Топ съвети за успешен бизнес за самонаети лица

Да се превърнеш от служител в самонаето лице изисква огромен ангажимент, а понякога още по-голяма самоувереност. За да бъдете успешни в това начинание, можете да се доверите на хора, които вече са минали по този път. Тук сме избрали съветите от няколко човека, които в момента са вече успешни в това, което правят и работят като самонаети лица.

  1. Добавете стойност в живота на вашите клиенти

Най-важното е вашият продукт да предлага решаване на проблем на вашите клиенти. Грег Дъган, един от директорите на сладоледена компания „Wheyhey“, която прави сладоледи без захар, е живото доказателство.

Грег създава идеята за такъв сладолед след посещение на родителите на свой бизнес-партньор, и двамата страдащи от диабет. Те са били твърдо убедени, че нискокалоричния йогурт е добър за тяхното здраве. Всъщност това е продукт с високо ниво на фруктоза, което всъщност не е добре за диабетици. Това подтикнало Грег да помисли за създаването на сладолед без захар, който в момента се радва на голяма популярност.www-usnews-com

„Това, което ви прави успешни е да фокусирате вниманието на клиентите върху ползите от вашия продукт“, споделя той. „Освен всичко друго, понеже пазара е зает предимно от големи компании с установено има, вие трябва да грабнете клиентите си с перфектно професионално отношение.“

  1. Правете нещо, което обичате

Тъй като работата като самонает изисква страшно много работа, от първостепенна важност е да правите нещо, което обичате. Това е особено важно още от началото, когато ще се сблъсквате с множество препядствия по време на установяването на името на фирмата ви.

Ана Грей е собственик на Model Students, професионална агенция за модели, която работи със студенти почасово и в техния район. Тя е взела решение да започне този бизнес, след като самата тя е опитвала да балансира между посещаването на лекциите в университета и работата като модел в отдалечен от университета район. Само за 5 години, агенцията работи успешно с клиенти в Boots и Regis и Ана има планове да разшири обхвата на агенцията, като предлага и работа на пълно работно време.според нея „това да работиш като самонаето лице е вълнуващо и когато погледна назад и видя какво съм постигнала, това е невероятно. Освен това правя това, което обичам“.

  1. Разбиране на индустрията

Няма начин да започнете бизнес, без поне малко да имате представа как работи. Това е от съществено значение.

Грег и Ана са започнали бизнес в област, която добре познават. За разлика от тях, Dr Odon установява EnviroFLY в Африка, където бизнеса с чужденци не се приема добре, въпреки че пазара там чака да бъде развит и има огромен икономически потенциал.

„Бизнеса в Африка чака да бъде развит, така че аз прекарах дълго време в след студентските си години, за да установя важни търговски връзки с ключови сътрудници, които да ми помогнат да открия компания, която да подпомага други компании в установяването и разрастването на бизнес там.“

Трябва също така да знаете и разбирате всяка особеност в законодателството, която засяга вашият бизнес.

Ана си спомня за случай, в който са се опитали да я съдят за снимка. В крайна сметка се оказва, че тя е в правото си, но междувременно доста е била притеснена, понеже тогава не е била сигурна в това какво точно казва закона. „Имах много безсънни нощи, докато случая се разреши“, споделя тя.

  1. Правете ниски разходи

Да си финансово независим в бизнеса е от съществено значение. Грег започва своя бизнес с втора ръка машина за сладолед, купена от eBay за 150 паунда, съветва бъдещите предприемачи да внимават с разходите, които правят. „Лесно е да се фокусираш в започването на бизнес на всяка цена. Но е важно да знаеш как да спестиш от парите, трябва да имаш ясен план за разходите“.

Можете да спестите значителна сума, ако промените доставчика, например. Dr Odon предполага, че първият ви „съветник“ в тази насока е университета – където с нисък бюджет сте се справяли много добре. „Най-неприятното при самонаетите лица е ограничените ресурси – било то време, работна ръка, знания или финансиране. Затова е от стратегическо значение изграждането на подходящи партньорски връзки, които да запълнят тези липси.“

  1. Комбинация от вяра в себе си с самоанализ

Едно от най-важните неща, ако работите като самонаето лице е, че трябва да се балансира непоколебима самоувереност с усърдието да се учите от другите. Грег подчертава важността в поддържането на “безкомпромисно постоянство и вяра в себе си и своята визия – дори и ако срещнете отхвърляне“.

В допълнение, не трябва да бъдете прекалено официален във вашата презентация и комуникация, тъй като това може да компрометира потенциални бизнес отношения. „Бъди уважителни, любезни и учтиви, но преди всичко да бъдете себе си“.

Според Ана, това да се учиш от другите е от съществена важност. „Има много хора, които нямат търпение да ви дадат съвети. Това понякога може и да е обезсърчаващо, но изслушайте ги – може да има нещо, което да ви послужа, а може и да интерпретирате думите им така, че да ви бъде полезно това, което сте чули.“

12 Comments to “Топ съвети за успешен бизнес за самонаети лица”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *