Три съвета, които може да ви помогнат в преговорите за заплащането ви

1Когато става дума за преговори за заплата, успехът ви зависи най-вече от стратегията ви и разбира се – от късмета. Ако искате да извоювате, или поне да се доближите  до исканата от вас заплата и да постигнете успех, можете да използвате трите съвета, които ще ви представим в тази статия.

1. Използвайте похвата „No-Go”

Първият похват, който е част от изкуството да преговаряте за пари е кръстен “No-Go”. Чрез него ясно определяте двете граници, в които отказвате категорично предложената заплата или съответно се съгласявате.

Добре е да очертаете предварително тези граници. Това ще ви предпази от прибързано съгласие с възнаграждение, което е ниско.

Определянето на границите с принципа “No-Go” не означава, че непременно ще откажете всяко предложение, което е под вашите очаквания. Със сигурност обаче, тази стратегия ще ви помогне, когато искате да дадете ясен знак кое ви устройва и кое не.

2. Проучете добре пазара

Направете проучване за това какви са възнагражденията в съответния бранш. Само така ще сте сигурни, че искате реална заплата, която работодателите също са склонни да дадат за вашия труд. Проучването ще ви помогне да не прекалите с исканията си, както и да не поискате заплата, която е много по-малка спрямо вашите знания и умения.

3. Просто попитайте

Когато преговаряте с работодателя просто попитайте дали може да ви дава желаната от вас заплата. Може да ви се струва глупаво, но е факт, че много кандидати за работа не питат за това от неудобство. Ако го направите със сигурност ще се отличите. Хубаво е да знаете колко искате да печелите и под каква форма –  заплата, бонуси и т.н.

Помнете, че има и други неща, които могат да компенсират донякъде факта, че ви предлагат по-ниска заплата – това са допълнителното обучение, служебната кола или гъвкавото работно време.

Задължително трябва да сте готови и с решение какво правите, ако ви откажат заплатата, която искате в момента. В този случай просто попитайте след колко време ще започнете да получавате желаното възнаграждение или евентуално кога отново ще имат възможност да преговаряте за него.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *