците на малък бизнес наемат някой човек, който има сходно мислене с тяхното. Това невинаги е нещо добро, защото често двете различни гледни точки дават по-продуктивни резултати. Въпреки че „еднаквите“ хора могат да се разбират по-добре, това ограничава идеите, съответно и растежа на фирмата.

2. Организаторът. Маркетинг лидерът е от съществено значение за малкия бизнес. Той е наясно с възможностите на фирмата, нейното моментно позициониране на пазара, както и по какъв начин може да спечели допълнително клиенти. Обикновено това са личности с голяма самоувереност и готовност за поемане на рискове.

3. Мултифункционалният служител. Подобна личност е изключително необходима в малка фирма, тъй като там често има недостиг на кадри. По тази причина трябва да има човек, който може да излезе от своята роля и да поема допълнителни отговорности.

4. Решителният. Това е човек, който може да работи с помощта на своята собствена преценка. Всяка фирма се нуждае от подобен тип служител, който да поема нещата в свой ръце, в случай че началникът го няма или е прекалено зает. Лидерите обичат хора, които не се страхуват да рискуват, стига рискът да е премерен и да не вреди на компанията.

5. Стратегът. Това е човек, който има способността да се вглежда в бъдещето и да определя дългосрочни стратегии. Той има визия занапред и стратегически план как фирмата да достигне определен успех.

6. Предпазливата личност. Тя е чувствителна към риска и осигурява така необходимата стабилност, от която всяка компания се нуждае. Именно предпазливият човек ще се намеси, когато другите са готови да направят нещо твърде необмислено.

7. Човекът, който обича да помага. Този човек има нужда да помага на другите. Обикновено той се занимава с администрацията и с радост откликва на всяка молба. Единственото нещо, което иска в замяна е „благодаря“.

8. Анализаторът. Това е човекът, който ще оценява рисковете и ползите.

One Comment to “Типовете служители, от които се нуждае всяка фирма”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *