Три често допускани грешки при кандидатстване за работа

Три често допускани грешки при кандидатстване за работаКогато става дума за търсене на работа, автобиографията, която представяте, играе много важна роля за вашия успех. Работодателите разглеждат десетки автобиографии на ден, като повечето не отделят повече от минута за всяка. Това трябва да ви наведе на мисълта, че когато пишете своята, трябва да го направите така, че тя да привлече вниманието на работодателя към вас за това кратко време.

Повечето кандидати обаче често допускат грешки при съставянето на автобиографиите си и при писането на мотивационни писма, което значително намалява шанса им да бъдат поканени на интервю.

В тази статия ви представяме три от най-често допусканите от кандидатите за работа грешки:

Не отговаряте на основните изисквания за позицията

От особена важност е преди да кандидатствате за дадена позиция да прегледате изискванията, изброени в длъжностната характеристика и да се уверите, че отговаряте на повечето от тях. Мнозина кандидати допускат грешката да подадат документите си за дадена работа, без дори да покриват малка част от критериите за нея. Ако и вие сте един от тях, не се учудвайте, ако не получите обаждане за интервю.

Всъщност, търсещите работа правят тази грешка по-често, отколкото предполагате. Кариерните консултантски сайтове имат доста вина в това отношение. Те често ни съветват, че е добре да кандидатстваме за дадена позиция, дори и без да имаме всички необходими квалификации. И въпреки че не трябва да се притеснявате да се целите високо, едва ли някой работодател ще пренебрегне с лека ръка факта, че имате само три години управленски опит, а не десет, каквото е било изискването в обявата за работа или пък ако не разполагате с техническите умения, необходими за позицията. Ако ви липсват основни умения, автобиографията ви просто няма да бъде разгледана.

Не се вписвате в работната среда

От изключително значение за работодателите, при подбора на персонал, е да намерят кандидат, който не само притежава необходимите качества, но и който би се вписал в работната среда. Ръководителите често не обръщат внимание на кандидати, които просто си търсят работа.

За да не бъдете и вие един от тях, винаги съставяйте автобиографията си въз основа на позицията и компанията, за която кандидатствате. Посочете тези ваши качества, които биха ви били от полза за конкретната работа. Накарайте евентуалният ви работодател да разбере, че вашият опит, умения и личностни качества са идеалният избор за позицията. Бъдете искрени, не се страхувайте да проявите чувство за хумор, стига то да е в допустимите граници.

Не обръщате внимание на детайлите

Когато става дума за автобиография, детайлите често могат да ни изиграят лоша шега. Работодателите обръщат внимание на малките неща, като например дали текста на мотивационното писмо и автобиографията е със същия шрифт и размер, както е редно да бъде, дали оставяте разстояние след препинателните знаци, или към кого сте адресирали своето писмо (то трябва да бъде адресирано до работодателя по име , а не с обръщения като “сър”, “мадам” или ” до когото може да се отнася”).

Работодателите също така ще вземат под внимание и това, дали сте приложили всички документи, които се изискват. Aко в обявата изрично е упоменато, че трябва да изпратите мотивационно писмо – изпратете. Не си мислете, че човекът отсреща няма да забележи липсата на който и да е от нужните документи или пък, че те не са чак толкова важни. Не забравяйте да включите всичко, което се иска от вас.

Също така, точно и ясно посочвайте позицията, за която кандидатствате. Ако са предложени няколко такива – изберете тази, за която сте най-подходящи. Много хора посочват повече от една позиция, с цел да се застраховат от евентуален отказ. Този спасителен ход обаче не винаги е добра идея.

И не на последно място – винаги проверявайте автобиографията си за грешки.

Кандидатстване за работа често може да се окаже огромно предизвикателство, а многото кандидати и голямата конкуренция да ви подействат обезсърчително. Всъщност няма нищо чак толкова страшно. Просто следвайте тези прости правила, бъдете себе си и покажете, че наистина желаете работата. И не забравяйте да кандидатствате само за позиции, които отговарят на вашите умения.

One Comment to “Три често допускани грешки при кандидатстване за работа”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *